Tavoitteet
JALAVA
Tiedolla kohti työtä
- ELY-keskus
- JALAVA
- Vaikuttavuusperusteiset hankinnat
Tulos- ja vaikuttavuusperusteisten työvoimapalveluiden ja -hankintojen kehittäminen
KEHITTÄMISTEEMA | Tavoitteet | Konkreettisten tavoitteiden tulokset | Toimenpiteet tulosten saavuttamiseksi |
Tulos- ja vaikuttavuusperusteisten työllisyyspalveluiden ja -hankintojen kehittäminen | laadullisten vaikutusten mittaamisen kehittäminen | työllisyyspalvelujen määrällisten mittareiden rinnalle laadullisten vaikutusten mittareita | laadullisten vaikutusten mittaamisen ja mittareiden kehittäminen |
lisääntynyt ymmärrys laadullisten tulosmittareiden toimivuudesta ja palvelujen vaikuttavuudesta | erilaisten palveluiden vaikutusten mittaaminen, hankkeen keräämän tiedon levittäminen | ||
tulosperusteisten palveluhankintojen lisääminen | tulos- ja vaikuttavuusperusteisia hankintamalleja | kolme palvelupilottia hankkeen kohderyhmille, make or buy -analyysi | |
tulosperusteisten hankintojen tekninen kehittäminen | mallinnukset, raportointivälineet | raportointivälineiden kehittäminen ja testaus |
Jalava-hankkeessa toteutetaan erilaisia tulos- ja vaikuttavuusperusteisia pilotteja sekä nykyisiin että uudenlaisiin työvoimapalveluihin. Palvelupiloteissa kokeillaan pehmeiden vaikutusten mittaamista ja niiden tulosperusteisia hankintamalleja. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä pehmeiden vaikutusten mittaamisen tarpeellisuudesta sekä selvittää tulos- ja vaikuttavuusperusteisuuden laajempaa käyttöä.
Palvelupilottien avulla tutkitaan ja mitataan erityisesti asiakasmuutosta palveluiden aikana. Näin saadaan tietoa palveluiden vaikutuksista ja voidaan arvioida niiden vaikuttavuutta muillakin kuin pelkästään työllistymisen tasolla. Yhteiskehittämisessä ovat mukana alueen kuntakokeilut ja TE-toimisto, ja tulevat työllisyysalueet, sekä Keski-Suomen ELY-keskus.
Tavoitteet
-
Laadullisten vaikutusten mittaamisen kehittäminen
- Vaikutus on esimerkiksi palvelusta tai interventiosta johtuva muutos ja vaikuttavuutta on tavoiteltu myönteinen muutos asiakkaassa. Työvoimapalveluiden tavoitteena voi olla työllistyminen. Tällaista konkreettista tavoitetta on myös helppo mitata. Monilla interventioilla on kuitenkin aina myös muita vaikutuksia, oli ne tarkoitettuja tai tarkoittamattomia, toivottuja tai ei-toivottuja.
- Työllistymiseen ja työllistymisedellytysten kohenemiseen liittyy monenlaisia ilmiöitä eikä niitä ole aina helppo mitata tai ylipäänsä asettaa interventioiden tavoitteiksi. Perinteisesti on seurattu vain työllistymistä palvelujen päättymisen jälkeen ja tämän valossa monet työllistymistä edistävät palvelut ovat varsin tehottomia. Palveluilla kuitenkin tiedetään olevan myös muunlaisia vaikutuksia, jotka edistävät asiakkaan tilannetta, ja siksi niitä onkin järjestetty vuosikymmenestä toiseen. Asian systemaattinen tutkiminen ja vaikutusten esilletuominen on kuitenkin jäänyt pitkälti tekemättä.
- Jotta vaikuttavuutta voidaan hankkia, täytyy toivotut vaikutukset määritellä ja kehittää mittareita niiden esilletuomiseen. Jalava-hanke kehittää laadullisten, ns. pehmeiden, vaikutusten esilletuomiseen tarkoitettua mittaria. Kehittämistyö alkoi välittömästi hankkeen alussa pohjautuen mahdollisimman paljon olemassa oleviin ja testattuihin mittareihin. Olemassa olevia mittareita on paljon, mm. Työelämätutka, 3X10D, Kykyviisari, Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä ESY, mutta niissä on jonkin verran puutteita käytettäessä työvoimapalveluiden vaikuttavuuden arviointiin. Täydellistä on mahdotonta saavuttaa, mutta koimme kuitenkin tarpeelliseksi alkaa kehittää uutta, eri näkökulmia kokoavaa mittaria. Olemme pyrkineet huomioimaan erilaiset asiakkaiden erilaiset lähtötilanteet ja tavoitteet, sekä työvoimapalveluiden tavoitteet ja vaikuttamismahdollisuudet.
-
Tulos- ja vaikuttavuusperusteisten palveluhankintojen lisääminen
- Mittarin on tarkoitus paljastaa ilmiöitä, joilla tiedetään olevan työllistymistä edistävä vaikutus, eli pidempiaikaista laadullista vaikuttavuutta. Mitä enemmän kerrytämme tietoa palveluiden laadullisista vaikutuksista ja niiden suhteesta esimerkiksi hyvinvointiin tai tulonsiirtoihin, sitä enemmän voimme alkaa tehdä palveluhankinnoista tulos- ja vaikuttavuusperusteisia. Vaikuttavuudesta maksamisessa täytyy huomioida, mistä saamme tiedon kunkin palvelun vaikuttavuudesta. Raportointi täytyy automatisoida mahdollisimman pitkälle niin laadullisista kuin määrällisistäkin tuloksista maksaessa. Tällä hetkellä esim. työllistymisestä maksamiseen ei ole kehitetty automaattista raportointia ja jos tiedot perustuvat pelkästään Ura/A-TMT-rekisteriin, on ne epäluotettavia. Tässä pääsy tulorekisteriin on tarpeen. Jalava-hankkeessa olemme mukana kehittämässä raportointivälineitä mm. tulos- ja vaikuttavuusperusteiseen maksamiseen liittyen.
- Yllä kuvattuun kehittämistyöhön liittyen viemme hankkeen aikana läpi kolme palvelupilottia, joissa testaamme erilaisia tulos- ja vaikuttavuusperusteisia hankintatapoja, jatkokehitämme mittaria ja kokeilemme, millä tavoin vaikuttavuudesta voi maksaa.
- Hankkeessa toteutetaan myös rekisteritutkimus, jolla valotetaan tiettyjen työvoimapalvelujen pidempiaikaisia vaikutuksia esimerkiksi työllistymiseen ja tulonsiirtoihin. Laava-hankkeessa tehtiin samanlaista tarkastelua työvoimakoulutusten osalta.
-
Tulos- ja vaikuttavuusperusteisten hankintojen tekninen kehittäminen
Päivitetty: 23.01.2025