JALAVA

Tiedolla kohti työtä

BLOGI

​​​Vertaistuella töihin -uravalmennus

 

Tukea ja ohjausta työnhakijoille​​​​​​

Työnhaku voi olla haastavaa erityisesti niille, joilla se on jatkunut pidemmän aikaa. Työnhaun pitkittymisen varjopuolista olemme kirjoittaneet jo aiemmin. Jo silloin hahmottelimme vertaistuen merkitystä ja muotoilimmekin pilotoitavaksi uudenlaisen palvelun, joka nojaa vahvasti vertaistuen tarjoamiseen ja tuloksettoman työnhaun aiheuttaman psykososiaalisen kuormituksen lieventämiseen. Valmennus auttaa osallistujia näkemään työnhaussa ja urapolulla enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita.

Tämän palvelun muotoiluun pyysimme apua myös työnhakija-asiakkailta. Alussa hyödynsimme Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelujen ja Keski-Suomen TE-toimiston asiakaskyselyä, jota olimme myös kehittämässä. Sen pohjalta rajasimme palvelun kohderyhmää ja teemaa, ja sitten teimme vielä täsmäkyselyn palvelun tarkemmista raameista. Kyselyn vastaukset ja kommentit auttoivat meitä hurjasti ja toivomme, että tämä palvelu vastaa ainakin osan asiakkaista tarpeisiin.

Valmennuksen kesto ja kohderyhmät

Valmennus koostuu kymmenestä ryhmävalmennuspäivästä, jotka toteutetaan 4–6 viikon aikana riippuen ryhmän toiveista. Ajatuksenamme on, että harvemmalla tahdilla järjestetyt valmennuspäivät jättävät aikaa ja tilaa pohtia asioita kokoontumisten välillä. Vertaisryhmät muodostetaan kohderyhmien mukaisesti, esim. korkeakoulutetut, maahanmuuttajataustaiset, alle 30-vuotiaat nuoret, yli 55-vuotiaat ja digitaitojaan kehittävät, jotta ryhmäläisillä olisi enemmän yhteistä, josta keskustella.

 

 

Valmennuksen sisältö ja tavoitteet

Valmennuksessa käsitellään osallistujien esiin nostamia työnhakuun ja työnsaannin haasteisiin liittyviä aiheita ratkaisukeskeisesti ja voimaannuttavasti. Tavoitteena on vähentää haasteiden merkitystä ja tuoda esiin työnsaannin mahdollistavia tekijöitä. Valmennus sisältää myös henkilökohtaista ohjausta, jossa selvitetään asiakkaan kokonaistilanne, osaaminen ja tulevaisuuden suunnitelmat.

Valmennuksen päätavoitteena on purkaa työttömyyden aiheuttamia negatiivisia tunteita ja parantaa uskoa omiin työllistymismahdollisuuksiin. Tämän lisäksi valmennuksen jälkeen osallistujien uravaihtoehdot ovat selkeämmät, työelämävalmiudet ovat kehittyneet ja työnhaku aktiivisempaa.

Tulos- ja vaikuttavuusperusteisuus palveluhankinnassa

Valmennuksen vaikutuksia mitataan Jalava-hankkeen kehittämällä asiakasmuutosmittarilla. Mittausten pohjalta voimme arvioida, millaista vaikuttavuutta palvelulla on. Testaamme myös tulospalkkiomallia, joka perustuu asiakasmuutosmittariin: palveluntuottajalle maksetaan tulospalkkio positiivisesta muutoksesta portaittaisesti.

Kerromme kokemuksia palvelusta, asiakasmuutosmittarista ja tulospalkkiomallista myöhemmin hankkeen edetessä!

 

 

Kirjoituksen apuna on käytetty tekoälyä.

Päivitetty: 28.03.2025