JALAVA

Tiedolla kohti työtä

BLOGI

TÄSMÄTEN TÖIHIN!

Jalava-hanke suunnitteli keväällä työllistymistä edistävän palvelun täsmätyökykyisille. Mallia otettiin IPS-työhönvalmennuksesta ja sen periaatteita sovellettiin niin, että valmennuksesta tuli sopiva myös JTYP-lain raameihin. Ohjaus valmennukseen alkaa syyskuussa.

Täsmäten töihin -palvelussa keskeisinä tekijöinä ovat asiakkaan vahva motivaatio työllistyä sekä nopea työnhaun aloitus. Palveluun ohjataan jyväskyläläisiä asiakkaita, joilla on alentunut työkyky, mutta sitä on edelleen jäljellä varsinkin kun työtehtävät ja -olosuhteet on räätälöity hänen tarpeidensa mukaan. Asiakkaiden työkykyyn liittyvät asiat on selvitetty palvelun alkaessa, jotta valmentaja ja asiakas voivat keskittyä työnhakuun ja työssä pysymiseen.

Tärkeää on, että etsittävät työpaikat vastaavat asiakkaan kiinnostuksen kohteita. Valmennuksen alussa kartoitetaan asiakkaan osaaminen ja asiakkaalle tehdään ammatillinen profilointi, joka toimii valmentajan työskentelyn pohjana. IPS-mallissa ja myös tässä palvelussa tavoitteena on, että ensimmäinen kontakti työnantajaan luodaan jo ensimmäisen valmennuskuukauden aikana.

 

 

Valmentajalla on uudenlainen rooli verrattuna perinteisempiin työllistymistä edistäviin palveluihin, sillä Täsmäten töihin -palvelussa myös valmentaja etsii työpaikkoja ja kontaktoi työnantajia. Myös asiakkaan tulee olla aktiivinen, mutta valmentajalle on muun muassa asetettu viikkokohtainen tavoite työnantajakontakteihin.

Kun sopiva työpaikka löytyy, on valmentaja mukana asiakkaan ja työnantajan kohtaamisessa ja tarvittaessa myös työsuhteen aikana. Etenkin alussa voi olla tarve järjestellä työtiloja ja -tapoja uudelle työntekijälle sopiviksi. Myös työyhteisöön tutustuessa tuesta voi olla hyötyä. Täsmäten töihin -palvelun yhtenä tavoitteena onkin, että suuri osa valmennustunneista käytettäisiin työsuhteen tukemiseen.

Aiemmat THL-vetoiset IPS-kokeilut ovat tuottaneet rohkaisevia työllistymistuloksia:

  • Vuosina 2020-2023 alueelliset kokeilut työllistivät 46 % asiakkaista.
  • Kesällä ja syksyllä 2023 alkaneet alueelliset kokeilut ovat 30.4.2024 mennessä työllistäneet 25,6 % asiakkaista.​​​​​​

 

Jalava-hanke on kehittänyt myös asiakasmuutosmittaria, joka pyrkii tuomaan esille erityisesti niin sanottuja pehmeitä vaikutuksia, joita palveluilla on. Niitä kutsutaan usein myös laadullisiksi vaikutuksiksi vaihtoehtona perinteisille vaikuttavuusindikaattoreille, jotka keskittyvät pääasiassa työllistymisen ja tulonsiirtojen tarkasteluun. Kerromme mittarista lisää hieman myöhemmin, kun olemme saaneet ensimmäisiä tuloksia esimerkiksi tästä palvelusta.

 

Päivitetty: 28.03.2025