Nylands Företagstjänster

 

 

 

Yrittäjän talousapu -logo.

Förändringssituationer

Under sin livscykel stöter företag på många förändringssituationer. Som följd av snabb tillväxt behövs kompetent arbetskraft och utbildning. När verksamheten minskar kan det i sin tur behövas experthjälp för anpassningen. Även ägarbyte är en aktuell fråga för många företagare. Vi och våra samarbetspartners hjälper dig att planera och genomföra förändringar på ett kontrollerat sätt.

 

Håller ditt företag på att expandera eller krymper det? Förändringar i ägandet?

  • Personalminskning och omställningsskydd

    Om ditt företag hamnar i en situation som kan leda till permitteringar eller nedskärningar i personal får du avgiftsfri personlig rådgivning av Nylands arbets- och näringsbyrås omställningsskyddsexperter. Vi informerar också vid behov personalen om omställningsskydd, utkomstskydd för arbetslösa, jobbsökning, förfarandet med arbets- och näringsförvaltningen samt om andra frågor i anslutning till situationen.

    Kontakta en expert på omställningsskydd!

    Du får bäst kontakt med Nylands arbets- och näringsbyrås omställningsskyddsexperter per e-post. Kom ihåg att framställningar om samarbets- och ändringsförhandlingar samt information om permitteringar i Nyland skickas till adressen: [email protected]

    Mer information om arbetsgivarens omställningsskyddstjänster finns på arbets- och näringsbyråns webbplats

    55-årigas förändringstrygghet

    För personer som fyllt 55 år har en ny utökad förändringstrygghet införts, vars syfte är att främja snabb återanställning av dessa arbetstagare och förbättra deras position på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har enligt anställningslagen skyldighet att informera arbetstagaren om dennes rätt till förändringstrygghet för personer över 55 år. Skyldigheten gäller alla arbetsgivare. Arbetsgivarens övriga skyldigheter i förändringssituationer förblir oförändrade.

    Vem har rätt till förändringstrygghet för 55-åringar?

    Den uppsagda arbetstagaren måste uppfylla följande villkor:

    • Han/hon har fyllt 55 år senast på uppsägningsdagen

    • Hans/hennes anställningsavtal har sagts upp av produktions- och ekonomiska skäl den 1 januari 2023 eller därefter

    • Han/hon har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst 5 år med högst 30 dagars avbrott

    • Han/hon har registrerat sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen inom 60 dagar efter uppsägningen Vad ingår i förändringstryggheten för 55-åringar?
       

    Förändringstrygghetsersättning

    • Förändringstrygghetsutbildning

    • 5, 15 eller 25 dagars anställningsledighet
       

    Förändringstrygghetsersättningen motsvarar arbetstagarens genomsnittliga månadslön. Förändringstrygghetsersättningen betalas av arbetslöshetsförmånsutbetalaren, dvs. arbetslöshetskassan eller FPA. Den uppsagda arbetstagaren ansöker själv om förändringstrygghetsersättning från sin egen utbetalare senast tre månader efter att anställningen upphört.

    Värdet på förändringstrygghetsutbildningen motsvarar ungefär två månaders lön. Deltagande i utbildningen är frivilligt.

    Den uppsagda arbetstagaren kommer överens om utbildningen med arbetsförmedlingen, och den ska främja snabb återanställning samt arbetstagarens yrkesmässiga eller företagsrelaterade beredskap. Utbildningen anskaffas antingen av ELY-centret eller arbetsförmedlingen.

    Arbetsgivaren är skyldig att informera den uppsagda arbetstagaren, som uppfyller villkoren, om dennes rättigheter.

    Den nya förändringstryggheten för personer över 55 år finansieras genom Arbetslöshetsfonden via en förändringstrygghetsavgift, som består av den uppsägande arbetsgivarens andel samt en gemensam andel.

    Den gemensamma andelen finansieras genom att höja arbetslöshetsförsäkringsavgiften för alla arbetsgivare. En separat förändringstrygghetsavgift gäller arbetsgivaren om:

    • Den säger upp en arbetstagare av produktions- och ekonomiska skäl som senast på uppsägningsdagen har fyllt 55 år och varit anställd hos arbetsgivaren som säger upp i minst 5 år med högst 30 dagars avbrott
    • Dess lönesumma som omfattas av arbetslöshetsförsäkringsavgiften överstiger den lägre gräns som fastställts för arbetsgivaren under året före arbetstagarens uppsägning Mer information om förändringstrygghetsavgiften finns på Arbetslöshetsfondens webbplats (tyollisyysrahasto.fi).
       

    Från arbetsförmedlingens experter får du rådgivning och vägledning om reformen av förändringstryggheten för personer över 55 år.

    Kontaktuppgifter för den expert som ansvarar för förändringstryggheten vid din arbetsförmedling hittar du här (te-palvelut.fi).

    Permittering

    Permittering innebär att arbetsgivaren tillfälligt avbryter avtalsbaserat arbete och löneutbetalningar. Under permitteringen förblir anställningsförhållandet kvar i övrigt i kraft.

    Mer information om permittering finns på Jobbmarknadens webbplats (tyomarkkinatori.fi)

    Omorientering och utveckling av affärsverksamheten

    Tjänsten Kasvuväylä (te-palvelut.fi) vid Nylands arbets- och näringsbyrå hjälper företag i förändringssituationer att utveckla och omdirigera sin affärsverksamhet. Denna avgiftsfria experttjänst är avsedd för företagare och företag, och erbjuder hjälp med alla utvecklingsbehov som berör affärsverksamheten.

  • I mars 2021 inleddes ett tvåårigt ägarbytesprojekt i Nyland. Målet är att aktivera ägarbyten inklusive företagsförvärv och generationsväxlingar. Enligt SMF-företagsbarometern planerar 28 procent av små och medelstora företag ett ägarbyte under de kommande fem åren. Detta innebär i Nyland över 20 000 företag. Projektet stöder och ger företag råd om planering av ägarbyte för att man allt oftare ska få tag i en efterträdare till en lönsam verksamhet. I projektet deltar Esbo, Helsingfors och Vanda, Företagarnas regionala organisationer samt företagspartner Magnussonlaw, Företagsbörsen och Suomen Yrityskaupat. 

    Titta på video (YouTube) ja läs mer om ägarbytesprojektet (ov-foorumi.fi)

  • Företagarens ekonomihjälp är en nationell tjänstehelhet som erbjuder hjälp och rådgivning till små och medelstora företagare och företag med ekonomiska problem och betalningssvårigheter. Tjänsten består av en nationell telefon- och webbtjänst och regionala tjänster som stöder dessa. Företagarna kommer i kontakt med utbildade och erfarna experter och samtalen som förs med dem är absolut konfidentiella.

    Du kommer igång genom att ringa eller lämna en kontaktbegäran via vår blankett. Kom ihåg att ingen tid är fel att ta kontakt!

  • Övergång från arbetslivet till familjeledighet och tillbaka — Guiden om familjeledigheter för arbetsgivare innehåller information som gör det möjligt för dig som arbetsgivare att effektivisera förening av arbete och familjeliv i din arbetsgemenskap och förbättra välbefinnandet på jobbet.

    Guiden tar upp viktiga frågor om familjeledigheter vars lagstiftning förnyades den 1 augusti 2022. Guiden berättar vad du bör tänka på innan, under och efter en arbetstagares familjeledighet. I guiden hittar du också berättelser från företag och arbetsgivare, vilka ger praktisk information om hur man har genomfört familjeledigheter.

Yhteistyössä

Uppdaterad: 13.03.2024