Pirkanmaan lumo

Luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030

Pirkanmaan LUMO - luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030:

Pilotti. Pirkanmaa saa ensimmäisenä maakuntana Suomessa alueellisen luonnon monimuotoisuusohjelman. Ohjelman laativat Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto yhteistyönä.

Tavoite. Ohjelma pyrkii torjumaan luonnon monimuotoisuuskatoa. Se hyödyntää olemassa olevaa tietoa ja asiantuntemusta. Laaja toimijajoukko keskittyy ratkaisuihin ja yhteistyöhön.

Tausta. Suomen uhanalaisten lajien säilymisen kannalta Pirkanmaa on erittäin merkittävä maakunta.

Pirkanmaan LUMO-ohjelma on nyt valmistunut - tutustu ohjelmaan: LUMO-ohjelma, pdf

 

Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Taru Suninen

Ajankohtaista

Pirkanmaan LUMO-ohjelman luonnosta voi nyt kommentoida 29.4. asti

Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto ovat yhteistyössä koostaneet Pirkanmaan luonnon monimuotoisuusohjelman eli LUMO-ohjelman 2022–2030, joka on ensimmäinen maakunnallinen monimuotoisuusohjelma Suomessa.

Pirkanmaan LUMO-ohjelman keskeisenä tavoitteena on pysäyttää maakunnan luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ja käynnistää muutosprosessi monimuotoisuuden vahvistamiseksi kaikissa ympäristöissä.

LUMO-ohjelmaluonnos on avoimesti kommentoitavana 21.3. – 29.4.2022 välisen ajan. Kommentit pyydetään antamaan ensisijaisesti lomakkeella osoitteessa tieto.pirkanmaa.fi/lumo.

Kommentit voi vaihtoehtoisesti toimittaa sähköpostitse osoitteeseen pirkanmaan.liitto@pirkanmaa.fi.

Pölyttäjät ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden kokonaisuutta. Pirkanmaan LUMO-ohjelman luonnos on nyt kommentoitavana. Kuva: ELY-keskus