Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Xedi Ky – yrityksen kehittämisavustus tukena oman tuotteen kehittämisessä

eFeeler-älyohjain avattuna paketista.

Xedi Ky omistaja ja toimitusjohtaja Pirjo Särkelä-Mäki perusti yrityksen vuonna 2019. Xedi on elektroniikan ja sulautettujen järjestelmien suunnittelupalvelua tarjoava yritys. Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi kansainväliset automaatio-, medikaali- sekä teknologia-alan yritykset. Xedin kotipaikkakuntana on Seinäjoki.

Yrityksen ensimmäinen oma tuote, pörssisähkön seurantaan ja optimointiin kehitetty eFeeler lanseerattiin myyntiin maaliskuussa 2023. Xedi sai yrityksen kehittämisavustusta tuotteen kehittämisen tueksi.

– Yrityksen kehittämisavustuksesta saatu tuki on ollut tärkeä. Sen avulla on voitu tosissaan keskittyä tuotteen kehitykseen ja lopputulokseksi on saatu hyvä ja huoliteltu tuote, elektroniikkasuunnittelija Juha Mäki kertoo.

Sulautetuista järjestelmistä ja elektroniikkasuunnittelusta 20 vuoden kokemus

Xedin elektroniikkasuunnittelijana toimiva Juha Mäki on kartuttanut kokemusta elektroniikkasuunnittelusta jo 20 vuoden ajan erilaisissa työtehtävissä. Sulautetuista järjestelmistä yrityksessä vastaa Tuomas Holma ja Samuli Oja-Kaukola. Xedin mobiilisovelluksista ja pilvipalveluista vastaa Jesse Pynttäri.

Xedi tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä ratkaisuja ja ohjelmistoja, jotka ovat juuri sellaisia kuin asiakkaat tarvitsevat. Yrityksen tavoitteena on auttaa asiakkaitaan hyödyntämään teknologian tuomia kehitysmahdollisuuksia.

– Me myymme asiakkaillemme älyä, eli autamme kehittämään tuotteita erilaisten teknologisten ratkaisujen kautta. Yhtenä esimerkkinä palvelustamme on sähkökaapin vieminen pilveen omalla räätälöidyllä ratkaisulla. Teemme myös tarpeen mukaan puhelinsovelluksia ja muita etäkäytön mahdollistavia ratkaisuja, Mäki kertoo.

eFeeler apuna sähkönkulutuksen optimoinnissa

Tämän vuoden maaliskuussa Xedi lanseerasi ensimmäisen oman tuotteensa eFeelerin, jonka kehitykseen yritys sai tukea yrityksen kehittämisavustuksesta. Kyseessä on pörssisähkön reaaliaikaiseen seurantaan ja optimointiin kehitetty elektroninen laite, joka mahdollistaa helpon ja turvallisen tavan säästää sähkönkulutuksessa. Laitteen ohjaus tapahtuu ilmaisen mobiilisovelluksen kautta. Pörssisähkön hinnan lähteenä laite käyttää Nord Pool Spot -hintoja.

– eFeeler on pörssisähkön käyttöön ohjattu elektroninen laite, joka ohjaa on-off-tyyppisesti esimerkiksi lämminvesivaraajaa, lattialämmitystä tai jonkin sähkölaitteen latauspistettä. Puhelinapplikaation kautta pystyy asettamaan sähkölle hintarajan, mihin euromäärään saakka laite on päällä. Vaihtoehtona on myös asettaa laite päälle halvimman hinnan mukaan, jolloin eFeeler optimoi sähkönkulutuksen päivän halvimmille tunneille. Uuteen päivitysversioon on tulossa käyttöön myös päiväkalenteri, jonka mukaan voi valita tiettyjä tunteja päivästä, Mäki kertoo.

– Asiakkaat ovat ottaneet hyvin vastaan maaliskuussa myyntiin tulleen eFeelerin. Laitteen kehityksen suhteen on jo myös suunnitteilla erilaisia päivityksiä, joiden avulla eFeeler saadaan vastaamaan vielä laajempiin tarpeisiin.

eFeeler on tällä hetkellä Suomessa saatavilla useiden jälleenmyyjien kautta tavarataloista ja verkkokaupoista. Tuotteen jälleenmyynnin laajentuminen myös Viroon on tällä hetkellä suunnitteilla.

Kohti kasvua ja laajentumista

Xedin tavoitteena on kehittyä ja kasvaa yrityksenä jatkossakin.

– Neljä vuotta tässä on oltu ja liikevaihto kasvaa joka vuosi. Tavoitteena on laajentaa yritystä kymmeneen työntekijään viiden vuoden sisään. Haasteena asiakkaiden saamisessa on se, että ollaan vielä pieni yrityksenä, jolloin suurempien asiakasyritysten tavoittaminen ja vakuuttaminen on vaikeampaa. Pitäisi olla vähintään se kymmenen henkeä, jotta näytettäisiin ulospäin tarpeeksi vahvalta tekijältä, Särkelä-Mäki kertoo.

– Palkkaamamme työntekijät ovat olleet nuoria, vastavalmistuneita tietotekniikan ja ohjelmistopuolen insinöörejä. Tässä työssä AMK-tason insinööritutkinto on vaadittua; elektroniikkasuunnittelussa tarvitaan matematiikkaa ja täytyy olla tarpeeksi tietämystä esimerkiksi fysiikan laista. Signaalinkäsittelyssä taas derivaatta- ja integraalilaskenta täytyy olla hallinnassa, että pystyy ohjelmiston tekemään. Kun tehdään räätälöityjä ratkaisuja asiakkaan toiveiden mukaan, niin täytyy olla laaja katsomus siitä, mihin laitetta tehdään ja mitä vaatimuksia sille on, Mäki kertoo. Laajentumista vaikeuttaa kuitenkin osaavan työvoiman puute markkinoilla.

– Elektroniikkasuunnittelijoita on todella hankala löytää. Tällä alueella koulutusta on vähennetty ja sitä kautta myös vapaita ja osaavia tekijöitä teollisuuden puolelle on vaikeampi löytää. Ohjelmistopuolella iso osa tekijöistä haluaa tehdä esimerkiksi sovelluksia ja pelejä, mutta nämä teollisuuden tarpeet jäävät huomioimatta. Osaaville tekijöille olisi teollisuuden puolella paljon töitä.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Euroopan unionin osarahoittama.

ely-updated 14.05.2024