Valtakunnallinen ilmastoyksikkö - hero

Valtakunnallinen ilmastoyksikkö

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Ilmaston lämpeneminen on jo muuttanut olosuhteita maapallolla ja sen vaikutukset näkyvät myös Suomessa. Ilmastonmuutokseen sopeutumisella tarkoitetaan toimia, joilla varaudutaan ja mukaudutaan ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin. Sopeutumistoimet voivat olla myös ilmastonmuutoksesta aiheutuvien hyötyjen käyttöönottoa.

Ilmastoriskien hallinta ja niihin sopeutuminen osaksi ennakointityötä

Ilmastolain mukainen Kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2030 (KISS2030) hyväksyttiin joulukuussa 2022. 

KISS2030-suunnitelman visiona on ”hyvinvointia ja turvallisuutta muuttuvassa ilmastossa”, ja sen kolme päämäärää ovat 

1) että yhteiskunnan toimijoilla on vahva tahto sopeutua ilmastonmuutokseen,
2) että yhteiskunnan toimijoilla on käytössään tehokkaat keinot sekä luontoon että yhteiskuntaan kohdistuvien ilmastonmuutokseen liittyvien riskien arvioimiseksi, ennaltaehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi,
3) että yhteiskunnan toimijoilla on kyky ennaltaehkäistä, varautua ja hallita sekä luontoon että yhteiskuntaan kohdistuvat ilmastonmuutokseen liittyvät riskit. 

Suunnitelman tavoitteena on tuoda ilmastoriskien hallinta ja niihin sopeutuminen vahvemmin osaksi eri hallinnonalojen ennakointityötä. Toimenpiteet velvoittavat ensisijaisesti valtion viranomaisia. Suuri osa toimista on kuitenkin toteutettava paikallisesti, huomioiden kyseisen alueen olosuhteiden muutokset, erilaiset ilmastoriskit ja haavoittuvuudet. Siksi alueiden ja kuntien rooli sopeutumistyössä on tärkeä.

Sopeutuminen on tarpeen nähdä vahvuutena kaikilla sektoreilla ja kaikilla alueilla.

 

ely-updated 31.05.2024