Work in North Karelia

Toimijaverkosto

Pohjois-Karjalan Talent Boost -ekosysteemi koostuu Pohjois-Karjalan viranomaisista, kehittämisyhtiöistä, oppilaitoksista, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoista.

Toimijaverkostomme tavoitteena on edistää alueen veto- ja pitovoimaa kansainvälisten osaajien keskuudessa, sekä auttaa alueen yrityksiä löytämään työvoimaa tarpeisiinsa. Toimintaamme ohjaa kansallisen Talent Boost -toimenpideohjelman tavoitteet.

Haluatko lisätietoa? Kysy asiantuntijalta

Juho Väkeväinen
maahanmuuttoasiantuntija
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. +358 295 026 188

Päivi Vaarala
hankepäällikkö, WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan -hanke
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. +358 295 026 020

Sähköpostiosoitteet: [email protected]

Timo Leinonen
projektipäällikkö, Elä ja Osallistu Pohjois-Karjalassa (ELO)-hanke
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
puh. +358 50 4631424
[email protected]

Kaavio kuvaa Pohjois-Karjalan Talent Boost ekosysteemin eri toimijat, sekä kyseisten toimijoiden väliset suhteet.

Ajankohtaista

Päivitämme tietoja myöhemmin.

  • Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus

    ELY-keskus hoitaa alueellisesti maahanmuuttoon, kotoutumiseen ja hyviin etnisiin suhteisiin liittyviä tehtäviä.

     

    Pohjois-Karjalan työllisyysalue

    Pohjois-Karjalan työllisyysalue tarjoaa aikuiselle maahanmuuttajalle paremmat mahdollisuudet toimia yhdenvertaisena jäsenenä suomalaisessa yhteiskunnassa kotokoulutuksen avulla.

    Kotoutumiskoulutus antaa kielellisiä ja muita valmiuksia sekä antaa edellytyksiä jatko-opiskeluun ja työllistymiseen.

     

    Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

    Siun soten tuottamat palvelut. Uusi hallinnollinen rakenne vastaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä.

    Hyvinvointialueen järjestämisvastuulla 1.1.2023 alkaen olevat sosiaali- ja terveyspalvelut edistävät kotoutumista. Hyvinvointialue voi 1.1.2023 alkaen osallistua alkukartoituksen tai kotoutumissuunnitelman laatimiseen kunnan tai työllisyysalueen pyynnöstä, jos maahanmuuttaneen palvelutarve edellyttää eri viranomaisten palveluiden yhteensovittamista. Kunta tai työllisyysalue huolehtii, että hyvinvointialue osallistuu monialaisen suunnitelman laatimiseen tarvittaessa.

     

    Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto

    Maakuntaliitto vastaa suurelta osin EU:n rakennerahasto-ohjelmista ja niiden täytäntöönpanosta. Liitto vaalii monipuolisesti alueensa kulttuuria ja perinteitä verkostoutumalla alan ja alueensa toimijoiden kanssa henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Liitto muun muassa kehittää osaavan työvoiman tarjontaa koulutus- ja työperäisellä maahanmuutolla, edistää osaajien integroitumista maakuntaan ja työelämään luomalla uusia toimintatapoja pitovoiman varmistamiseksi.

     

    Pohjois-Karjalan kuntien kotoutumisohjelmat

  • Maahanmuuttoasioihin liittyvää lainsäädäntöä

     

    Valtioneuvosto

    Valtioneuvostolla tarkoitetaan toisaalta pääministerin ja ministereiden muodostamaa yleistä hallintovaltaa käyttävää toimielintä eli Suomen hallitusta, ja toisaalta valtioneuvoston yleisistunnon ja ministeriöiden muodostamaa hallitus- ja hallintoasioiden päätöksentekoelintä.

     

    Ulkoministeriö

    Ulkoministeriö edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä toimii turvallisen ja oikeudenmukaisen maailman hyväksi.

     

    Sisäministeriö

    Sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Ministeriön työn tavoitteena on, että Suomi on maailman turvallisin maa nyt ja tulevaisuudessa.

    Tehtävänä maahanmuuttopoliittiset linjaukset, toiminnan painopisteet valtioneuvoston linjausten mukaisesti, maahanmuuttohallinto- ja politiikka, maahanmuuttolainsäädännön kehittäminen ja maahanmuuttoviraston tulosohjaus.

     

    Maahanmuuttovirasto (MIGRI)

    MIGRI ylläpitää vastaanottojärjestelmää, toteuttaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja edistää hallittua maahanmuuttoa, hyvää hallintoa sekä ihmis- ja perusoikeuksia.

    Virasto tuottaa asiantuntija- ja tietopalveluja poliittisen päätöksenteon tueksi sekä kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä varten. Virasto myös osallistuu asiantuntijana maahanmuuttokeskusteluun. Virasto ylläpitää vastaanottojärjestelmää ja myöntää oleskeluluvat.

     

    Työ- ja elinkeinoministeri (TEM)

    Ministeriön toimialaan kuuluu mm. maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen ja työperäinen maahanmuutto.

    TEM vastaa työntekijöiden, yrittäjien, opiskelijoiden, tutkijoiden ja harjoittelijoiden maahanmuuton politiikan, lainsäädännön ja hallinnon kehittämisestä. TEM vastaa myös kotoutumista edistävän politiikan ja -lainsäädännön sekä kotoutumispalvelujen yleisestä kehittämisestä, suunnittelusta, ohjauksesta ja ennakoinnista. Maahanmuuttoviraston tulosohjaus.

     

    KEHA-keskus

    Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus. Ohjaa ja tukee ELY-keskuksia ja työllisyysalueita hallinnollisten menettelyjen yhdenmukaistamisessa sekä toiminnan toteutumisen seurannassa.

    Hoitaa valtakunnallisia palveluita, joilla edistetään osaajien maahanmuuttoa kotoutumista ja työvoiman liikkuvuutta (kansainvälisen rekrytoinnin palvelut Work in Finland). KEHA-keskus maksaa kunnille kotoutumiskorvaukset sekä hakemuksesta edustajien palkkiot ja kulukorvaukset.

     

    Valtion innovaatiorahoituskeskus, Business Finland

    Tieto- ja rahoituspalveluvalikoima kansainvälisen liiketoiminnan ja innovaatiotoiminnan edistämiseen.

     

    Team Finland

    Yrityksen kansainvälistymisen tarpeisiin Team Finland kokoaa räätälöidyn palvelukokonaisuuden verkoston toimijoiden tarjoamista palveluista.

    Verkostoon kuuluvat työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoasiainministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Business Finland (entiset Finpro ja Tekes), Finnvera, Tesi (Suomen Teollisuussijoitus), ELY-keskukset, Patentti- ja rekisterihallitus, Suomalais-Venäläinen kauppakamari, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Finnfund, Finnpartnership, Ilmastorahasto sekä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit.

     

    Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM)

    OKM vastaa Suomen koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan kehittämisestä sekä kansainvälisestä yhteistyöstä mukaan lukien niihin liittyvistä maahanmuuttoa ja kotouttamista koskevista asioista.

     

    Opetushallitus (OPH)

    OPH järjestää kielitutkintoja, vastaa ulkomaisten tutkintojen tunnustamisesta, tukee kansainvälisyyden edistämistä. OPH toteuttaa Talent Boost -toimenpideohjelmaa muun muassa sujuvoittamalla kansainvälisen opiskelijan palvelupolkua.

     

  • Kotouttaminen

    Kotoutuminen.fi-verkkopalvelu on suunnattu työssään maahanmuuttaneita kohtaaville, kotoutumisen edistämisen ja pakolaisten vastaanoton toimijoille. Palvelua ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus.

     

    Kumppanuusalusta on vuorovaikutteinen, digitaalinen ja yhteisöllinen yhteistyötila kotoutumisen, maahanmuuton ja pakolaisten vastaanoton toimijoille, asiantuntijoille, sidosryhmille ja verkostoille.

     

    Kotoutumisentukena.fi-verkkopalvelu on tarkoitettu sinulle, joka toimit kotoutumisen parissa. Voit hakea ja ilmoittaa maahan muuttaneille tarkoitettua, matalan kynnyksen kotoutumista tukevaa toimintaa sekä työntekijöille ja vapaaehtoisille suunnattuja tapahtumia ja koulutuksia. Saat ajankohtaista tietoa muilta alan toimijoilta ja olet mukana rakentamassa kotoutumista tukevien toimijoiden yhteisöä!

     

    Ulkomaalaisen tutkinnon tunnustaminen

    Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Päätöksiä tekevät viranomaiset, oppilaitokset ja korkeakoulut sekä työnantajat.

     

    Työelämän oppaat

    Työelämään.fi

    Työelämän keskeiset pelisäännöt sekä työntekijän velvollisuudet ja oikeudet tiiviissä paketissa. Työelämään-palvelun tuottaa STTK ry.

     

    STTK:n tuottama Työelämän ABC-opas - selkoesite

     

    Työelämän pelisäännöt 2022

    Työelämän pelisäännöt on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n asiantuntijoiden kokoama opas, joka sopii nuorille, maahan muuttaneille ja kaikille, jotka haluavat lisätä tietojaan suomalaisesta työelämästä.

     

    Reilu työelämä

    Tähän päivitetään sisältöä myöhemmin.

     

    Eettinen rekrytointi

    Materiaalia eettisestä rekrytoinnista on koottu Talent Coastline -sivustolle:

     

    Monimuotoisuus

    Työ- ja elinkeinoministeriö

     

    Työterveyslaitos

     

    Suomi.fi

     

    Hankkeet

    Hankkeet Pohjois-Karjalassa:

    Maakunnassa on käynnissä eri kokoisia hankkeita. Rahoitettavat hankkeet toteuttavat mm. maakuntaohjelman ja rakennerahasto-ohjelmien tavoitteita.

     

    Etsitkö lisää? Katso vielä nämä

    Talent Boost

    Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima Talent Boost -toimenpideohjelma on poikkihallinnollinen erityisasiantuntijoiden, työntekijöiden, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuton ohjelma, jonka painopisteinä ovat yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä TKI-toiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaiset osaajat samoin kuin työvoimapulasta kärsivät alat.

     

    EURES

    Euroopan työnvälitysverkosto, joka kattaa Euroopan unionin maiden lisäksi Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin. Auttaa yrityksiä ja työnantajia löytämään kansainvälisiä osaajia Euroopasta.

     

    Suomi.fi

    Suomi.fi-verkkopalvelu auttaa erilaisissa tilanteissa olevia kansalaisia ja yrittäjiä. Suomi.fi kokoaa asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen.

     

    Kauppakamarit

    Itsenäisiä kauppakamareita on 19. Ne toimivat ympäri Suomen. Yritykset ovat jäseninä alueensa kauppakamarissa ja jokainen kauppakamari on puolestaan Keskuskauppakamarin jäsen.

     

    Welcome to North Carelia

    Johdatus Pohjois-Karjalassa asumisen ja työskentelyn mahdollisuuksiin englanniksi.

     

    International House Joensuu

    International House Joensuu on ulkomailta muuttaneen uuden joensuulaisen tukipilari ja kokoaa yhteen eri toimijoiden palvelut.

     

    Work In Finland

    Work in Finland -sivusto esittelee Suomessa työskentelyn etuja ja käytänteitä. Sivustosta vastaa Business Finland ja se on osa Talent Boost-ohjelmaa.

     

    InfoFinland

    Sivusto auttaa Suomeen muuttavia löytämään tarpeellisen tiedon työpaikoista, opiskelusta, oleskeluluvista, asumisesta ja jokapäiväisestä elämästä Suomessa.

     

    Jobs in Finland

    Sivustolla suomalaiset työnantajat saavat näkyvyyttä avoimille työpaikoille, joihin etsitään kansainvälistä osaamista. Työpaikoissa ei edellytetä suomenkielen osaamista. Sivusto on osa Talent Boost -ohjelmaa.

     

    Jobmarket - Työmarkkinatori

    Työmarkkinatori on KEHA-keskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama työelämäpalvelu, joka rakentuu vaiheittain. Työmarkkinatori tarjoaa julkisille, yksityisille ja kolmannen sektorin työelämä- ja koulutuspalveluiden tarjoajille sekä eri työnvälitysalustojen työpaikoille yhteisen palvelun.

     

    Tutustu prosessiin työnantajan näkökulmasta: KV-osaajan palkkaaminen ulkomailta

    Kuvaus erilaisista resursseista, joita työnantajille on saatavilla kansainvälisen työvoiman palkkaamisen tueksi.

    Kuvaus erilaisista resursseista, joita työnantajille on saatavilla kansainvälisen työvoiman palkkaamisen tueksi.

    Tutustu prosessiin KV-työntekijän näkökulmasta

    Kuvaus toimenpiteistä, jotka auttavat kansainvälistä työntekijää tulemaan töihin Pohjois-Karjalaan.

    Kuvaus toimenpiteistä, jotka auttavat kansainvälistä työntekijää tulemaan töihin Pohjois-Karjalaan.

Yhteistyössä