Suomi 100 - Taustat ja tarinat

Juhlasivulla esitellään virastojen toimintaa ennen ja nyt

Raippaluodon silta avattiin tanssien 20 vuotta sitten

Raippaluodon silta (ruotsiksi Replotbron) on Suomen pisin silta ja se avattiin liikenteelle 27.8.1997. Silta on 1045 metriä pitkä ja sen rakentaminen maksoi aikoinaan 150 miljoonaa markkaa. Silta yhdistää Raippaluodon saaren mantereeseen Mustasaaren kunnassa, lähellä Vaasaa. Aiemmin saareen mentiin lossilla. Kyseinen lauttayhteys oli tuolloin Suomen vilkkain.

Sillan avajaisiin liittyy monia muistoja. Avajaisista on kulunut tänä vuonna, Suomen juhlavuonna, tasan 20 vuotta. Sillan valmistumista ja avajaisia juhlittiin näyttävin menoin, niin kuin vaan Pohjanmaalla voidaan. Kunniavieraiksi kutsuttiin Islannin presidenttipari Gudrun Borgersdottir ja Olafur Ragnar Grimsson sekä Suomen presidenttipari Martti ja Eeva Ahtisaari. Paikalla olivat oikeutetusti myös entinen liikenneministeri Ole Norrback, jolla olikin merkittävä rooli sillan rahoituksen järjestämisessä sekä silloinen liikenneministeri Matti Aura. Pohjanmaan sotilassoittokunta esiintyi avajaisissa ja siellä pidettiin lukuisia puheita ja nähtiin tanssiesityksiä ja kuultiin kuorolaulua. Avajaispäivänä kunniavieraat kuljetettiin sillalle, totta kai viimeistä kertaa, Raippaluodon lossilla.

Avajaisia edeltävänä päivänä järjestettiin koko kansan siltatanssit. Ihmisiä kuljetettiin sillalle bussilasteittain mm. Vaasan keskustasta ja musiikista vastasi tanssiorkesteri Shadnick Mustasaaresta. Nämä koko kansan tanssijuhlat olivat silloisen Vaasan tiepiirin henkilökunnan tukiyhdistyksen (VAVILI:n) voimain ponnistus. Koko perheen tapahtumaan saapui tuhansia kävijöitä, mikä oli kaikille suuri yllätys. Lisää grillimakkaraa haettiin kaupungista jo alkuillasta, mutta hakijoilla oli vaikeuksia päästä takaisin myyntipisteelle, sillä liikenne oli tukkeutunut tanssikansan autoista ja jalankulkijoista. Illan pimetessä järjestettiin ilotulitus ja sytytettiin sillan valot.

Katso myös video sillan avajaistansseista:

Alkuperäinen video: ELY-keskuksen arkisto ja kuvaus Jukka-Pekka Kakkuri

Oikopolut

ely-updated 24.03.2021