Suomi 100 - Taustat ja tarinat

Juhlasivulla esitellään virastojen toimintaa ennen ja nyt

Juokse porosein - vaan mitäpä jos se lentääkin

Tarinan mukaan joulun lähestyessä Joulupukin poroille syötetään salaisesta paikasta kerättyä jäkälää, jonka ansiosta niiden uskotaan pystyvän lentämään. Yleensä Joulupukki poroineen nähdään kulkemassa pitkin maita ja mantuja, mutta kuka tietää, ehkäpä ne myös lentävät…

Arkisemmissa askareissa tavataan poroja poronhoitoalueella, joka ulottuu Perämeren rannikolta Kainuun vaara-alueiden kautta aina pohjoisimman Lapin avotuntureille. Poronhoito on tärkeä työllistäjä ja kylien elinvoimaisuuden ylläpitäjä. Kulttuurin ja perinteiden näkökulmasta poro on Suomelle ja erityisesti pohjoiselle Suomelle mittaamattoman tärkeä. Eipä ihme, että poro on nimetty Lapin maakuntaeläimeksi.

Kuvituskuva: Porot ovat vallanneet taajama-alueen ja käyskentelevät suojatien läheisyydessä.

Lapissa liikkujille maantien pientareella tai tienvarsien lähialueilla märehtivät porotokat ovat yleinen näky. Liikenteen ja porojen yhteispeli ei aina ole vaaratonta ja vuosittain maanteillä tapahtuukin satoja porokolareita. Vuosien varrella on testattu monenlaisia porojen havaittavuutta parantavia toimenpiteitä kelloista heijastaviin pantoihin, mutta mikään niistä ei ole osoittautunut kovin käyttökelpoiseksi. Uusi, mobiililaitteisiin tarkoitettu "Porokello" -sovellutus lähettää tienkäyttäjälle varoituksen lähistöllä havaituista poroista. Toivottavasti tämä "porokello" kuuluu laajasti ja porokolarit saadaan sen avulla vähenemään. Ilmaisen sovelluksen voi ladata Google Play ja Apple Store -sovelluskaupoista. Lisätietoja tuetuista laitteista ja järjestelmistä löytyy Porokello.fi -verkkosivustolta.

Lisätietoa poroista ja poronhoidosta löytyy Lapin ELY-keskuksen Lapin tiestön vuosisata -blogista, joka on osa Suomen satavuotisjuhlaohjelmaa. Blogin 40 tarinassa ollaan matkalla Lapissa ja sen tiestöllä, muistellaan menneitä aikoja, esitellään tämän päivän ilmiöitä ja pysähdytään välillä ihailemaan kauniita lappilaisia tiemaisemia.

ely-updated 17.03.2021