Uudenmaan Yrityspalvelut

Työntekijän oleskeluluvan osapäätöksen käsittely Uudenmaan TE-toimistossa - Rekrytointi - YouTube video

Suomen TE-toimistot alueittain, joissa käsitellään oleskelulupaprosessin osapäätökset

TE-toimistot alueittain.

Rekrytointi

Täältä saat tietoa rekrytointiin liittyvistä palveluista, palkkatuesta, kansainvälisestä rekrytoinnista sekä työlupapalveluista

Palvelut ja tuet

  • Uudenmaan TE-toimisto auttaa ja neuvoo kaikissa rekrytointiasioissa alkaen rekrytointi-ilmoituksen tekstin luomisesta. Autamme mielellämme myös työvoimapulatilanteissa ja kerromme lisää palkkatukimahdollisuudesta rekrytoinnin apuna. Yrityspalvelunumeromme, puh. 0295 040 002 palvelee ma-pe klo 9.00-16.15.

    Työnantajana voit myös itse luoda työpaikkailmoituksen milloin tahansa kolmella eri tavalla:

  • Me Uudenmaan Yrityspalveluissa autamme sinua uuden työntekijän löytämisessä. 

    Tästä kokonaisuudesta löydät tietoa, millä eri tavoin voit työllistää tai miten voit löytää uuden työntekijän. Autamme mielellämme myös työvoimapulatilanteissa ja kerromme lisää palkkatukimahdollisuudesta rekrytoinnin apuna. Yrityspalvelunumeromme, puh. 0295 040 002 palvelee ma-pe klo 9.00-16.15.

    Haluatko ehdokkaita avoinna olevaan työpaikkaanne?

    Jos haluat löytää ehdokkaita avoimeen työpaikkaan, voit ottaa yhteyttä Uudenmaan TE-toimiston yrityspalveluun ja sopia ehdokashausta. Toimeksiannossa sovitaan menettelyt muun muassa siitä, millä hakukriteereillä ehdokkaita etsitään sekä miten työnantaja haluaa ehdokkaiden tiedot. Palvelu on yritykselle maksuton.

    Lisätietoa ehdokashausta löydät Rekrytointipalvelut-sivultamme (te-palvelut.fi)

    Haluatko tulla mukaan rekrytointitapahtumiimme tai järjestää oman rekrytointitilaisuuden?

    Olet tervetullut maksuttomiin rekrytointitapahtumiimme, joita järjestämme sekä messutyyppisesti yhdessä useamman työnantajan kanssa että yksittäisinä yhden yrityksen rekrytointitapahtumina. Tapahtumassa pääset esittelemään yritystäsi ja voit etsiä sopivia rekrytoitavia avoimiin työpaikkoihisi.

    TE-live on uusi interaktiivinen rekrytointi- ja uutiskanavamme, jossa työnantajat ja työntekijät kohtaavat uudella, vuorovaikutteisemmalla tavalla. TE-live tuottaa suoria lähetyksiä ja työnantajat pääsevät itse esittelemään avoimia työpaikkojaan ja vastaamaan kiinnostuneiden työnhakijoiden kysymyksiin. Lähetyksiä voi katsoa milloin vain jälkitallenteina YouTube-kanavaltamme.

    Lisätietoa rekrytointitapahtumista ja TE-livestä löydät Rekrytointipalvelut-sivultamme (te-palvelut.fi) 

    RekryKoulutus on apunasi, jos ammattitaitoista tekijää ei valmiina löydy

    RekryKoulutus on hyvä vaihtoehto, jos et löydä ammattitaitoisia työntekijöitä eikä alan osaajia valmistu lähiaikoina. Koulutus on työelämälähtöistä ja räätälöidään yrityksen tarpeisiin. Koulutus voidaan suunnitella myös yhteistyössä useamman työnantajan kanssa. Tavoitteena voi olla lisä-, täydennys- tai ammatinvaihtoon tähtäävä koulutus.

    Työnantaja ja työ- ja elinkeinohallinto rahoittavat koulutuksen yhdessä. Työnantajan osuus on 30 prosenttia hankintasopimuksen mukaisesta kokonaishinnasta.

    Lisätietoa RekryKoulutuksesta löydät RekryKoulutus-sivuiltamme (tyomarkkinatori.fi).

  • Olisiko yrityksellänne mahdollisuus saada palkkaukseen tukea?

    Työ- ja elinkeinotoimisto myöntää tietyin edellytyksin työnantajalle palkkatukea työttömän työntekijän palkkaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada 70 % tukea. Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkauskustannuksista (65 % työaikaan saakka). Lisäksi 55 vuotta täyttäneiden työllistämiseen voi saada työllistämistukea 70 %. 

    Palkkatukea voidaan myöntää sellaisen työttömän työllistämiseen, jolla on puutteita ammatillisessa osaamisessa, tai henkilön pysyvä tai pysyväisluonteinen vamma tai sairaus vähentää hänen mahdollisuuksiaan sopivan työn saamiseen tai henkilö on 60 vuotta täyttänyt pitkäaikaistyötön.

    Vaikka palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, tuen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.

    Palkkatukea haetaan ennen työsuhteen alkamista Työmarkkinatorilla sijaitsevan TE-palveluiden Oma asiointi – Työnantaja ja yrittäjä -palvelun kautta (tyomarkkinatori.fi). Myös päätös on saatava ennen työsuhteen alkua.

    Jos sinulla on tarjota työtä palkkatuella, voit ilmoittaa paikan meille Oma asiointi -palvelun kautta, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai soittamalla numeroon 0295 040 002, josta saat myös lisätietoa asiasta.

    Lisätietoa palkkatuesta löydät myös:

  • Tarvitseeko organisaatiosi apua kansainvälisen työntekijän löytämiseen ja rekrytointiin?

    Uudenmaan TE-palveluiden kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntijat ovat tukenasi, kun tavoittelet osaajia ulkomailta. Tarjoamme työnantajille maksuttomia palveluita ja neuvontaa kansainväliseen rekrytointiin liittyvissä asioissa. 

    Ota yhteyttä: [email protected]

    Autamme sinua: 

    • rekrytoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa
    • soveltuvan rekrytointikohdemaan valinnassa
    • työpaikkailmoituksen laatimisessa ja markkinoinnissa
    • tarjoamalla tietoa asettautumispalveluista
    • tarjoamalla tietoa taloudellisesta tuesta kansainväliseen rekrytointiin

    Kauttamme pääset hyödyntämään eurooppalaisen työnvälitysverkosto EURES:in palveluita. EURES auttaa rekrytoinneissa ja edistää työvoiman liikkuvuutta EU/ETA-alueella sekä Sveitsissä tarjoamalla kattavan määrän palveluita ja osaamista työnantajien ja työnhakijoiden tueksi.

    Esimerkkejä palveluistamme:

    Finland Works Online -rekrytointitapahtumat

    Suosittuja Finland Works online-rekrytointitapahtumia järjestetään 3–4 kertaa vuodessa ja ne tarjoavat tehokkaan ja maksuttoman väylän kansainvälisten osaajien kohtaamiseen virtuaalisesti Euroopan alueella.

    Targeted Mobility Scheme – taloudellinen tuki rekrytointiin

    Targeted Mobility Scheme (TMS) -hankkeella helpotetaan taloudellisen tuen avulla osaajien rekrytointia toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista. Hanketta koordinoi Ruotsin työvoimapalvelut yhdessä EURES-verkoston kanssa.  Työnantajalle myönnettävän tuen suuruus määräytyy työhön tulevalle tarjotun perehdytyksen laajuuden perusteella. Suomessa sijaitsevalle työnantajalle tuen suuruusluokka on 1 390–1 750 euroa rekrytoitua työntekijää kohden.

    Lue lisää: EURES Targeted Mobility Scheme - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)

    Työpaikkasuomen tai -ruotsin kielikoulutus

    Yrityskohtaisesti räätälöitävä kielikoulutus kansainvälisille työntekijöille, jossa työnantajan maksuosuus on 20–50% hankintasopimuksen mukaisesta kokonaishinnasta yrityksen koosta sekä taseesta tai liikevaihdosta riippuen.

    Katso lisää: Palvelualusta.fi

    International House Helsinki ja maahantulon palvelut

    IHH Kansainvälinen rekrytointi auttaa kansainvälisten työntekijöiden löytämisessä, antaa tietoa työntekijän ja hänen perheenjäsentensä asettautumisesta tukevista palveluista sekä esittelee erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. IHH Kansainvälinen rekrytointi on tukena koko prosessin ajan. Autamme tutustumaan rekrytointiin ulkomailta ja paikallisista hakijapooleista työvoiman lisäämiseksi. IHH tarjoaa myös suurimman osan maahanmuuttajien tarvitsemista alkuvaiheen viranomais- ja neuvontapalveluista ja helpottaa ulkomailta muuttaneiden asettautumista pääkaupunkiseudulle.

    Lue lisää: International House Helsinki (ihhelsinki.fi)

    Work in Finland helpottaa kansainvälistä rekrytointia

    Work in Finland-sivusto kokoaa yhteen kaikki tärkeimmät kansainvälisen rekrytoinnin palvelut ja verkostot työnantajille ja Suomeen muuttaville työntekijöille. Work in Finland – neuvontapalvelu tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa ja auttaa ulkomaisen työvoiman rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä.  Tutustu ajankohtaisiin palveluihin: Työnantajille - Work in Finland (workinfinland.com)

  • Oleskeluluvan käsittelyprosessi. 1. Hakemuksen teko Maahanmuuttovirastossa, 2. Työ- ja elinkeinotoimisto osapäätös, 3. Maahanmuuttoviraston päätös, 4. Päätöksen tiedoksianto Maahanmuuttovirastossa, 5. Valitusoikeus

    Työntekijä, joka on jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, tarvitsee yleensä työntekoa varten joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. 

    • Muita lupatyyppejä ovat esim. perheenjäsenen oleskelupa tai opiskelijan oleskelulupa (Maahanmuuttoviraston toimivallassa).

    • Toisen maan oleskelulupa tai esimerkiksi EU long term residence permit ei oikeuta työskentelemään Suomessa.

    Ulkomaalaislain mukaan työntekijän oleskelulupa oikeuttaa työskentelemään yhdellä tai useammalla ammattialalla.

    Hakemuksen lähettäminen

    Ensimmäistä työntekijän oleskelulupaa ja jatkolupaa koskevan oleskelulupahakemuksen voi laittaa vireille vain hakija henkilökohtaisesti (Enter Finland, Suomen edustustot, Maahanmuuttovirasto).

    Paperihaku edustustossa tai Maahanmuuttovirastossa: Oleskelulupahakemuslomake (OLE_TY1-lomake)

    Enter Finland: Sähköinen hakemus, mutta hakijan on kuitenkin käytävä tunnistautumassa henkilökohtaisesti edustustossa tai Migrissä (yleensä vain ensimmäisen oleskelulupahakemuksen yhteydessä).

    Hakemuksen vireyttäminen ja työnantajan liitteet hakemukseen

    Työnantaja osallistuu luvan hakemiseen täyttämällä hakemuksen liitteeksi tarvittavan lomakkeen (Työehdot-lomake), jonka toimittaa työntekijälle varsinaiseen hakemukseen liitettäväksi.

    Työnantaja voi Enter Finland -palvelussa, esimerkiksi seurata työntekijän oleskelulupahakemuksen tilaa, lähettää hakemukseen liittyviä asiakirjoja ja maksaa käsittelymaksun työntekijän puolesta. Myös mahdollisiin TE-toimiston täydennyspyyntöihin voi vastata Enter Finlandin kautta sekä täyttää Työehdot-lomakkeen.

    Työntekijän oleskelulupa käsitellään valtakunnallisesti ilman alueellisia luparajoituksia. Tosin Ahvenanmaalla hakemuksia käsittelee Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

     


    Ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä

    Työnantajan on tehtävä ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä, kun työnantaja palkkaa työntekijän, joka ei ole EU/ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos työntekijä on EU/ETA-maan tai Sveitsin kansalaisen perheenjäsen.

    Ilmoitus tehdään sähköisesti aikaisemmin mainitussa työnantajan Enter Finland -palvelussa, EnterFinland.fi

    Tarvittaessa ilmoituksen voi tehdä myös lähettämällä TE-toimistoon TEM055-liitelomakkeen ja kopion työntekijän passista tai oleskelulupakortista.

    Yhteystiedot

    Valtakunnalliset työlupapalvelut: 02 950 40019 (klo 9–11)
    Sähköposti: [email protected]

    Lisätietoa työlupa-asoihin liittyen: Työmarkkinatori työlupapalvelut

  • Työkanava Oy on valtion omistama yhtiö, joka työllistää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä henkilöitä. Yhtiö palkkaa työntekijät palvelukseensa työsuhteeseen ja välittää heidän työpanostaan asiakkailleen, joita voivat olla yritykset, järjestöt, julkisyhteisöt ja yksityishenkilöt, jotka tarvitsevat työntekijöitä.

    Jos olet työnantaja, Työkanava voi myydä sinulle alihankintana palvelukokonaisuuksia, joita sen osatyökykyiset työntekijät tuottavat. Voit myös vuokrata työvoimaa. Henkilön palkkaus Työkanavassa ja muut työehdot määräytyvät työlainsäädännön ja sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti. Työkanava vastaa työntekijöidensä työnohjauksesta ja perehdyttämisestä työpaikoilla.

    Lisätietoja löydät Työkanavan verkkosivuilta (tyokanava.fi)

  • Työkykykoordinaattorin tehtävänä on luoda käytännöt ja toimintamalli osatyökykyisten työnhakijoiden ja työntekijöiden tilanteen edistämiseksi. Koordinaattori tekee tavoitteellista ja kehittävää yhteistyötä työnantajien ja muiden alueellisten verkostojen kanssa.

    Työkykykoordinaattori auttaa sinua löytämään ratkaisuja organisaatiosi työvoimapulaan ja tarjoaa vaihtoehtona osatyökykyisten työnhakijoiden palkkaamista. Koordinaattori auttaa sinua hahmottamaan osatyökykyisten työnhakijoiden työllistämisen mahdollisuudet ja heille sopivat työtehtävät.

    Lisäksi työkykykoordinaattori tiedottaa työnantajia erilaisista tukipalveluista, jotka liittyvät osatyökykyisten työllistämiseen.

    Työkykykoordinaattoreiden yhteystiedot löydät täältä (te-palvelut.fi)

Yhteistyössä

ely-updated 16.04.2024