Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Vallitseva maailmantilanne on osaltaan vauhdittanut maalle muuttoa, niin myös Suupohjaankin. Mikäpä lisäisi paremmin Suupohjan vetovoimaisuutta, kun yhdessä tekemisen meininki?

Ideaverstas on Isojoen ja Karijoen 4H yhdistyksen Leader-hanke. Hankkeen tarkoitus on tarjota lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille laadukasta, mielekästä ja mukavaa tekemistä omalla kylällä tai paikkakunnallaan. Toiminta on kaikille avointa ja sillä pyritään estämään mm. syrjäytymistä. Nuoria on haastettu mukaan vaikuttamaan ja järjestämään juuri sitä heille mielekästä tekemistä kylillä.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Maj-Britt Uusitalo kertoo, ettei koronan vuoksi vanhempiin juuri kontaktia enää tule. Ideaverstas hankkeella on toteutettu tapahtumia, joissa lapset toimivat yhdessä huoltajiensa kanssa. Lisäksi toimintaan on haastettu mukaan kyläyhdistyksiä sekä kylien muita toimijoita.

Ideaverstaan puitteessa järjestetään kylissä kokoontumisia, joissa nuoret pääsevät yhdessä vanhempiensa kanssa ideoimaan juuri heidän kylälleen innovatiivista tekemistä. Ideoinnin jälkeen siirrytään toimintaan ja toteutukseen. Kyseessä voi olla vaikka kertaluontoinen tapahtuma tai pidempikestoinen kerho. Esimerkiksi Myrkyssä onkin toteutettu kaikkien graffitiseinää vapaa-aikakeskukselle yhdessä Suupohjan kesätaiteilijoiden kanssa.

Leader Suupohjan myöntämällä tuella mahdollistetaan hanketyöntekijän palkkaaminen ja ideoiden toteuttaminen. Tuki mahdollistaa myös ulkopuolisien toimijoiden palkkaamisen, kuten taikurikurssin toteutuksen. Hanketyöntekijä Susanna Kellosalmi on itsekin maallemuuttaja Etelä-Suomesta. Susanna on innolla tutustunut alueen ihmisiin ja odottanut uusia kohtaamisia. Kellosalmi omaa laajan työhistorian sosiaalialalla, mutta hyppäsi nyt ensimmäistä kertaa hanketyöhön. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin aina kulkeneet työuralla mukana.

Seuraa Ideaverstasta 4H:n somesta sekä verkkosivuja, joissa ilmoitellaan ideariihi-tyyppisistä kylätapaamisista! Voit olla myös itse yhteydessä suoraan Isojoen-Karijoen 4H:n toimistolle, mikäli sinulla on ideoita tai ajatuksia!

Päivitetty: 08.12.2021