Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Pariskunta joen rannalla.

Lapuanjoen Rantakeidas majoittaa matkailijoita nyt neljättä kesää, kertovat Leila ja Risto Riihikangas.

Yritys sijaitsee kymmenisen kilometriä Alahärmän keskustasta Jepuan suuntaan. Yrittäjinä ovat Leila ja Risto Riihikangas sekä heidän tyttärensä Sonja.

Paikka on Riston synnyinkoti ja sukutila. Risto on suunnitellut ja rakentanut omin käsin kaikki majoitustilat, Leilan vastannut sisustamisesta ja Sonja hoitaa markkinointia.

Lapuanjoen Rantakeitaan majoitustilat ovat tunnelmallisia ja uniikkeja. Majoitustiloja on muun muassa aitoissa ja mökissä. Makuupaikkoja on kaikkiaan viitisentoista. Rakentamisessa ja sisustamisessa on käytetty kierrätysmateriaaleja. Vanhaa hirttä, lautoja vanhoista ladoista, kiveä, rautaa ja alumiinia sekä perheen mökkirannasta Lappajärveltä kerättyä kaislaa.

Jokaisesta majoitustilasta on näkymä joelle. Joenrannassa on grillauspaikkoja, savusauna, hiekkaranta ja laituri. Rakennuksiin, rakennusmateriaaleihin ja esineisiin liittyy monenlaisia tarinoita. Joenrannassa on savusauna lisäksi toinen sauna, jota käyttivät aikoinaan uittomiehet. Sauna sijaitsi aikaisemmin nykyiseltä paikaltaan hieman alajuoksulle päin. Talon isäntä oli silloin pikkupoika, ja muistaa elävästi, kun pääsi uittomiesten veneen kyytiin.

Huoneiden varustetasoon kuuluu jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin. Alueella on useita wc- ja suihkutiloja, jotka ovat kaikkien huoneistojen yhteiskäytössä. Kuluneen kevään aikana wc- ja suihkutiloja on rakennettu lisää, samalla on uusittu viemäröinti. Allergian vuoksi majoitustiloihin ei oteta eläimiä.

Lapuanjoen Rantakeidas tarjoaa ensisijaisesti majoituspalvelua, aamiaisen voi ostaa lisähintaan. Oheispalveluna on Leila Riihikankaan yrityksen, Kauneushoitola Leidin palvelut. Turvesaunaa ja tyky-päiviä on järjestetty ryhmille.

– Sysäyksen majoitustoimintaan antoi paikkakunnan huvipuisto ja alueella järjestettävät useampipäiväiset tapahtumat. Tulevaisuuden suunnitelmissamme on kehittää toimintaamme, siten, että emme olisi niin paljon riippuvaisia huvipuiston toiminnasta, toteaa Leila Riihikangas.

Majoituskohteen ovat jo löytäneet muutkin kuin huvipuistossa kävijät. ”Täydellinen paratiisi matkallemme pohjoiseen”, lukee yrityksen vieraskirjassa. Majoitusvarauksen voi tehdä Booking-varausjärjestelmän kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen. Yritykselle on jo muodostunut vakituista asiakaskuntaa.

– Viime kesä oli niin vilkas, että tänä kesänä tuumasimme ottaa vähän rauhallisemmin, mutta mitä vielä, naurahtaa Leila Riihikangas.

– Kyllä tuonne on yksi mutteritalo syntymässä, myhäilee Risto Riihikangas.

Rantasauna ja aitta.

Talon vanha aitta on saanut uuden elämän majoitustiloina. Kunttakaton alla on savusauna, saunakamari ja grillauspaikka.

Päivitetty: 27.09.2021