Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Tartu maisemaan – Grab the Landscape on kansainvälinen lasten ja nuorten aktivointihanke, jonka Kuudestaan ry toteuttaa yhteistyössä Alajärven kaupungin, Nelimarkka-museon, Leader Aisaparin sekä espanjalaisen Leader Axarquian kanssa. Yhteistyötä tehdään laajasti myös Kuudestaan alueella nuorten parissa toimivien tahojen, kuten kuntien nuorisotoimien ja 4H-yhdistysten kanssa. Hanke on aloitettu vuoden 2020 lopulla. Koronapandemian takia monia hankkeen toimenpiteitä on jouduttu siirtämään, mutta paikallisesti lapsille ja nuorille on pystytty järjestämään aktiviteetteja ja kansainvälistymistoimia on ryhdytty valmistelemaan yhdessä nuorten kanssa.

 

Pakopelissä opitaan vastuullista ja suunnitelmallista rahankäyttöä ja järkevien kulutusvalintojen tekemistä. 

 

Pakohuoneessa oppii kuluttamaan vastuullisesti


Hankkeen keskeisenä teemana Kuudestaan ry:n alueella on tuoda lapsille ja nuorille tietoutta oman talouden hallinnasta sekä pyrkiä käytännönläheisin keinoin kasvattamaan talousosaamista. 


Alueen kunnissa kiertää parhaillaan talouskasvatusaiheinen pakopeli. Pelissä ystäväporukka on lähdössä ekologiselle lomamatkalle, jota on valmisteltu ja odotettu pitkään. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että matkakassasta uupuu suuri summa ja rahat on saatava kasaan ennen lähtöpäivää. Pelin tiimellyksessä ryhmä oppii vastuullista ja suunnitelmallista rahankäyttöä ja järkevien kulutusvalintojen tekemistä. Pakopeliin voi osallistua kerrallaan kahdesta kuuteen lasta tai nuorta. Lapsille ja nuorille on suunniteltu pelistä omat, ikätasoon sopivat versiot.


-Pakopeli on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi, kun halutaan tutustuttaa lapsia ja nuoria uusiin teemoihin. Järjestäen peliin on jonotettu esimerkiksi nuorisotilatoiminnan yhteydessä ja pelin jälkeen moni on ääneen pohtinut, että pitääpä muuttaa tapojaan. Lisäksi peliin tuleville ryhmille on mahdollista kertoa muutenkin Leader-toiminnasta ja esimerkiksi nuorisovaihtomahdollisuuksista. Tämä on ollut meille erinomainen keino tavoittaa nuoria, Tartu Maisemaan -hankkeen vetäjä Jenni Savolainen kertoo. 


Hankkeen puitteissa järjestetään myös muun muassa alueen nuorisotiloilla kiertäviä tai osana leiriohjelmia toimivia tehtäväkokonaisuuksia, jotka käsittelevät hankkeen teemoja. Käytännönläheisten tehtäväkokonaisuuksien kautta opitaan muun muassa yrittäjyydestä, talouden hallinnasta ja mediasta monipuolisesti. Ryhmissä perustetaan esimerkiksi omat yritykset, pohditaan kohderyhmiä ja omaa tuotetta tai palvelua sekä sitä, miten markkinoidaan. Lopuksi mietitään, mihin yritystoiminnalla saavutetut tulot käytetään; mitkä ovat välttämättömiä hankintoja arjessa ja missä olisi mahdollista säästää. 

 

Hankkeen media- ja talouskasvatusaiheisella syyslomaleirillä Soinissa päästiin kuulemaan myös toimittajan työstä Kalle Järvelän kertomana.


Mediakasvatus toisena teemana 


Hankkeessa on järjestetty myös kerhomuotoista toimintaa esimerkiksi valo- ja videokuvauksesta. Yhdessä on opeteltu esimerkiksi älypuhelinsovellusten käyttöä, videon käsikirjoittamista ja laadukkaan kokonaisuuden tuottamista. Kuvaamisessa on keskitytty muun muassa kuvakulmiin ja valaistukseen.


Tämän päivän lapset ja nuoret elävät valtavan tietotulvan keskellä. Hankkeen leireillä opitaan tunnistamaan, missä kaikkialla törmäämme mainoksiin ja millaista on piilomarkkinointi. Lisäksi tehdään omia mainoksia radioon, televisioon ja verkkosivuille. 


-Hankkeessa yksi keskeinen kohde, josta kuvia ja videoita otetaan sekä tekstiä tuotetaan, on oma kotiseutu. Hanke herätteleekin lapsia ja nuoria näkemään oman kotiseudun uusin silmin ja vahvistamaan heidän kotiseutuidentiteettiään, Savolainen kertoo. 


Kansainvälisyys tärkeässä roolissa


Hankekumppani on Espanjasta ja opintovierailut sekä Suomessa että Espanjassa kuuluvat hankkeeseen. Kansainvälisessä yhteistyössä painottuvat valokuvaus, media ja eri taidemuodot sekä maiseman rooli näissä.


Kuudestaan ry:lle alkuvuodesta 2021 myönnetty Erasmus+ -ohjelman akkreditointi mahdollistaa kansainvälisten leirien järjestämisen nuorille tulevina vuosina ja myös hankkeen aikana. Innokkaita lähtijöitä ja saapujia sekä Kuudestaan alueella että yhteistyökumppaneiden alueella koko Etelä-Pohjanmaalla riittää, mutta korona aiheuttaa haasteita hankkeen kansainvälisten osuuksien toteuttamiselle.


-Toiveissa on, että koronatilanne sallisi kansainväliset leirit ensi vuonna ja vaihtoja malttamattomana odottavat nuoret pääsisivät matkaan. Monelle matka olisi elämän ensimmäinen, Savolainen päättää. 


 

Päivitetty: 08.12.2021