Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Suunnistusrasti luonnossa

Lasten ja nuorten liikuntaan kiintorastiverkosto on oiva harjoittelumahdollisuus.
– Suuntaa luontoon -hankkeen parasta antia on lasten ja nuorten innostuminen luontoliikunnasta sekä uusien asioiden oppiminen, tuumaa hankkeen projektipäällikkönä toiminut Toni-Antti Viitasaari.

Viitasaari on nyt siirtynyt toisiin tehtäviin, ja projektipäällikkönä jatkaa Paavo Muhonen. Hän on ajanut itseään sisään perehtymällä hankesuunnitelmaan ja aikaisemmin toteutettuun toimintaan samalla kun on jo suunnitellut tulevaa.

Hankkeen ydinajatuksena on kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan ja erityisesti liikkumaan luonnossa. Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän. Heitä tulisi kannustaa erityisesti hengästyttävään liikuntaan. Liikunnan lisäksi hanke kehittää lasten ja nuorten luontosuhdetta. Metsä on mielenkiintoinen ympäristö täynnä tutkittavaa, ja paikka, missä liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin ja monenlaisilla harjoitteilla.

Lapuan Virkiän hallinnoimassa Suuntaa luontoon -hankkeessa ovat mukana Kauhavan Wisa, Alahärmän Kisa ja Kortesjärven Järvi-Veikot. Voimavarojen yhdistämisellä ja uudenlaisella kiertävällä harjoitustoiminnalla seurat pystyvät tarjoamaan hyvin valmisteltuja harjoitteita laajemmallekin joukolle. Tällaisia harjoitteita ovat muun muassa erilaiset suunnistusharjoitukset, metsävaellukset, polkujuoksulenkit sekä lajikokeilut uusiin ja erilaisiin luontoliikuntamuotoihin.

Kevään korvalla alkaneilla iltarasteilla lapsia ja nuoria on opastettu suunnistusharrastuksen pariin. Iltarasteille voi hyvin poiketa myös satunnainen matkailija.
– Suunnistustoiminta on lähtenyt hyvin matkaan ja alkukesästä käynnistyy polkujuoksukerhon toiminta. Vaeltamiseen ja retkeilyyn painottuvaa toimintaa on myös luvassa, kertoo Paavo Muhonen.

MOBO-rasteille omatoimisesti

Kaikenikäiset, omatoimisesta suunnistusharrastuksesta kiinnostuneet voivat suunnata MOBO-rasteille, joko perinteisesti kartan avulla tai kännykän avulla MOBO-sovelluksella. MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Windows Phone, Android ja iPhone-puhelimilla.

Lapuan Virkiä on rakentanut MOBO-rastiverkostoa Pysy polulla-teemahankkeella. Lapualla MOBO-radat ovat Simpsiöllä, Ritamäellä ja Urheilupuistossa. Kauhavalla MOBO-rata on sijoitettu uuden koulukeskuksen alueelle.

Kiintorastiverkoston kautta myös lomamatkailija pääsee mukavasti ja luontevalla tavalla liikkumaan ja tutustumaan alueen luontoon.