Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Maaliskuusta asti harjoiteltu Mukula-teatterin näytelmä sai ensi-iltansa Mukula-viikolla elokuussa. Kuva Mukula ry / Suvi Haapalahti.

Mukula-tapahtuma järjestettiin pitkän tauon jälkeen viime elokuussa Jalasjärvellä uusien tekijöiden voimin. Yhteisöllisyydellä ja yhdessä tekemisellä on pitkät perinteet Mukulan historiassa ja järjestäjät halusivat jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla osallistamalla järjestämiseen mukaan paikallisia tahoja.
Aikoinaan Mukula-tapahtuma on ollut valtakunnallisestikin merkittävä lastenkulttuurin edelläkävijä ja parhaimmillaan tapahtumassa on ollut jopa 10 000 kävijää. Tapahtumaa on järjestetty 80- ja 90-luvuilla ja kahdesti 2000-luvun alussa. Keväällä 2020 Mukula ry:n toiminnassa mukana ollut Sanna Pihlaja kiinnostui Mukula-tapahtuman järjestämisestä. Kun Päivi Oksanen kuuli ajatuksesta ensimmäisen kerran, oli hän heti valmis lähtemään mukaan tuottamaan tapahtumaa. Koska Mukula ry:n toimijoilla oli aikaisempaa hankekokemusta, syntyi nopeasti idea siitä, että ensimmäisen tapahtuman tueksi haettaisiin Leader-hanketta Liiveristä.
- Kulttuuria Mukuloille -hankkeessa tarkoituksena on luoda yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta ja osallistaa, sytyttää harrastekipinä ja saada lapset toteuttamaan itseään, sekä luoda perheille mukavaa yhdessäoloa lasten ehdoilla, Pihlaja ja Oksanen kertovat.
Hankkeeseen kuuluu lasten toiveiden mukaan valittujen työpajojen järjestäminen, Mukula-Stage jolle lapset pääsevät esiintymään, Mukula-teatteri ja katutaidereitin tekeminen. Tapahtumia toteutettiin kesän 2021 aikana ja suuri osa painottui elokuun Mukula-viikolle. Tapahtumaviikko huipentui koko perheen festivaaliviikonloppuun.
- Lapsille teetettiin kysely työpajojen teemoista ja pystyimme toteuttamaan monta toivetta. Toivotuimmiksi aiheiksi nousivat kuvataide, parkour, kuvaaminen, sirkus, skeittaus ja scoottaus. Kysymällä ja toteuttamalla lasten toiveita, pystyimme lisäämään lasten vaikuttamismahdollisuuksia ja osallisuutta yhteisössä, Oksanen kertoo.
Lisäksi osallistettiin alueen seuroja, yhdistyksiä ja kyläyhdistyksiä järjestämään toimintaa lapsille Mukula-viikolla. Samalla lapsilla oli mahdollisuus päästä kattavasti tutustumaan esimerkiksi alueen harrastusmahdollisuuksiin ja löytää innostus omannäköiseen tekemiseen. Viikon aikana järjestettiin esimerkiksi ratsastustapahtuma, lastennäytelmiä ja disko.
Mukula-viikolla Jalasjärven keskustassa sijaitsevalla Hirsipirtillä oli avoinna taidenäyttely, jossa oli esillä kesän aikana taidetyöpajoissa tehtyjä teoksia. Lisäksi taidenäyttelyn yhteydessä järjestettiin erilaisia työpajoja. Näyttely ja työpajat vetivät paikalle viikon aikana satoja kävijöitä.
- Työpajoissa avusti Jalasjärven 4H:n palkkaamia nuoria. Oli hienoa saada mukaan aktiivisia nuoria, Pihlaja kiittelee.
Korona-aikana tapahtumien järjestäminen on ollut haastavaa ja jatkuvasti muuttuvat ohjeistukset ovat luoneet järjestämiseen tietynlaisen epävarmuuden. Toisaalta aika on ollut mitä otollisin; ihmisten kohtaamisen mahdollistaville tapahtumille on korona-aikana ollut valtavan suuri tarve. Järjestäjät saivatkin paljon hyvää palautetta ensimmäisen vuoden tapahtumasta.
Tällä hetkellä suunnitellaan seuraavaa elokuussa järjestettävää tapahtumaviikkoa.
- Mukula-teatterin harjoitukset ovat juuri alkaneet ja kesän työpajoja suunnitellaan jo. Alusta asti tavoitteena oli tehdä Mukulasta vuosittain toistuva tapahtuma. Tapahtumaa tullaan kehittämään saatujen palautteiden perusteella ja ideoita otetaan vastaan edelleen, Oksanen vinkkaa.
- Haluamme korostaa yhdessä tekemistä. Kaikille tahoille ja jokaiselle yksityishenkilöille löytyy varmasti tekemistä tapahtuman valmisteluista, jos haluaa tulla mukaan tekemään iloista lastentapahtumaa. Yhdessä tekeminen tuo yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta, joiden tarve varsinkin korona-aikana on korostunut entisestään, Pihlaja toteaa.

Festivaalipäivänä Mukula-tapahtumassa nähtiin tubettajia, lastenorkesteri ja taikuri. Kuva Mukula ry / Suvi Haapalahti.

Päivitetty: 15.02.2022