Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Puuidea Oy – Teuvalta tuotteita ympäri Suomea

 

Jouko Rintala seisoo yrityksensä auton vieressä.

Jouko Rintala pohti vuosia oman yrityksen perustamista. Puuidea Oy:n tarina alkoi vuonna 2012, kun Rintala ryhtyi tuumasta toimeen. Nyt teuvalaisen yrityksen puurakenteisia parvekkeita voi nähdä asennettuna kerrostaloihin pääkaupunkiseudulla ja maakuntien kasvukeskuksissa. Leader Suupohja on ollut merkittävä apu yrityksen matkan varrella.

Rintalalle oli alusta alkaen selvää, että hänen yrityksensä keskittyisi puualaan, josta hänellä on vankka kokemus ja osaaminen.

Piharakennuksista kerrostalojen puurakenteisiin parvekkeisiin

Yrityksen toiminta sai alkusysäyksen piharakennusten koemarkkinoinnista.

– Lähdettiin testaamaan piharakennusmallia Tampereelle alan messuille, joilla vastaanotto oli erittäin hyvä.

Messujen jälkeen ei aikailtu, vaan hyvän asiakaspalautteen saattelemana Puuideassa ryhdyttiin tekemään laajaa tuotekehityshanketta. Siihen yritys sai rahoitusta Leader Suupohjalta. Hankkeessa luotiin uusi liiketoimintasuunnitelma ja piharakentamisen mallistot City sekä Classic.

–  Alussa tehtiin kevyitä piharakennuksia: vierasaittoja, leikkimökkejä, kesäaittoja ja -keittiöitä, kaikenlaisia kevyitä lisärakennuksia moderniin kaupunkiympäristöön.

Kuitenkin pian toimintaa haluttiin laajentaa ympärivuotiseksi ja alkoi pohdinta siitä, mitä muita tuotteita voitaisiin keksiä ja kehittää sesonkituotteiden ympärille.

– Sitten tuli aivan uusi ja kiinnostava idea puurakenteisista kerrostalojen parvekkeista. Tähän ideaan tartuttiin ja lähdettiin tekemään meidän mittakaavassa merkittävää tuotekehitysprojektia, joka on jo nyt osoittautunut toimivaksi.

Puuidea haki rahoitusta Leader Suupohjalta toistamiseen. Rakentaminen on nimittäin tällä hetkellä vilkasta ja kerrostalojen puurakenteisille parvekkeille riittää kysyntää.

– Puurakenteisista parvekkeista on muodostunut meille merkittävä tuote. Niitä voidaan asentaa sekä betoni- että puukerrostaloihin.

Puuidean tulevaisuus näyttää valoisalta. Keväällä yritys solmi historiansa suurimman kaupan, jonka myötä Tampereelle kohoaviin betonikerrostaloihin asennetaan Puuidean parvekkeet.

Yrittäjyys tuttua jo lapsuudesta

Puuidea työllistää ympärivuotisesti kuusi työntekijää, mutta sesonkiaikoina enemmän. Toimitilat sijaitsevat Teuvalla.

– Suupohjan alueella ja Teuvalla on hyvä yrittää. Työvoimaa ja toimitiloja on saatavilla. Myös yrityspalvelut toimivat hyvin. Neuvoa saa silloin, kun on tarve.

Yrittäjyys on Rintalalle jo kotoa vahvaa perua. Hän on nähnyt lapsuudessaan, millaista yrittäjän arki on.

– Yrittäjyydestä on tullut lapsuudessa realistinen kuva, kun on nähnyt sen hyvät ja huonot puolet. Suomi on hyvä maa toimia yrittäjänä. Täällä on yrittäjämyönteisyyttä ja puitteet ovat hyvät. Suomessa myös arvostetaan pk-yrityksiä.

Leader Suupohja on ollut merkittävä apu ja toiminnan kehittämisen sekä kasvun mahdollistaja teuvalaiselle yritykselle.

–  Leader Suupohja on mahdollistanut rahoituksellaan pienen yrityksen pärjäämisen maaseudulla. Monesti yrityksissä on hyviä ideoita, mutta niille on tärkeää saada myös rahoitus, etenkin kun alkuvaiheessa yrityksen resurssit ovat rajalliset.

Leader Suupohjalta rahoitusta, jolla on luotu uusi liiketoimintasuunnitelma, tehty mallistot City ja Classic sekä hankittu koneita ja laitteita tuotantoon. Leader Suupohjan toisella rahoituksella on tehty parvekemalliston suunnittelu ja markkinaselvitys.

Rahoittaja: Leader Suupohja

Tukityyppi: Yrityksen perustamistuki, yrityksen investointituki