Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Outdoor Leader – Aisaparin reitit -hanke pääsi vauhtiin juuri ennen korona-aikaa. Hankkeen tavoitteena on reittien merkintöjen ja reittien ylläpitomallien kehittäminen sekä luontotietoisuuden lisääminen. Hankkeessa tehdään tunnetuksi erilaisia reittejä ja kehitetään yhteistyötä niin reittien välillä kuin myös paikallisten toimijoiden kesken. Hankkeessa painotetaan lisäksi reittien markkinointia ja tiedottamista myös kansainvälisesti ja eri kielillä.

Outdoor Leader-hanke on kansainvälinen hanke, jossa suomalaisina kumppaneina ovat Aisaparin lisäksi Leader Ravakka, Leader I samma båt – samassa veneessä, Leader Ykkösakseli, Leader Jokivarsikumppanit ja Leader Varsin Hyvä. Lisäksi mukana on kaksi ruotsalaista hankekumppania; Leader Mittskåne Utveckling ja Leader Sjuhärad.

Elokuussa 2019 hankkeessa toteutettiin reitistöpäivä Varsinais-Suomessa, ja myöhemmin syksyllä tutustuminen ja vierailu Ruotsiin Leader Sjuhäradin vieraaksi Länghemiin, lähelle Boråsia.

Koronan vuoksi hankkeen toteutustapaa oli arvioitava uudelleen.  Aisaparin alueelle suunniteltu hankekumppaneiden vierailu jouduttiin perumaan. Kun matkustamaan ei päästy, tehtiin yhteinen video, jossa hankekumppanit esittelivät alueitaan. Video löytyy Outdoor Leaderin kanavalta YouTubesta.

Patikoijia polulla

And Out We Go!

Helmikuussa hankekumppanit toteuttivat kansainvälisen And Out We Go -webinaarin, jossa käytiin keskustelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi muun muassa etätyömahdollisuuksista luonnossa, reittien turvallisuudesta ja geologiasta.

Alkujaan vuosille 2019–2020 suunnitellulle hankkeella kukin hankekumppani haki mahdollisuuksiensa mukaan jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun. Korona piti kuitenkin otteessaan, eikä matkustaminen etenkään Ruotsin ja Suomen välillä ollut mahdollista. Niinpä hyvin alkanutta yhteistyötä webinaarien järjestämiseksi päätettiin jatkaa. Webinaareihin oli mahdollisuus osallistua myös enemmän palveluntarjoajia ja matkailuyrittäjiä kuin vierailuihin olisi voinut osallistua.

Maaliskuussa webinaarin aiheena oli ”Onko retkeilyreittisi kunnossa ja turvallinen”, huhtikuussa paneuduttiin palveluihin; ”Palvelutarjontaa retkeilyreiteille” ja toukokuussa aiheena olivat karttapalvelut; ”Luontomatkailun karttapalvelut tutuksi”. Lisäksi ensi syksylle on suunniteltu webinaaria luontoreittien tarinallistamisesta.

Lappajärvi ja sen ainutlaatuinen historia sekä suunnitelma Kraatterijärven Geoparkista on nostanut esiin reitistöjen geologiaa. Geologisia kartoituksia on tehty myös Kauhavan ja Lapuan alueilla. Alueen maankamaraan liittyvä historia on varsin rikas, mielenkiintoinen ja jäänyt vähälle huomiolle.  Kiinnostus geologiaan on lisääntynyt myös hankekumppaneiden alueilla.  Hankkeessa on ideoitu kivikävelyjä, jossa oppaina ovat geologi ja biologi.

Laavubongaus

Reitistöille ja poluille lähtemisen kimmokkeena voivat olla myös erilaiset nuotiopaikat.  Kortesjärveläisen Jaakko Niemistön viime kesäisen idean pohjalta Aution Osmo kehitteli ajatusta, ja heitti Aisaparin alueelle idean laavuhaasteesta, vähintään seitsemän laavun bongaamisesta. Toki haasteeseen tartuttiin. Nyt siis bongaamaan laavuja – vähintään se seitsemän – ja sopii niitä järjestysnumeroita pistää enemmänkin, jos oikein innostuu. Luonnossa liikutaan oman kunnon mukaan.

Laavuhaasteen vastaanottanut laittaa facebook-ryhmään omalla nimellään selfien todisteena jokaisesta laavukäynnistään järjestysnumerolla varustettuna – ja tietenkin haastaa lisää kavereita mukaan tempaukseen. Päivitykseen mukaan laavun/paikan nimi ja osoite/koordinaatit kavereille vinkiksi.

Laavupostauksia kerätään myös instagramin puolella, laita tunnisteeksi #laavuhaaste.

Sopivia käyntikohteista voi löytää Aisaparin kotisivujen Intolinkistä

Outdoor Aisaparin innoittamana hankkeena on vastikään käynnistynyt myös Aisaparin reitit ja luontokohteet näkyviksi -hanke, jonka merkeissä Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin reitit ja kohteet syötetään Outdooractive-sovellukseen. Outdooractive on maailman johtava luonto- ja aktiviteettimatkailualusta, jolla on keskimäärin 13 miljoonaa kävijää kuukaudessa.

Leader Aisapari, kehittämishanke

Kuva laavuhaasteen mainoksesta

Päivitetty: 27.09.2021