Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Markkinoilta tai torilta ostamasi herneenpalot saattavat olla lähtöisin ylihärmäläisen Lilja Farms Oy:n tiluksilta. Tilalla viljellään tarhaherneen lisäksi muun muassa erilaisia viljakasveja ja perunaa.

Tilaa viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Maahan annetaan enemmän kuin siitä otetaan. Viljelykiertoon kuuluu maata parantavien välikasvien käyttö ja sapattivuodet. Kymmenisen vuotta sitten Rami Lilja kiinnostui nestelannoituksesta.

Mies seisoo varastossa.

Rami Lilja toimii Suomen Nestelannoite Oy:n hallituksen puheenjohtajana.
– Vuonna 2012 tiemme kohtasivat Matti Laurilan kanssa. Hänen kanssaan olemme perustaneet Suomen Nestelannoite Oy:n, kertoo Rami Lilja, joka toimii yrityksen hallituksen puheenjohtajana.

Suomen Nestelannoite Oy on saanut hanketukea korkealaatuisen ureapohjaisen N-xt-nestelannoitteen valmistukseen. Investointihanke sisältää lannoitteiden valmistamiseen tarvittavien koneiden ja laitteiden sekä aineettomien käyttöoikeuksien hankinnat. Lannoite valmistetaan Hollannissa kehitetyn reseptin mukaan.

Nestelannoitus kohtelee maaperän biologiaa hellävaraisesti. Kasvi on symbioosissa maaperän kanssa kuten kuuluukin.

– Kasvin juuret joutuvat töihin, kun ne eivät ota maasta vapaita ravinteita, vaan homma menee luontaiseen suuntaan, jolloin hiilihydraattien tuotanto ja hiilen sidonta maahan päin paranee, selvittää Rami Lilja.

– Nestelannoitteessa nitraattityppi on suoraan amidimuodossa, jolloin kasvin energian käytön tehokkuus paranee, erityisesti ääriolosuhteissa. Ureapohjainen lannoite kasvattaa solukon lukumäärää, jolloin rakenne on vahvempi ja kestää paremmin sekä kosteita että kuivia olosuhteita. Hyvissä olosuhteissa nestelannoituksella emme saa satoa enempää, mutta mitä vaikeammiksi olosuhteet menevät, sitä enempi olemme plussan puolella. Ravinnehuuhtoutumia ei juurikaan tule, koska ravinteiden käytön tehokkuus nestelannoitteella on 95 prosenttia, kertoo Lilja.

Nestelannoitteen kuljetuskontteja.

Nestelannoitteen kuljetuskontteja.


N-xt-nestelannoite soveltuu käytettäväksi kaikilla kasveilla.
Lilja Farms Oy:n tuotannossa käytetään nestelannoitusta, ja ulkopuolisia asiakkaitakin Suomen Nestelannoite Oy:llä on noin 50. Yritys myy tuotetta itse, mutta myös ulkopuolisen myyntiorganisaation välityksellä.

– Nestelannoitteen valmistus on sesonkiluonteista, ja sitä valmistetaan myynnin mukaan. Valmistus painottuu kevääseen. Tuote on varastoitava lämpimissä tiloissa.

– Hanke sinänsä on kyllä edennyt, mutta erilaisten päätösten ja lausuntojen odottaminen on kokonaisuutena hidastanut prosessin etenemistä. Kone- ja laitehankintojen osalta koronakevät toi viivästyksiä. Tämän vuoden aikana saamme valmistusprosessin kokonaan rakennettua, Rami Lilja toteaa.

 

Leader Aisapari, yritystuki