Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Leader Suupohjassa muutosten rahoituskausi

Uuden rahoituskauden kynnyksellä on hyvä hetki katsahtaa hiukan taaksepäin ja nähdä, mitä kaikkea sitä tehtiinkään ja saatiin aikaan vuosina 2014-2022. Ohjelmakauden alku lähti hitaasti käyntiin, mutta ’työvälineiden’ lähtiessä toimimaan hankkeita rahoitettiin ennätysmäärä. Hankkeilla saatiin upeita tuloksia muun muassa alueemme yritysten toimintaan ja kannattavuuteen sekä asukkaiden viihtyvyyteen ja elämänlaatuun liittyen.

Yritysten ja yhteisöjen toiminnan ja olosuhteiden kehittämisen lisäksi ohjelmakauden onnistumisina voidaan pitää esimerkiksi alueen matkailun kehittymistä Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark hakuprosessin ja statuksen (UNESCO Global Geopark) saannin myötä. Merkittävä askel alueen tunnetuksi tekemisessä on ollut myös matkailusivusto Visit Suupohjan (visitsuupohja.fi) lanseeraus.

Useamman vuoden tauon jälkeen myös Leader-nuorisotoiminta startattiin uudelleen, samoin kuin kansainvälinen hanketoiminta. Rahoituskauden aikana Leader Suupohja pääsi kokeilemaan siipiään uusien rahoitusvälineiden käytössä. Erasmus+ ja alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE) tulivat tutuiksi kuten myös muutamien yksityisten tahojen rahoitukset Leader Suupohjan ollessa yksi Maaseutuparlamentti-tapahtuman pääjärjestäjistä Kurikassa syyskuussa 2021. Nämä kokemukset olivat kannustavia ja rohkaisevat hyödyntämään eri rahoituslähteitä myös tulevalla kaudella.

Tällä rahoituskaudella toiminnassa koettiin monia muutoksia, kun toiminnanjohtajan vaihtuminen ja toimiston laajentuminen sekä muutto osuivat samalle kaudelle. Rahoituskauden 2014 alusta lähtien meillä on ollut toimipiste myös Kurikassa yrityspalvelupiste Formun yhteydessä ja viime vuonna Kauhajoen toimisto muutti uusiin tiloihin Puistotielle.

Uusi rahoituskausi on jälleen alkamassa vuoden 2023 keväällä ja Leader-ryhmät saavat käyttöönsä entisten hanketukimuotojen lisäksi uudenlaiset käynnistys- ja kehittämistuet yrityksille. Leader Suupohjan Virtaa Viisikkoon -strategiassa on nostettu vuosien 2023-2027 kehittämisen kärjiksi alueen elinvoiman ja kylien sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen, (luonto)matkailun ja kulttuuritoiminnan edistäminen, nuorten aktivoiminen oman alueensa kehittämiseen sekä alueen toimijoiden kansainvälistyminen. Uuteen strategiaamme pääsee tutustumaan paremmin verkkosivuillamme:

https://leadersuupohja.fi/2022/11/virtaa-viisikkoon/

Ohjelmakauden kuluessa Leader Suupohja juhli sekä 20- että 25-vuotisjuhliaan!

AKKE-rahoituksella toteutetussa Sytyke-hankkeessa järjestettiin HyvYrit-yrittäjien hyvinvointihaaste.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Geopark-statuksen vuonna 2020. Leader Suupohjan henkilöstö on tutustunut upeaa Geoparkiimme muun muassa pyöräillen.

Päivitetty: 15.12.2022