Paree maaseutu
Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä
- ELY-keskus
- Paree maaseutu
- Hanke-esimerkit
- Musta valkosipuli on superfoodia
Musta valkosipuli on jatkojaloste, ei lajike. Kun valkosipuli laitetaan uuniin muutamaksi viikoksi tiettyyn lämpötilaan, se fermentoituu luontaisesti ja syntyy musta kynsi. Valkosipulit voi fermentoida purkamalla ne kynsiksi tai kokonaisina, jolloin valkosipulin kuoret jäävät vaaleiksi, kertoo Vuokko Yli-Kesäniemi.
Valkosipuli muuttuu mustaksi pitkän ja hitaan kypsennyksen ansioista. Kypsennyksen aikana rakenne muuttuu pehmeäksi, valkosipulille ominainen terävä maku muuttuu pehmeän makeanhapahkoksi ja lakritsimaiseksi. Suomen yöttömässä yössä valkosipulit kasvavat aromikkaiksi ja luontaisesti fermentoitunut valkosipuli on entistäkin terveellisempi.
Valkosipulit voi fermentoida purkamalla ne kynsiksi tai kokonaisina, jolloin valkosipulin kuoret jäävät vaaleiksi.
Lehtimäkeläisellä Möljän tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2012. Vuokko Yli-Kesäniemi otti tilan vastuulleen yhdessä miehensä Mikko Siljamäen kanssa. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tilan tuotantosuunnaksi valittiin puutarhatalous. Tilalla on viljelykierrossa mansikkaa, valkosipulia ja viljaa.
Vuokko Yli-Kesäniemi on koulutukseltaan tradenomi ja agrologi. Agrologiopintojensa yhteydessä hän tutustui mustaan valkosipuliin.
– Unkarilaisen yhteistyöyliopiston professorin luennolla puhuttiin mustasta valkosipulista, opettajani vinkkasi, että voisin tutustua siihen paremmin. Teimme omatoimisen opintomatkan Unkariin ja hankimme lisätietoja, kertoo Yli-Kesäniemi, ja lisää, että innostui valkosipulista niin, että teki kaikki opintoihinsa liittyneet työt valkosipulista tai mustasta valkosipulista.
Pure Garden Oy
Leader Aisaparilta haetulla perustamistuella valkosipulin viljely ja jalostus on eriytetty tilan muusta toiminnasta omaksi Pure Garden Oy:ksi. Yhteistyössä Foodwestin kanssa Yli-Kesäniemi on kehittänyt mustasta valkosipulista kastikkeen, jonka kanssa hän etenee seuraavaksi tuotteen brändäykseen.
Möljän tilan viljelykierrossa on valkosipulia, mansikkaa ja viljaa, kertoo Vuokko Yli-Kesäniemi.
– Ihmiset eivät juurikaan tiedä mikä on musta valkosipuli. Pitää tehdä tuote tutuksi ja markkinoida tuotetta. Ensin on hyvä saada valmiiksi yksi tuote, vaikka ideoita muistakin tuotteista jo on.
Valkosipulia tilalla on viljelyksessä noin puolisen hehtaaria.
– Valkosipulin käsittelyyn on olemassa erilaisia koneita, mutta niihin emme ole vielä investoineet. Tilalla jo olemassa olevia rakennuksia on muutettu valkosipulin käsittelyyn sopiviksi muun muassa kuivatukseen on oma tilansa, rakenteilla on myös elintarvikehuoneisto, kertoo Vuokko Yli-Kesäniemi.
- Julkaisupäivä
- 9.4.2021
Päivitetty: 27.09.2021