Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Alajärven Liikunta-Aalto 2020 -hanke tarjosi kaikille avoimia treenivinkkejä, erilaisia tapahtumia sekä testejä oman kunnon mittaamiseen. Hankkeen käytännön toimet päättyivät vuoden vaihteessa, hankeaika päättyy maaliskuun lopussa.

– Hanke kokosi uudella tavalla yhteen liikunnan ja hyvinvoinnin palveluita, joita kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus käyttää. Puhumme ”Team Alajärvestä”, toteaa projektipäällikkö Henna Matintupa.

Liikunta-Aalto hankkeen tavoitteena oli kuntalaisten liikunnallisuuden ja terveystiedon kasvattaminen ja samalla heidän oman terveyden seurantansa parantaminen. Hankkeella haettiin myös asukkaiden ja eri toimijoiden yhteistyötä liikunnan ja terveyden edistämiseksi. Liikunta-Aalto toi monipuolisesti esiin eri lajeja.

Liikunta- ja terveysviestinnässä hyödynnettiin digitalisuutta. Liikunta-Aalto-hankkeella oli yhteistyökumppaneita, joiden kautta jaettiin liikuntasektorien ammattitaitoa.

–Hankkeessa hyödynnettiin Alajärven kaupungin yhteistyötä Elixir Tv-tuotannon kanssa. Yhteistyössä on mukana muitakin kuntia. Elixir on tuottanut eri kuntien kanssa videoita, jotka on jaettu ns. ristiin eli käytössämme oli myös muiden kuntien mestariurheilijoiden kanssa kuvattuja videoita, kertoo Matintupa.

–Hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina toimii UKK-instituutti, jonka kautta saatiin hankkeeseen muun muassa väestötestaamisen ammattitaitoa ja mittareita.  Lisäksi erilaista videomateriaalia on tuotettu paikallisten urheiluseurojen ja paikallisten yritysten kanssa, jatkaa Matintupa.

Ihmisiä urheilukentällä.

Liikunta-Aalto -hankkeessa järjestettiin muun muassa testejä oman kunnon mittaamiseen. Kuva UKK-kävelytestistä.

Materiaalit kotisivulla

Hankkeessa tuotettu maksuton digitaalinen liikunta- ja terveysviestintämateriaali sekä etävalmennusmateriaali ovat kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä. Materiaalit löytyvät hankkeen kotisivuilta. Liikunta-Aalto-malli on myös kopioitavissa muiden kuntien ja kaupunkien käyttöön.

Liikunta-Aalto-hankkeen mittarit toimivat monella eri tasolla. Yksilön tasolla voi mitata oman kunnon kehittymistä. Vuoden aikana järjestettiin useampia testejä. Liikunta-Aallon nettisivulla on tarjolla erilaisia joka kodin kuntotestejä, joiden avulla voi testata muun muassa liikkuvuutta ja tasapainoa.

Liikuntaan motivoi myös suoritusten yhteinen kirjaaminen, jossa mittari toimii paikkakuntatasolla. Sähköiseen harjoituspäiväkirjaan on kirjattu yli 120 000 liikuntakilometriä. Liikuntaan käytettyjä tunteja kirjattiin reilut 3 000. Hanketta toteuttivat projektipäällikkö sekä kaksi osa-aikaista projektityöntekijää. Lisäksi talkoolaiset tekivät yli 670 talkootyötuntia, muun muassa erilaisten tapahtumien järjestämiseksi.

Erilaiset omatoimitapahtumat osoittautuivat todella suosituiksi. Se oli hyvä, koska korona toi omat hankaluutensa hankkeen toteuttamiseen ja ryhmien kokoontumiseen.

Kaksi miestä kuntoilemassa.

Palloiluhallissa järjestettyyn rusettikävelyyn osallistuivat muiden muassa Jaakko Aho ja Jorma Etula. 

Suuri osa kuntalaisista ei kuulu urheilu- ja harrasteseuroihin, siksi hankkeessa luotu ”Alajärven malli” eli ”TeamAlajärvi”, tarjoaa yhteistyössä urheiluseurojen kanssa tuotettua alkeisvalmennusta ja sopivia treenivinkkejä aloittelijoillekin. Kuntalaiset pääsevät kokeilemaan erilaisia lajeja matalalla kynnyksellä ja ohjautuvat lopulta jonkin urheiluseuran harrasajakuntaa. Tämä ”Alajärven malli” kehittää kaupungin roolia liikuntapalveluiden järjestäjänä valmentavaan suuntaa, ja se mahdollistaa erilaiset digitaaliset materiaalit ja verkkovalmennukset.

– Mallin toimivuudesta saatiin hyviä kokemuksia juoksuharjoittelun osalta. Harjoittelu huipentui elokuussa juoksutapahtumaan, ”Aaltojuoksuun”. Liikunta-Aalto-hankkeen myötä Alajärven brändi liikunnan ja hyvinvoinnin kaupunkina on vahvistunut, iloitsee Henna Matintupa.

 

Leader Aisapari, kehittämishanke

 

Päivitetty: 27.09.2021