Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Kun kaksi toisilleen tuntematonta palkattiin toimimaan Suupohjan alueen kesätaitelijoina, syntyy puu ja kuu

Viime kesänä Kauhajoen kaupunki aktivoi alueen kulttuurielämää uusin osallistavin ja yhteisöllisyyttä lisäävin keinoin. Suupohjan alueen asukkailta ja yhteisöiltä lähdettiin keräämää puu- ja kuuaiheisia tuotoksia (tarinoita, runoja, piirustuksia, valokuvia, musiikkia, liikettä…) kesätaiteilijoiden Saila Reiniö ja Mikki Paajanen innoittamina. 

Puu- ja kuu -projektin sisältöjen suunnittelusta vastasi taitelijakaksikko yhdessä. Toimiin saivat osallistua kaikki halukkaat ikään, kokoon ja taitoihin katsomatta. Hankkeen tarkoituksena oli aktivoida suupohjalaisia ja päästää luovuus valloilleen. Tilaisuus toimi houkuttimena myös niille suupohjalaisille, jotka eivät ole innokkaita yhdessä tekijöitä.  Ei tarvittu tiettyjä raameja vaan jokainen saattoi etsiä itseään haluamallaan tavalla taiteen kautta. Piirtäminen, laulaminen, tanssiminen, runoilu, käsityöt, kaikki oli sallittua. Ei tarvinnut luoda kokonaan uutta, vaan saattoi työstää jo olemassa olevaa. Teemana kuitenkin pidettiin puuta ja kuuta, tai vain toista.

Puusta ja kuusta syntyi paljon. Muutaman kuukauden aikana ennätettiin synnyttää luonnon inspiroimana runoja, maalauksia ja käsitöitä. Järjestää taidetyöpajoja, muisteluhetkiä ja metsäjoogaa. Tehdä seinämaalauksia ja graffitiseinä nuorille. Päästää lapsen luovuus valloilleen heijastimien suunnitteluhaasteessa. Tätä kaikkea oli kesätaiteilu.

Kannattaakin kurkata projektin Facebook-sivuilta, mitä kaikkea hienoa syntyikään.

Kesätaitelijat Puu ja Kuu

Saila Reiniö, Erkki Kalliomäki ja Mikki Paajanen istumassa penkeillä Kammikylän savusaunan terassilla.
Kesätaiteilijat-hankkeen toivottiin avaavan suupohjalaisten silmiä Suupohjan mahdollisuuksien suhteen. Lisäksi tavoiteltiin sitä, että alue tulee entistäkin näkyvämmäksi ja tunnetummaksi myös kulttuurin kentällä. Kuvassa Saila Reiniö, Erkki Kalliomäki ja Mikki Paajanen Kammikylässä savusaunan terassilla. 

Mikki Paajanen syntyi Espanjassa ja kiersi maailmaa vuoteen 1995 asti. Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuessaan ei hän todellakaan osannut aavistaa, että asettuisi asumaan pieneen Etelä-Pohjalaiseen Jurvaan. Hän toimi opettajana Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kulttuuriyksikössä opettaen veistoa ja kuvataiteita. Nykyisin hän kuuluu Art House Jurvan johtavaan taiteilijakolmikkoon. Paajasella ei ole ollut sukujuuria Jurvaan, mutta nyt hän on pysyvästi juurensa istuttanut jurvalainen.

Saila Reiniö puolestaan on varttunut Teuvalla. Luova ala on aina ollut hänen intohimonsa. Kierrettyään Suomea ja opiskeltuaan tanssitaidetta oli aika palata takaisin synnyinseudulle. Tanssista ja kehollisuudesta tuli hänen työnantajansa. Hän ohjaakin nyt kansalaisopistolla ja eri seuroilla tanssikursseja. Kauhajoen kesätaitelijaksi kaksikko päätyi sattumalta. Molempien ystävät olivat vinkanneet heidän näköisestään kesäpestistä.

Miksi sitten juuri puu ja kuu? Molemmille kyseiset elementit kulkevat lähellä sydäntä. Mikki on nuoruutensa käsitellyt puita puusepän työssä, mutta kokee suomalaisen koivun rakkaimmaksi kaikista maailman puista. Saila puolestaan on käyttänyt puuta taiteen innoituksen ohella myös paljolti lämmön lähteenä. Kuuhulluus vaivaa molempia. Kuu jää usein auringon varjoon, mutta nyt taitelijat haluavat nostaa sen tärkeyttä esiin. Kuu luo elämään rytmin – yön ja päivän.

Tältä videolta näet lisää Puun ja Kuun seikkailusta Suupohjassa (linkki avautuu Youtubessa)