Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Kolmen miehen intohimoinen harrastus

Vauhdikas musiikki pauhaa, kuula sinkoaa kovaa vauhtia liikkeelle, osuu mailoihin, esteisiin ja lopulta oikeisiin koloihin. Pisteitä kertyy, valot vilkkuvat, koko kone heiluu ja hytkyy -tätä on flipperi.

Tämä peli oli monelle tuttu ajanviettotapa bensa-asemilla ja kahviloissa vielä 80-luvulla. Silloin elettiin flipper-pelien kulta-aikaa, Suomesta löytyi tuolloin arvioiden mukaan noin 2500 – 2700 pelikonetta. Nykyisin melkein kaikki flipper-koneet ovat vaihtuneet sähköisiin peliautomaatteihin, jossa ei haasteta fysiikan lakeja, vaan kaikki toiminta on tarkkaan lasketun algoritmin varassa.

Entisaikojen huumaan pääset takaisin Kurikassa, jossa Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubilla on toimitiloissaan melkein 30 erilaista toimivaa pelikonetta.

Flipperi.
Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
 

-Vanhimmat flipperit ovat 60-70-luvun koneita, mutta meillä on myös uusia suoraan maahantuojalta ostettuja koneita, kertoo Jarkko Lehtola, yksi Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubin jäsenistä.

-Saatiin vinkki Leader-rahoituksesta toiminnan kehittämiseksi ja kyseisellä rahoituksella hankittiin neljä täysin uutta pelikonetta halliin. Uudet flipperit antavat valinnanvaraa pelaajille ja lisäävät lajin houkuttelevuutta, kertoo Kristian Salonen Leader-tuen merkityksestä.

Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubi on perustettu vuonna 2017 ja tällä hetkellä yhdistyksen puuhamiehinä on kolme innokasta lajin harrastajaa: Kristian Salonen, Jarkko Lehtola ja Jarmo Hietikko-Kaukola.

Kaksi miestä seisovat flipper-pelikoneiden edessä.
Kuva: Aili Raudla-Majakangas.

Joka toinen lauantai Flipperi Klubilla on suosittu pelipäivä, josta ilmoitetaan yhdistyksen sosiaalisen median kautta.

-Kympin pääsymaksulla pääsee pelaamaan hallin kaikkia koneita, vaikka koko tapahtuman ajan, toteaa Salonen.

-Pelipäivät houkuttelevat mukaan kaikenikäisiä, mutta pääsääntöisesti kuitenkin lajia nuorena pelanneita miehiä, kertoo Lehtola.

– Olisi hienoa saada nykynuoret mukaan harrastuksen pariin. Flipperit ovat erinomainen vastine mobiilipeleille, koska peli on fyysistä ja lisäksi silmä- ja käsikoordinaatio kehittyy pelatessa, lisää Salonen.

-Meiltä voi myös vuokrata koneita omaan käyttöön tai tapahtumaan ja täällä pelihallissa voi järjestää tyky-päiviä tai vaikka polttareita, valaisee Salonen yhdistyksen toimintaa.

Innokas peliharrastaja voi osallistua myös mestaruuskisoihin. Kisoja järjestetään Suomessa, Euroopassa ja muualla maailmassa. Euroopan mestaruuskisat järjestetään vuosittain, vuonna 2018 kisat pidettiin Suomessa, Tampereella.

Tulevaisuuden suunnitelmissa klubilaisilla tärkeimpänä on uusien pelaajien aktivointi sekä flipperien vieminen ihmisten ulottuville, jossa he uudelleen innostuisivat käyttämään niitä.