Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Isojoen kirkasvetinen helmi

Tyttö ja poika istuvat puhallettavan vesilelun päällä järvivedessä. Taustalla laituri ja järvimaisema.
Aleksi ja Ella Mäki ovat isovanhempiensa Kaisu ja Veikko Viljanmaan kanssa kesäloman vietossa Kangasjärvellä.

Lauhanvuoren kupeesta Isojoelta löytyy kirkasvetinen ja kalaisa Kangasjärvi. Kangasjärvi on suosittu kesänviettopaikka niin paikkakuntalaisille kuin kauempaakin tuleville. Leirintäalue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Alueelta löytyy kymmenisen leirintämökkiä sekä matkailuauto ja -vaunupaikkoja. Leirintä-alueen aukiolon aikana rannassa lämpenee sauna, jossa viilentävän uinnin jälkeen voi nauttia lempeistä löylyistä. Leirintäalueen vastaanotosta löytyy kioski, jossa aukioloaikojen puitteessa voi herkutella jäätelöllä tai sammuttaa nälkänsä maittavalla hampurilaisaterialla. Makkaranpaistoon ja omien eväiden nauttimiseen löytyy myös hyvät puitteet.

Kangasjärven vesi on kirkasta ja vilvoittavaa. Järven veden kirkkaus ja viileys johtuvat veden alkuperästä, järveen ei laskeudu jokia vaan pohjavesi pulppuaa järveen lähteistä.

Kangasjärven rannalla sijaitseva ranta-alue on Isojoen kunnan omistuksessa ja kaikkien yleisessä käytössä. Leirintäalueelta löytyvistä palveluista vastaa alueella toimiva yrittäjä Teppo Toivanen Lauhatuotanto Oy:stä.

Kangasjärven leirintäalueen kehittämishanke

Leirintäalueen infrastruktuuri ja sen kunto eivät palvelleet enää alueen käyttäjiä. Alueen lisääntynyt käyttö, ihmisten toiveet ja Geoparkin myötä aktivoituneet matkailijat saivat Isojoen kuntapäättäjät harkitsemaan leirintäalueen kunnostushanketta. Vuonna 2019 Isojoen kunta aloitti yleishyödyllisen kehittämishankkeen Kangasjärven alueen viihtyvyyden parantamiseksi. Hanketta rahoittaa Leader Suupohja ja hanke kestää tämän vuoden elokuun loppuun.

– Tähän mennessä olemme uusineet molemmat laiturit ja toiseen niistä on rakennettu komea lasten toivoma hyppytorni, on siistitty ranta-aluetta ja lisätty hiekkarannan osuutta, ruopattu uimarantaa, harvennettu puustoa sekä vaihdettu nuotiopaikalle uusi grilli. Yleisen saunan lauteet laatoitettiin hygieenisiksi sekä helppohoitoisiksi ja suihkujen suutinpäät on vaihdettu vettä säästäviksi. Parhaillaan on rakenteella roskakatos ja lähiviikkoina lasten leikkimaa saa uusia leikkikalusteita sekä rantaan rakennetaan uusi kesäkeittiö, valaisee hankkeen toimia Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala.

– Tämä on meidän pienen kuntamme tärkein matkailukohde Lauhanvuoren kansallispuiston ohella ja on ensiarvoisen tärkeää lisätä alueen näkyvyyttä ja vetovoimaisuutta. Haluamme kuntana panostaa luontomatkailuun ja Kangasjärvi on yksi alueemme helmistä, erinomainen luontopaikka kuntalaisten, lähiseudun asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön, lisää Herrala.

Toisia meistä Kangasjärvi houkuttelee paikalle vuodesta toiseen. Näin se on tehnyt myös teuvalaisille Kaisu ja Veikko Viljanmaalle. Alueen rauhallisuus, puhtaus ja kauneus on se, mikä on houkuttanut heidät paikalle jo kahtenakymmenenäseitsemänä peräkkäisenä kesänä. Heillä onkin vakiopaikka asuntovaunulleen.

-Hienoa, että aluetta kehitetään. Laiturit olivatkin jo aikansa eläneitä, toissa kesänä kävin itsekin vasaralla kolkuttelemassa laiturin nauloja syvemmälle, etteivät lapset leikin tiimellyksessä rikkoisi jalkojansa, kertoo Kaisu Viljanmaa.

Alueen kehittämistä jatketaan myös tulevaisuudessa

Isojoen kunnanjohtaja Herrala on Isojoen oman kylän poikia ja jo lapsena käynyt Kangasjärvellä uimassa. Hän näkee paikan hyvänä jo nyt, kehittämisen varaa löytyisi Herralan mielestä erilaisissa elämyspalveluissa.

-Kunta jatkaa paikan kehittämistä jatkossakin. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin myötä kolmen maakunnan kymmenen kuntaa nivoutuvat yhtenäiseksi matkailualueeksi, jossa retkeilijä viettää päivän täällä Isojoella Kangasjärvellä, käy seuraavana päivänä tutustumassa Karijoen Susiluolaan ja kolmantena päivänä vaeltaa Lauhanvuoren maastossa ja suuntaa siitä vaikka Kauhanevan kautta Hämeenkankaalle. Reitin varrelle tarvitaan palveluita mm. polkupyöriä, sup-lautoja, retkeily- ja kalastusopastusta, ravitsemus- ja majoituspalveluita, pohtii Juha Herrala.

Järvenrantamaisema järveltä päin kuvattuna. Hiekkaranta, mökkejä, puita ja iso laituri
Kangasjärven kirkas ja viileä vesi vilvoittaa kuumimmallakin kelillä.