Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Avoimet Kylät kannustivat liikkumaan

Aisaparin alueella ilmoittautui kuusi kylää mukaan lauantain 11.6. teemapäivään. Alajärven Menkijärvellä ja Lapuan Kauhajärvellä oli monipuolista tapahtumatarjontaa koko viikonlopulle leirien, tanssien ja kilpailujen merkeissä. Kauhavan Voltissa riuhnaastiin kotiseututalolla ja Alakylässä pyöräiltiin Ämpin sillalle. Evijärven Alapäässä oli tapahtuma Väinöntalon museolla. Lappajärven Karvalassa avattiin kylän uusi frisbeegolf-rata.

-Frisbeegolf-rata sijoitettiin Länsirannan koulun lähistölle ja korit hankittiin Leader Aisaparin Pikkolo-teemahankkeella, kertoo Maarit Ahola Länsirannan kyläyhdistyksestä. Samalla hankkeella hankittiin lisäksi penkkejä, hämähäkkikeinu ja laituri Karvalan nuorisoseuralle. Penkkejä tuli myös kylän laavulle.

Frisbeegolf-radan avajaisiin kerääntyi mukavasti kylän väkeä. Kyläyhdistys tarjosi kävijöille kahvit, mehua ja makkaraa. Frisbeegolfin salaisuuksiin oli opastamassa Saku Peltokangas.

Karvalan kylän 400-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 30.7. Silloin on luvassa paikallisin voimin tuotettu historiallinen näytelmä ja vieraaksi saadaan muun muassa Antti Tuuri. Lapsille on luvassa oma toimintapäivänsä ja sunnuntaina soudetaan kirkkoveneellä jumalanpalvelukseen Lappajärven kirkkoon. 

Leppälänkylässä tapahtumia koko päivän

Leader Kuudestaan alueella osallistui tänä vuonna Avoimet Kylät -tapahtumiin yhteensä yhdeksän kylää omilla tapahtumillaan. Yksi mukana olevista kylistä oli Kuortaneen Leppälänkylä, jossa olikin monenlaista tapahtumaa pitkin päivää. 

Leppälänkylän toiminta on viime vuosina ollut todella aktiivista ja monipuolista. Kyläyhdistyksen toimintaan on saatu uutta väkeä ja useita nuoriakin. Tänä vuonna Avoimet Kylät -tapahtumapäivänä Seuralla oli huutokauppaa, mölkkykisaa ja kirppisrallin pysäkki oli Seuran pihalla. Eikä sovi unohtaa avoinna olevaa kahviota, josta sai ostaa monenlaista herkkua. Illemmalla oli sitten vielä Maamiesseuran ostamalla vanhalla kyläkoululla Hamppari-ilta, jossa myytiin hampurilaisia yms. Karaokea sai sitten laulaa vielä illan päätteeksi.

Elokuussa onkin Seuralla sitten jo lähes perinteeksi muodostuneet Elofestivaalit, jossa traktorien vetokisa päivällä ja iltabileissä esiintyjinä mm. Ressu Redford ja Movetron.

Kyläläiset koolla kesäkarkeloilla

Liiverin alueelta oli Avoimet Kylät -päivässä mukana 12 kylää.  Moni kävijä lähti paitsi lähimatkailemaan ja tutustumaan kylien järjestämään ohjelmaan myös tapaamaan tuttuja omalle kylälle. Lisäksi kylien uusilla asukkailla oli mahdollisuus tutustua meininkiin uudella asuinalueellaan. 

Ylpeydellä omasta kylästään alueemme kylät tarjosivat perhetapahtumia, pihakirppiksiä ja autonäyttelyjä. Päivän ohjelmassa oli myös markkinat, iltatanssit ja kyläsaunakierros. Kylien tapahtumissa huokui idearikkaus ja yhteishenki.

Kaanaan kyläseuran kesäkarkeloita ja kirppistapahtumaa vietettiin Niemistön koulun pihapiirissä. Tapahtumassa oli ohjelmaa kaikille, erityisesti lapsiperheille. Pomppulinna, kasvomaalauspiste ja kylän oman ratsastuskeskus Siirilän toteuttama poniratsastus keräsivät innokkaita osallistujia. Suosittu ohjelmanumero oli myös pehmolelubongaus, jossa alueen kartan perusteella piti löytää viisi piilotettua pehmoleluhahmoa. Ulkoilmakirppiksellä oli myynnissä erityisesti lastenvaatteita. Kioskista sai ostaa koko tapahtuman ajan kylmiä juomia, karkkia, makkaraa ja vastapaistettuja vohveleita. Tapahtumassa vieraili noin 150 osallistujaa.

Villiyrttejä Uuroonkylässä

Leader Suupohjan alueella järjestettiin Avoimet Kylät -päivänä 12 tapahtumaa. Yksi tapahtumista oli Uuronkylässä Hukan kämpällä järjestetty villiyrttikävely. Tapahtuman järjestäjinä toimi Leader Suupohjan Kylille-hanke yhteistyössä Suupohjan ladun ja Lillukkametsän kanssa. Lillukkametsän Aanan opastuksella kierrettiin kämpän läheisyydessä tutustumassa alueen villiyrtteihin ja niiden erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Villiyrteistä puhuttaessa mieleen juolahtavat ensimmäisenä ketunleipä ja suolaheinä. Eniten kuitenkin yllätti se, kuinka paljon Suomen luonnosta löytää villiyrttejä ja vieläpä niin pieneltä alueelta. Esimerkiksi varmasti jokaiselta pihamaalta löytyvä voikukka lukeutuu villiyrtiksi ja vieläpä hyvin monipuoliseksi sellaiseksi. Itse kukkia voidaan käyttää koristeena, lehdistä valmistaa salaattia, kukannuppuja voidaan paistaa kapriksen tapaan ja juuresta voi valmistaa vaikkapa kahvin korviketta.

Kävelyn lopuksi osallistujat hyödynsivät keräämiään yrttejä ruoanlaitossa ja pääsivät kokeilemaan villiyrttejä erilaisissa muodoissa.

Lue blogista lisää villiyrttikävelystä

Päivitetty: 22.06.2022