Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Useamman vuoden ajan sosiaalisen median kanavista sai lukea, kuinka Kauhajoelle kaivataan kuntoportaita yhdeksi ulkoliikuntapaikaksi. Etenkin, kun Kristiinankaupunkiin Pyhävuorelle nousi kuntoportaat, moni kauhajokinen ihmetteli, milloin tänne saataisiin vastaavat. 
- Kuntosotka Ry otti haasteen vastaan, kiittelee hankkeeseen aktiivisesti osallistunut Riitta Alapiha. 


Leader Suupohjan hallitus näytti vihreää valoa kuntoporrashankkeelle marraskuussa 2020 ja hankkeelle myönnettiin tukea Maaseuturahastosta 50 % tuki.  Yksityisen rahoitusosuuden kattamiseksi oli siis luvassa paljon kökkimistä vapaaehtoisten voimin. 
- Vaikka kökkähenkeä löytyykin, ei kaikkea kuitenkaan pystytä vapaaehtoisten voimin toteuttaa.

Alapiha kertoo, että kökkäilloista tuli monelle tapa viettää kesäiltaa kivalla porukalla. Sisuakin kysyttiin, kun viime kesä tarjoili melkoisia helteitä koko kesän mitalta.

Sotkan kuntoportaat -Facebook-ryhmää selaillessa ei voi tulla, kuin hyvälle mielelle. Vain syyssateet saivat aktiiviset talkoilijat jäämään koteihin. Kokoontumisista tiedotettiin viikoittain ryhmässä ja jokaisen postauksen alta löytyikin listaus aktiivisista talkoolaisista, jotka ilmoittivat saapumisestaan. Alapiha itse otti aktiivin roolin Facebookissa ilmoittaessaan kokoontumisista ja hankkeen etenemisen asukkaille ja muille kiinnostuneille. 

Aktiivinen porukka koostui eri ikäryhmien edustajista: Nuorin oli alle kouluikäinen, kun vanhimmat taas viettivät eläkepäiviään. Paikallisten harrastajaryhmien jäsenet sekä aktiiviset vanhemmat antoivat osuutensa portaiden syntymiseen. Vauvasta vaariin, jokaisen elämänvaiheen edustajia saattoi tavata kökkimästä Sotkan kuntoportaiden parissa. 
Syksyllä ennen lumen saapumista kökkähengellä saatiin kasaan jo 150 porrasta. Keväällä roudan sulaessa kääritään jälleen hihat ja kasataan loput vajaa 100 porrasta. 

Maaseuturahaston tuella ja aktiivisen kökkäporukan voimin Kauhajoen Sotkanrinteeseen ovat nousseet kuntoportaat. Projekti jatkuu keväällä maan taas sulaessa. Kuva: Riitta Alapiha.
 

Päivitetty: 14.02.2022