Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu

Tämä sivusto on menneen maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu. Tätä sivua ei enää päivitetä. Uuden sivun löydät täältä maaseutu.fi/etela-pohjanmaa

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät allekirjoittivat sopimukset MMM:n ja Ruokaviraston kanssa

Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja Leader-ryhmät allekirjoittivat sopimukset, jotka koskevat maaseudun paikallisten kehittämisstrategioiden toteuttamista. Sopimuksissa sovitaan ryhmien, ministeriön ja Ruokaviraston välisestä yhteistyöstä vuosille 2023-2027. Eteläpohjalaisille Leader-ryhmille Aisapari, Kuudestaan, Liiveri ja Suupohja myönnettiin yhteensä yli 24,1 miljoonan euron julkinen rahoituspotti paikalliseen ja alueelliseen kehittämistyöhön tulevalle viisivuotiskaudelle.

Yritystukia myönnettiin Etelä-Pohjanmaalla monipuolisiin tarpeisiin

Viime vuoden loppuun päättyneellä ohjelmakaudella (2014-2022) eteläpohjalaisten Leader-ryhmien hallituksissa myönteisen päätöksen saaneita hankkeita on käsitelty lähes 1500 kappaletta, joista noin 500 on ollut yrityksille suunnattuja tukia. Hankkeiden avulla sekä vauhditettiin uusien yritysten toiminnan käynnistämistä että tuettiin toimivien yritysten kasvua, kehittymistä, toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta.

Paikallislähtöistä kehittämistä Etelä-Pohjanmaalla yli 1100 hankkeen voimin 

Päättyneen Leader-rahoituskauden 2014–2022 tuloksia katsellaan Etelä-Pohjanmaan kehittämisyhdistyksissä tyytyväisinä. Alueen aktiiviset asukkaat ovat jälleen osanneet hyödyntää rahoitusmuodon mahdollisuuksia oman seutunsa parhaaksi ja sitä on käytetty parantamaan alueen vetovoimaa monin eri tavoin.  

Hanke-esimerkit

null Tatuointeja vaaleanpunaisessa KuuKartanossa

Ilmajoen Koskenkorvalla, keskellä peltolakeutta, sijaitsee vaaleanpunainen, taianomainen KuuKartano-niminen talo. Sanna Keltaniemi toimii yrittäjänä KuuKartanossa toimivassa MagaLacrima Oy:ssa. Keltaniemen päätoimialana on tatuointistudion pyörittäminen ja lisäksi yritystoimintaan kuuluu mm. suomalaiseen kansanperinnemagiaan liittyjien tuotteiden valmistaminen ja myyminen sekä erilaisten ohjelmapalveluiden tuottaminen.

Sanna Keltaniemi tekee tatuointeja KuuKartanon tunnelmallisissa tiloissa Ilmajoen Koskenkorvalla.

Sanna Keltaniemi ehti haaveilla oman yrityksen perustamisesta useamman vuoden ajan. Keltaniemi on koulutukseltaan muotoilija ja vapaa-ajan ohjaaja. Hän teki nuorisotyötä 12 vuoden ajan.

- Vuonna 2017 tuli ajatus, että nyt tai ei koskaan. Nyt se pitää toteuttaa, jos meinaa.

Keltaniemi kävi Liiverissä juttelemassa erilaisista rahoitusvaihtoehdoista ja päätyi hakemaan tukea Liiveristä. Hän sai rahoitusta toimitilojen hankintaan, kouluttautumiseen ja nettisivujen perustamiseen.

- Olisin todennäköisesti tehnyt asiat paljon pienemmin ilman Liiverin tukea. Olisin ehkä vuokrannut tilat tai rakentanut tatuointistudion kodin yhteyteen. Hanke mahdollisti sen, että pystyin miettimään asioita isommin ja kokonaisvaltaisesti, eikä tarvinnut jäädä vain yhteen asiaan.
Muutaman kuukauden yrittäjänä toimimisen jälkeen Keltaniemi jäi virkavapaalle vanhasta työstään ja kahdeksan kuukauden jälkeen hän irtisanoutui. Siinä vaiheessa hän näki, että saa yritystoiminnan kannattamaan ja asiat menevät eteenpäin. Toiminnan sisältö on pysynyt melko samanlaisena näihin päiviin saakka.

- Alkuun tein tatuointeja ja yrttituotteita myyntiin KuuKartanon puotiin, jossa on myös käsityötuotteita ja suomalaiseen kansanperinnemagiaan pohjautuvia tuotteita. Jonkin verran tein myös ohjelmapalveluja, kuten ryhmille suunnattua historiallista jousiammuntaa, rumpupiirejä ja noitarummuntekokursseja yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa. Se mitä alkuun lähdettiin tekemään, niin aika samoja elementtejä on mukana edelleen, mutta ne on ehkä vähän tarkentunut.

Liiverin rahoituksessa oli ehtona, että toiminnan tulee tähdätä päätoimiseen yrittäjyyteen ja se oli Keltaniemenkin tavoite alusta saakka. Tavoitteeseen on päästy, sillä tänä päivänä Keltaniemi toimii täyspäiväisenä yrittäjänä.

- Menestyminen tällä alalla vaatii luovaa hulluutta ja sinnikkyyttä. Markkinointikanavat pitää olla kunnossa ja yritys pitää löytyä netistä. Markkinointiin satsaaminen nimenomaan maaseudulla on tärkeää. Somessa pitää näkyä ja kuulua.

MagaLacrima erottuu muista tatuointistudioista ainutlaatuisien puitteiden lisäksi aidolla läsnäololla ja kiireettömyydellä.

- Täällä voi talvella laittaa tulen pystymuureihin ja kuunnella tulen rätinää ja samalla katsella ikkunasta lintujen lentoa ja naapurin kissojen juoksemista nurmikolla. Täällä käyminen on tosi rauhoittava kokemus monelle asiakkaalle, Keltaniemi kertoo.

Päivitetty: 07.08.2023