Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta -tulosseminaari kokosi kauden kehittäjät yhteen

Maaseuturahaston kautta 2014-2020 siirtymäkausineen juhlistettiin Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta – maaseudun kehittämistyön tulosseminaarissa 10.11.

Tervetuloa Maaseuturahaston kausi 2014-2022 Etelä-Pohjanmaalla -tulosseminaariin 10.11.

Tulosseminaarissa käydään läpi mennyttä rahoituskautta Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelmassa on ainakin rahoitettujen hankkeiden esittelyjä ja haastatteluja sekä hanketori.

Etelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kesällä 2021 toimitettuihin alueellisiin maaseudun kehittämissuunnitelmiin pyydetiin maa- ja metsätalousministeriön toimesta päivityksiä. Päivityksiä pyydettiin, koska toimenpiteiden mahdollisuudet ovat laajentuneet ja niihin kohdistuva rahoitus on täsmentynyt.

Hanke-esimerkit

null Pesäpallo monessa mukana

– Oli melkoinen kesä, toteaa 100 vuotta pesäpalloa - museossa -hankkeen hanketyöntekijä Eija Koskela tyytyväisenä Suomen Pesäpallomuseon uudistamisesta sekä sen saamasta huomiosta ja runsaasta kävijämäärästä kuluneen kesän aikana. Kaiken kruunasi Vimpelin Vedon Suomen mestaruus!

Pesäpallo on olennainen osa Vimpeliä – Vimpelin kulttuuri on pesäpallo. Pesäpallo on mukana kaikessa paikkakunnalla tapahtuvassa toiminnassa. Pesäpallo on voimavara, joka lisää yhteisöllisyyttä, yhteistyötä, kuntalaisten hyvinvointia sekä vahvistaa paikallisidentiteettiä.

Vimpelin Vedon kultamitaliin luotsannut pelinjohtaja Tomi Niskanen oli hanketyöntekijä Eija Koskelan haastateltavana Kuntalaisten olohuoneessa.

Pesäpallon juhlavuoden lähestyessä Vimpelin kunnassa virisi ajatus pesäpallomuseon paikan siirtämisestä lähemmäs Saarikenttää sekä näyttelyn uudistamisesta ja digitalisoinnista. Samaan aikaan Eija Koskela oli mielessään miettinyt pesäpallomuseon uudistamista. Hänen ajatuksenaan oli yhdistää kaksi hänelle tärkeää ja rakasta asiaa – pesäpallon ja kulttuurin. Niinpä hän ryhtyi kirjoittamaan hankesuunnitelmaa, ja kun hankkeelle saatiin Aisaparilta rahoitus, aloitti Eija Koskela hankkeessa hanketyöntekijänä helmikuun alussa.

Uudistetussa Pesismuseossa voi katsella nostalgisia livetallennuksia ja pesilegendojen haastatteluja sekä kokeilla taitoja pesisotteluiden ratkaisutilanteiden selostajana.

Näyttelyn digitoinnissa on ollut iso työ. Digimuseo.fi -palvelun kautta toteutettu virtuaalinäyttely esittelee Suomen kansallispelin historiaa Tahko Pihkalan ajoista nykypäivään. Näyttelyyn pääsee tutustumaan tästä linkistä: www.digimuseo.fi/nayttelyt/suomen-pesapallomuseo/

–Diginäyttely on ollut avoinna vasta noin kuukauden, mutta kävijöitä on ollut paljon. Diginäyttely on saanut hyvän vastaanoton, myhäilee Eija Koskela tyytyväisenä.

Virtuaalimuseoon voi poiketa, kun se omiin aikatauluihin sopii, mutta Patruunantien varrella, entisessä osuuskaupan rakennuksessa nykyisin sijaitsevan museon aukioloajatkin ovat varsin asiakasystävälliset. Kesän aikana museo oli avoinna kellon ympäri 9-21 ja talviaikaankin kello 10-18. Laajat aukioloajat mahdollistaa museon kulunvalvonta- ja turvakamerajärjestelmä.

–Vapaaehtoisen pääsymaksun voi maksaa sisäänkäynnin yhteydessä olevaan lippaaseen. Oman käyntinsä voi kirjata museon vieraskirjaan, kertoo Eija Koskela.

Halutessaan museoon saa myös opastuksen etukäteen sopimalla.

Suomen Pesäpallomuseo sijaitsee Patruunantien varrella, lähellä Saarikenttää. Museossa on laajat aukioloajat. Museoon voi tutustua myös virtuaalisesti.

Suuren suosion viime kesänä saivat tietovisailut, joita järjestettiin museolla aina ennen Superpesis-ottelun alkua. Uuden ulottuvuuden Pesäpallomuseon toiminta on saanut yhteistyökumppanuuksien kautta. Yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen kanssa on järjestetty muistelutilaisuuksia. Yhdessä tilaisuudessa oli mukana myös Omaishoitajayhdistys. Tilaisuuksia on järjestetty muun muassa lähellä sijaitsevassa Kuntalaisten olohuoneessa, joka sekin on toteutettu Aisaparin hanketuella.

Pesäpallon taipuu myös ilmaisutaidon työpajoihin.

–Vimpelin 4H-yhdistyksen kanssa olemme järjestäneet lasten ja nuorten kädentaitoon ja ilmaisutaitoon liittyviä työpajoja. Työpajoja järjestetään tämän syksyn aikana eri puolilla pitäjää, kertoo Koskela.

Sata vuotta pesistä – museossa -hanke päättyy tämän vuoden lopussa.

–Hankkeen päätyttyä käymme laajemman keskustelun, pidämme aivoriihen ja teemme jatko- ja kehittämissuunnitelmia, sanoo Eija Koskela.

Pelivälineet ovat kehittyneet melkoisesti vuosikymmenten varrella.

Päivitetty: 22.11.2022