Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu

Tämä sivusto on menneen maaseuturahoituskauden 2014-2020 arkistosivu. Tätä sivua ei enää päivitetä. Uuden sivun löydät täältä maaseutu.fi/etela-pohjanmaa

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät allekirjoittivat sopimukset MMM:n ja Ruokaviraston kanssa

Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja Leader-ryhmät allekirjoittivat sopimukset, jotka koskevat maaseudun paikallisten kehittämisstrategioiden toteuttamista. Sopimuksissa sovitaan ryhmien, ministeriön ja Ruokaviraston välisestä yhteistyöstä vuosille 2023-2027. Eteläpohjalaisille Leader-ryhmille Aisapari, Kuudestaan, Liiveri ja Suupohja myönnettiin yhteensä yli 24,1 miljoonan euron julkinen rahoituspotti paikalliseen ja alueelliseen kehittämistyöhön tulevalle viisivuotiskaudelle.

Yritystukia myönnettiin Etelä-Pohjanmaalla monipuolisiin tarpeisiin

Viime vuoden loppuun päättyneellä ohjelmakaudella (2014-2022) eteläpohjalaisten Leader-ryhmien hallituksissa myönteisen päätöksen saaneita hankkeita on käsitelty lähes 1500 kappaletta, joista noin 500 on ollut yrityksille suunnattuja tukia. Hankkeiden avulla sekä vauhditettiin uusien yritysten toiminnan käynnistämistä että tuettiin toimivien yritysten kasvua, kehittymistä, toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta.

Paikallislähtöistä kehittämistä Etelä-Pohjanmaalla yli 1100 hankkeen voimin 

Päättyneen Leader-rahoituskauden 2014–2022 tuloksia katsellaan Etelä-Pohjanmaan kehittämisyhdistyksissä tyytyväisinä. Alueen aktiiviset asukkaat ovat jälleen osanneet hyödyntää rahoitusmuodon mahdollisuuksia oman seutunsa parhaaksi ja sitä on käytetty parantamaan alueen vetovoimaa monin eri tavoin.  

Hanke-esimerkit

null Kortesjärven Yrittäjät vauhdittaa tapahtumajärjestämistä 

Kortesjärven Yrittäjät ry:n hankkeet, siirrettävä esiintymislava ja wc-trailer, ovat helpottaneet yhdistyksen markkinatapahtuman järjestämistä. Samalla hankinnat ovat synnyttäneet pitäjään kaksi uutta kesätapahtumaa sekä Kortesjärven kulttuurin arvostajat -yhdistyksen. 

Kortesjärven Yrittäjien uusi wc-traileri oli tänä vuonna ensimmäisen kerran käytössä perinteisillä Finsumäen markkinoilla, joita yhdistys on järjestänyt jo kolmen vuosikymmenen ajan, aina elokuun viimeisenä lauantaina. 

Kortesjärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Tapio Salo ja sihteeri Jouni Lahti ovat tyytyväisiä wc-trailerin hankintaan, joka on jatkumoa tapahtumien järjestämisen näkökulmasta yhdistyksen aikaisemmin hankkimalle siirrettävälle esiintymislavalle. 

Siirrettävään esiintymislavaan ja wc-traileriin hankinnan yhdistys on toteuttanut Aisaparin hanketuella. 

– Markkinatapahtuma järjestetään torialueella, jossa ei ole yleisiä vessoja. Aikaisemmin olemme sopineet, että markkinaväki on voinut käyttää kirjaston vessoja, ja varmaan monet ovat käyttäneet myös läheisen kaupan vessaa.  Markkinamyyjiä saapuu paikalle jo perjantai-iltana, joten tämä wc-traileri palvelee myös heitä, toteaa Jouni Lahti. 

–Wc-traileri ostettiin kokonaan valmiina, mutta talkoita on tehty, että saimme rahat kokoon trailerin ostoon, lisää Lahti.

Wc-trailerissa on kaksi kemiallista vessaa ja umpisäiliö. Sähkö ja valot mahdollistavat käytön ympäri vuoden.   

–Esiintymislavan teimme itse. Ostimme rekan perävaunun rungon, kaikki muu tehtiin talkoilla, muun muassa sisäverhoilun, levitettävän osan ja katoksen, kertoo Tapio Salo.

Kortesjärven Yrittäjät ry järjestää vuoden mittaan omia tapahtumia, joissa siirrettävä esiintymislava ja wc-traileri ovat käytössä, mutta kalustoa vuokrataan myös ulkopuolisille. Siirrettävä esiintymislava oli ensimmäisen kerran käytössä markkinoilla ja Sivuluisurock-tapahtumassa kolmisen vuotta sitten. 

Ääniaallot on musiikillinen ilmaistapahtuma, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Tapahtumapaikkana on Purmojärven Näkinkallio, jossa yleisö, turvavälejä noudattaen sai seurata ohjelmaa järveltä, veneistä tai muista vesikulkuneuvoista. Tapahtuma myös striimattiin. Samalla konseptilla tapahtuma järjestettiin kuluneena kesänä. 

Ääniaalloilla tapahtuma tuo esiin laajalle yleisölle tuntemattomampia kokoonpanoja, joskin tänä vuonna pääesiintyjänä oli Voice of Finland-voittaja Sussu Erkinheimo. Ääniaalloilla tapahtuman järjestelyistä vastaamaan on perustettu Kortesjärven kulttuurin arvostajat ry. 

–Myös suunnistajat ovat olleet kiinnostuneita wc-trailerista, sillä nykyisten ympäristömääräysten mukaan suunnistuskisoihin ei riukuja voi enää laittaa. Uusia hankesuunnitelmia meillä ei ole, mutta aina tuota tapahtumajärjestämiseen liittyvää kalustoa voisi olla itsellä enemmänkin, Salo toteaa.

–Jotain säilytyspaikkaakin tälle kalustolle joudumme kohta miettimään, lisää Jouni Lahti. 

Kortesjärven Yrittäjät ry:n sihteeri Jouni Lahti (vas.) ja puheenjohtaja Tapio Salo ovat tyytyväisiä yhdistyksen toteuttamiin hankkeisiin, jotka ovat tukeneet tapahtumajärjestämistä paikkakunnalla. Wc-trailer-hanke toteutettiin tänä vuonna.  
 

Päivitetty: 07.08.2023