Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Starttiraha edesauttoi päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä — Haastattelussa lastenvaateyritys Maiccolan perustaja Laura Uusi-Pohjola

Maiccolan perustaja Laura Uusi-Pohjola.

Olemme Seinäjoen keskustassa lastenvaateyritys Maiccolan toimitiloissa. Pian Maiccolan ompelimo- ja liiketilat löytyvät kuitenkin Piirin alueelta. Värikkäiden ja ainutlaatuisten kankaiden keskeltä löydämme yrittäjä Laura Uusi-Pohjolan, joka on luonut Maiccola brändin jo vuonna 2014.

Seitsemän vuoden ajan Uusi-Pohjola on kehittänyt Maiccolaa niin päätyön, perhearjen sekä muun elämän rinnalla. Loppuvuodesta 2020 tapahtui kuitenkin merkittävä muutos yrityksen toiminnassa. Pitkään kytenyt haave ryhtyä sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi toteutui vihdoin ja tässä käänteessä oli mukana myös TE-palveluiden kautta haettu starttiraha.

Seinäjoella toimiva yritys valmistaa pääsääntöisesti tilauksesta lastenvaatteita. Tämän lisäksi yritys myy omia kankaitaan sekä ompelutarvikkeita. Maiccolan tuoteperhe rakentuu Kettumetsä -kuosin ympärille, joka on yrityksen ensimmäinen oma kuosi. Tilauksesta valmistettu vaate on myös kestävämpi valinta. Uusi-Pohjola on huomannut, että vaate on todella tykätty, kun siihen saa itse vaikuttaa. Maiccolan kankaista voi usein olla jopa lapsi itse valitsemassa mieluisan kuosin, josta vaate valmistetaan.

Värikkäitä kangaspakkoja ja kanttinauhaa.

 

Maiccolan tarina


Uusi-Pohjola kertoo, että Maiccolan perustaminen lähti liikkeelle omasta tarpeesta. -Kaupasta ei löytynyt mieluisia vaatteita esikoiselleni. Sen sijaan ihania kankaita oli saatavilla, joten innostuin tekemään itse lastenvaatteita, yrittäjä muistelee.

Uusi-Pohjolalla on taustallaan kolme tutkintoa; mittatilausompelija, tekstiilialan artesaani sekä lähihoitaja. Työuraa yrittäjyyden lisäksi Uusi-Pohjolalle on kertynyt muun muassa kenkätehtaan työtehtävissä ja nyt viimeisimmäksi lähihoitajan työssä.

Pikkuhiljaa vuosien saatossa Uusi-Pohjolan mielessä kasvoi ajatus siitä, että Maiccola olisikin hänen päätyönsä. Syksyllä 2020 koronatilanne toi omaa haastetta Uusi-Pohjolan silloiseen lähihoitajan työhön. Epävarmuus ja pelko taudin leviämisestä huoletti varsinkin ikäihmisten parissa työskennellessä.

Ompelutöitä alkoi myös kertyä. Lastenvaatteiden ja omien kankaiden myymisen lisäksi hommia muodostui niin alihankinta- kuin korjaustöidenkin osalta. Kasvava työmäärä Maiccolan osalta sekä normaali päivätyö alkoivat olla liikaa, joten Uusi-Pohjola päätti, että oli aika muutokselle.

Aluksi Uusi-Pohjola oli yhteydessä Uusyrityskeskus Neuvoa-antavaan ja sai sieltä monipuolista asiantuntija-apua sekä ohjausta, mikä auttoi eteenpäin prosessissa. Uusyrityskeskuksen lisäksi Uusi-Pohjola oli yhteydessä TE-palveluihin, mitä kautta yrittäjä päätyi hakemaan starttirahaa.

-Rohkaistuin hakemaan starttirahaa ja silloin ajattelin, että jos se minulle myönnetään, niin sitten lähden päätoimiseksi yrittäjäksi.

Uusi-Pohjola näkee, että starttiraha oli loppujen lopuksi helppo hakea. Yrittäjä sai noin viikon kuluessa päätöksen starttirahan myöntämisestä ja neuvoja hakemuksen täyttämiseen sai tarvittaessa vaikka kädestä pitäen TE-palveluista.

-Varmoin ja hyvin mielin lähdin prosessiin sitten kun starttiraha myönnettiin. Seuraavana päivänä starttirahan myöntämisestä irtisanoin itseni vakituisesta työstäni, yrittäjä kertoo.

Laura Uusi-Pohjola nostamassa kangaspakkaa.

Yrityksen kasvattaminen ja investointi ovat mahdollistuneet


-TE-palvelujen kautta haettu starttiraha on ollut todella tärkeä tuki päätoimisen yrittäjyyteni alkutaipaleella. Voisi sanoa, että elintärkeä tuki varsinkin tässä kohtaa, Uusi-pohjola toteaa.

Yrittäjä kertoo, että starttiraha on tuonut taloudellista turvaa, sillä kulut ovat kiistatta nousseet päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Kuluja on muodostunut investointien myötä, joita on tehty muun muassa koneiston ja nettikaupan uusimiseksi. Poikkeuksellinen ajankuva tuo edelleen haasteita myös Maiccolalle, sillä esimerkiksi tekstiili- ja vaatetusalalla tärkeät messut ovat tähän saakka peruuntuneet koronatilanteen vuoksi.

-Starttiraha auttaa yrityksen alkuvaiheessa varsinkin silloin, jos ihan nollasta lähtee liikkeelle ja yritystoimintaa alkaa kasvattamaan. Starttiraha pienentää riskiä ja sitä kautta voi lähteä herkemmin kokeilemaan omaa juttuaan, Uusi-Pohjola kertoo.

Maiccolan tulevaisuuden tähtäimessä on Piirille muuton lisäksi edelleen kehittää verkkokauppaa ja yrityksen markkinointia. Yrittäjästä huokuu palava into lastenvaatteiden valmistamiseen ja Maiccola -brändin rakentamiseen. Vaikka yrittäjän arki on kiireistä ja paikoin haastavaakin, on Uusi-Pohjola ollut erittäin tyytyväinen, että hän on saanut keskittyä täysillä Maiccolan kehittämiseen päätoimisen yrittäjyyden myötä.

Monelle yrittäjälle päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen on tavoite ja yksi yritystoiminnan iso kehittämisaskel. Starttirahaan tai muihin yritystoiminnassa askarruttaviin asioihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Yrityspalvelukeskuksen asiantuntijoihin.

Starttiraha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentulo siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää. Starttirahaa haetaan aluksi kuudeksi kuukaudeksi ja sen jälkeen voi hakea jatkokautta saman pituiselle jaksolle. Starttirahaa voidaan myöntää vuoden 2020 puolella starttirahalla aloittaneille yrittäjille poikkeuksellisesti jopa 18 kuukauden ajalle, mikäli siihen on koronaepidemiasta johtuva perusteltu syy.


Lue lisää:

Uppdaterad: 21.08.2023