Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

SAT-Cars Oy – TE-palvelut aloittavan yrityksen tukena

Kauhajokelainen SAT-Cars Oy tarjoaa monipuolisia palveluita autojen myyntiin, ostoon ja tuontiin. Yrittäjinä toimivat Niklas Mäki-Paavola ja Valtteri Ristimäki myyvät autojen lisäksi muitakin moottoriajoneuvoja, kuten moottorikelkkoja, vesijettejä ja veneitä. Palveluihin sisältyy myös laajat autojen fiksauspalvelut, teippaukset sekä lasien tummennukset.

Pihalla otettu kuva SAT Carsin julkisivusta. Kuvassa seisovat autojen edessä Niklas Mäki-Paavola ja Valtteri Ristimäki.

Pitkäaikainen haave veti yrittäjyyteen

– Aina on ollut halu päästä myyntityöhön. Tietysti oltaisiin voitu lähteä jollekin muulle liikkeelle myyjäksi, mutta ei se ollut siinä kohtaa vaihtoehto, kun tiedettiin, että voidaan omaakin yritystä perustaa, SAT-Carsin toimitusjohtajana toimiva Ristimäki kertoo. Ristimäki perusti toiminimen syksyllä 2020.

– Toimin silloin hetken aikaa pienemmässä hallin osakkeessa. Niklaksen tultua mukaan yhtiökumppaniksi yritysmuoto muutettiin osakeyhtiöksi ja tällöin aloimme katselemaan isompia liiketiloja näkyvämmältä paikalta. Tämänhetkiset toimitilat otettiin käyttöön kesällä 2021.

– Yritysidea oli ollut meillä jo vuosia mielessä, ennen kun perustettiin yritys. On siitä aina puhuttu, että olisi mahtavaa, jos olisi oma autoalan yritys. Lyötiin hommat lukkoon ja päätettiin lähteä koittamaan, että miten meidän yritysidea tällaisessa Kauhajoen kokoisessa kaupungissa lähtee liikkeelle.

TE-palvelut tuoreen yrittäjän tukena

SAT-Carsin hallituksen puheenjohtajana toimiva Mäki-Paavola sai yrittäjyyden alkuvaiheessa starttirahaa toimeentulon tueksi.

– Starttirahasta oli iso hyöty yritystä perustaessa. Tuen ajoitus ensimmäiselle puolelle vuodelle oli hyvä, koska yrityksen alkuvaiheessa tulee väkisinkin useamman kuukauden jakso ennen kuin rahaliikenteen saa juoksemaan. Alkuvaiheessa yrittäjän tuloihin tulee usein iso notkahdus, kun pitää tehdä paljon suuria hankintoja, Mäki-Paavola kertoo.

– Starttirahan hakeminen oli aika helppo ja kohtuullisen yksinkertainen prosessi, kun TE-toimistolta kerrottiin selkeästi, että miten sen kanssa edetään.

Yrittäjät ovat hyödyntäneet myös TE-palvelujen tarjoamaa Työllistä taidolla -palvelua.

– TE-toimistosta silloin soitettiin ja kerrottiin tällaisesta palvelusta. Työllistä taidolla -palvelusta sai hyvää tietoa tulevaisuuteen, jos uusien työntekijöiden palkkaaminen tulee joskus ajankohtaiseksi, Mäki-Paavola kertoo. Työllistä taidolla -palvelu on valtakunnallinen ja maksuton palvelu, jonka kautta yrittäjä saa neuvontaa työnantajan rooliin sekä työvoiman hankkimiseen.

– Suuri apu oli myös yritysneuvojasta, joka ohjasi meitä alkuun ja antoi paljon vinkkejä ja oppia, että mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja mitä pitää milloinkin tehdä, Ristimäki kertoo.

Niklas Mäki-Paavola ja Valtteri Ristimäki SAT Cars Oy:n sisätiloissa.

Suunnittelulla ja ennakoinnilla varmuutta yrittäjyyteen

– Ei sitä silloin yritystä perustaessa uskonut, että mitä kaikkea yrittäjälle todellisuudessa tulee eteen – paljonko kaikki tulee maksamaan; vakuutukset, toimitilakulut ynnä muut. Kulut on siis hyvä katsoa tarkasti, ennen kuin lähtee yritystä perustamaan. Kulurakenteen pitää olla hyvin katsottu ja suunniteltu, että onko toiminta ylipäätään kannattavaa vai ei. Kaikki mahdolliset pienetkin kulut kannattaa laskea mukaan, Ristimäki neuvoo. Yrittäjät neuvovat jättämään varaa myös odottamattomille menoille.

– Automyynnissä epävarmuutta lisää myös se, että tienaat sillä mitä myyt. Ei voi tietää ikinä seuraavasta kuukaudesta, että paljollako tulee myymään tai paljonko jää katetta.

– Parasta yrittäjyydessä on kuitenkin omanlaisensa vapaus. Vaikka on yrittäjänä työssä kiinni 24/7, niin on kuitenkin pelivaraa siltä osin, että voi itse määritellä mitä tekee ja koska tekee, Ristimäki toteaa. Ristimäki ja Mäki-Paavola neuvovat uusia yrittäjiä ottamaan asioista tarpeeksi hyvin selvää sekä varautumaan erilaisiin tilanteisiin etukäteen.

– Kysykää, ennen kuin teette. Miettikää asioita rauhassa ja moneen kertaan; mitä kaikkea voi tapahtua ja mitä jos niin tapahtuu. Myös yhteistyökumppanien kartoitus ja hakeminen jo valmiiksi auttaa suuresti yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Uppdaterad: 15.02.2024