Yrityspalvelut - Etelä-Pohjanmaa

Yrittäjien kertomuksia kasvusta ja kehittämisestä

Täältä löydät esimerkkejä yrityspalveluja hyödyntäneistä yrittäjistä sekä heidän kokemuksistaan kasvusta ja kehittämisestä.

Mirror Line Oy – Euroopan aluekehitysrahoituksen avulla kohti tuotannon tehostamista ja vastuullisempaa yritystoimintaa

Karijokelainen perheyritys Mirror Line valmistaa mittatilaistyönä muun muassa liukuovia, lasiseiniä, erilaisia säilytysratkaisuja sekä tilanjakajia. Tuotteita myydään Suomessa jälleenmyyjien kautta, ja vuonna 1994 perustettu yritys onkin alusta alkaen keskittynyt rakentamaan vahvaa jälleenmyyjäverkostoa. Yrityksen perustajien Heikki ja Sinikka Saaranluoman lisäksi yritystoiminnassa ovat mukana lapset Tiina, Matti ja Laura.

– Kaikki tuotteemme on alusta saakka valmistettu mittatilaustyönä, mikä on edelleen yksi yrityksen kulmakivistä, Mirror Line Oy:n kehityspäällikkönä toimiva Laura Saaranluoma kertoo.

– Myös yrityksemme vastuullisuus kulminoituu mittatilaustyöhön; meille on tärkeää, että tuote ostetaan aina oikeaan tarpeeseen. Mittatilaustöitä tehdessä tuotteesta valmistetaan juuri sellainen kuin tarvitaan, jolloin tuote on myös mahdollisimman käytännöllinen ja pitkäikäinen, Saaranluoma toteaa. Mirror Linelle on tärkeää myös tuotteiden kotimaisuus; kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa ja raaka-aineiden valinnassa suositaan kotimaisia materiaaleja sekä lähialueiden hankkijoita.

– Toinen pitempiaikainen vastuullisuuden kulmakivemme on työntekijöistä välittäminen; haluamme panostaa heidän työhyvinvointiinsa ja tarjottuihin työoloihin.

Laura Saaranluoma kokovartalokuva.

Yksittäisistä vastuullisuuden teoista kohti kokonaisvaltaisempaa strategiaa

– Aikaisemmin toiminnastamme löytyi yksittäisiä vastuullisuuden tekoja, mutta meillä ei ollut määriteltynä kokonaisvaltaista strategiaa, Saaranluoma kertoo. Sittemmin yritykselle on haluttu luoda tavoitteellisempi strategia, jonka avulla voidaan saavuttaa pitempiaikaisia tavoitteita myös vastuullisuuden näkökulmasta.

– Tänä vuonna käyttöön otetussa uudessa strategiassamme yhtenä hankkeena on vastuullisuusdokumentin luominen sekä arjen toiminnassa näkyvän vastuullisuusohjelman määrittäminen. Tavoitteenamme on siirtyä yksittäisistä teoista kattavampaan vastuullisuuden kokonaisuuteen.

Mirror Line on ottanut askeleen kohti vastuullisempaa tuotantoa Tuotannon tehostaminen ja resurssiviisauden lisääminen -hankkeen kautta, jota rahoitettiin yrityksen kehittämisavustuksella Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahaston tavoitteena on rahoituksen kautta tukea muun muassa Suomen innovatiivisuutta ja kestävän kasvun kehitystä. Avustusta voidaan myöntää hankkeisin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus esimerkiksi yrityksen kasvuun tai kansainvälistymiseen, tuottavuuteen tai energia- ja materiaalitehokkuuteen.

– Osana hanketta rakensimme meille uutta tuotantotilaa ja hankimme automatisoidun tai automatisoidumman levyntyöstölinjaston, jonka avulla levyntuotantokapasiteetti saadaan kaksinkertaistettua, Saaranluoma kertoo. Uusien koneiden avulla tuotannosta tulevaa materiaalihukkaa saadaan vähennettyä. Koneet ovat myös energiatehokkaampia sekä työergonomialtaan entistä parempia. Viime kesänä valmiiksi saatu hallilaajennus on koneineen jo tuotantovalmiudessa ja linjastoa ajetaan loppuvuosi sisään.

– Hankkeen tavoitteena on uusien teknologioiden ja digitalisaation kehittämisen kautta lisätä tuotantokapasiteettia, jotta voimme vastata entistä paremmin nykypäivän vaatimuksiin sekä myös omiin tavoitteisiimme resurssiviisaudesta ja vastuullisuudesta.

Koneita tehtaan sisällä.

Kuinka vastuullisuudesta tehdään osa yritystoimintaa?

– Herkästi ajatellaan, että vastuullisuus tarkoittaa hirveän isoja juttuja ja suurta rahareikää, vaikka pienistäkin asioista voi ihan hyvin lähteä liikkeelle. Ei kannata verrata itseään isoihin pörssiyhtiöihin, joilla on todella kovat tavoitteet esimerkiksi hiilineutraaliuudesta ja toisaalta myös isot resurssit toteuttaa näitä tavoitteita. Silloin kynnys vastuullisuuteen lähtemiseen voi kasvaa kohtuuttoman isoksi. On tärkeää myös muistaa, että vastuullisuus ei tarkoita vain ekologisuutta – myös esimerkiksi työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen on osa vastuullisuutta, Saaranluoma neuvoo.

Saaranluoma kehottaa keskittymään omassa liiketoiminnassa aluksi niihin asioihin, joita jo tehdään. Yritysten toiminnassa voi olla jo käytössä moniakin vastuullisuustoimia, jotka jäävät arkityön jalkoihin eikä niitä siksi välttämättä osata mieltää vastuullisuudeksi. Näiden toimien tunnistaminen ja niistä viestiminen on usein mahdollista pienemmillekin yrityksille.

– Monella pk-yrityksellä on varmasti samat lähtökohdat vastuullisuuteen kuin meillä; kun tehdään maalaisjärjellä liiketoimintaa, niin esimerkiksi pyritään optimoimaan kuljetuksia tai käytetään kaikki mahdollinen materiaali hyväksi, ettei tule materiaalihukkaa ja sitä kautta menetetä rahaa. Tällaisia toimenpiteitä tehdään yrityksissä paljon, mutta niitä ei osata ajatella osana vastuullisuutta tai esimerkiksi kiertotaloutta ja resurssiviisautta, Saaranluoma toteaa. Alkuun voi olla myös helpompi lähestyä vastuullisuutta hyödyn kautta.

– Me näemme vastuullisuuden myös kilpailuvalttina. Haluamme viedä alan vastuullisuutta eteenpäin, vaikka asiakkaat eivät vielä välttämättä osaisikaan sitä vaatia. Haluamme toimia alallamme suunnannäyttäjinä ja mahdollistaa sen, että kuluttajat voivat tehdä vastuullisia päätöksiä.

Aiheesta lisää

Mirror Linen verkkosivut (mirrorline.fi)

Euroopan unionin osarahoittama

Uppdaterad: 14.05.2024