Nationell klimatenhet
- ELY-keskus
- Nationell klimatenhet
- Aktuellt
- Miksi sateisuuden muutoksella on väliä? Tuore raportti valottaa alueellisia muutoksia päätöksenteon tueksi
- Nationell klimatenhet
- Vad vi gör
- Fånga kolet
- Markanvändningssektorns klimatåtgärder
- Klimatanpassning
- Nationella nätverk för EU:s mission för klimatanpassning
- Experttjänster och utbildning inom klimatanpassning
- Luonnonvara-alojen sopeutuminen
- Rahoitusta sopeutumisen hankkeisiin
- Horisontti Eurooppa ja Euroopan aluekehitysrahasto EAKR
- Euroopan maatalous- ja maaseuturahasto (CAP) ja metka-tuet
- Tulevat rahoitukset ja rahoitusinfot
- Avrinningsområdesplanering
- Aktuellt
- In English
Miksi sateisuuden muutoksella on väliä? Tuore raportti valottaa alueellisia muutoksia päätöksenteon tueksi
Sateisuuden muutokset ovat yksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista, jotka näkyvät eri tavoin eri puolilla Suomea. Muutokset voivat vaikuttaa yhteiskunnassamme esimerkiksi infrastruktuuriin, maankäyttöön ja vesihuoltoon sekä maatalouteen ja kaupunkiympäristöihin.
Nykyinen infrastruktuurimme on suurelta osin rakennettu ilmasto-olosuhtesiin, jotka eivät enää vastaa nykytilannetta. Esimerkiksi hulevesijärjestelmät ovat käytössä kymmeniä vuosia, joten niiden suunnittelussa on tärkeää ennakoida sadannan muutoksia pitkällä aikavälillä.
Tieto ja ennakointi ovat avainasemassa aina, kun halutaan tehdä ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäviä viisaita ja kestäviä päätöksiä.
Miten sateisuuden muutoksiin on tarpeen reagoida?
Tietoa sateisuuden alueellisista eroista tarvitaan yhteiskunnan eri sektoreiden tarpeisiin. Tulvat kaupunkialueilla voivat vaurioittaa rakennuksia ja infrastruktuuria, maaseudulla ne voivat vaikeuttaa muun muassa viljelyolosuhteita. Runsaiden sateiden kasvattama valunta huuhtoo ravinteita ja saasteita, toisaalta kuivuus on ongelma esimerkiksi vesivoimatuotannolle.
Ilmatieteen laitokselta tilaamamme raportti tarjoaa arvokasta tietoa sateisuuden alueellisista eroista ja muutostrendeistä – tietoa, joka on hyödynnettävissä sopeutumisen suunnitteluun ja ilmastoriskien tarkasteluun. Ilmaston muuttuessa toimia on tapahduttava kaikilla tasoilla, globaalista paikalliseen, ja sopeutuminen on suunniteltava paikalliset erityispiirteet huomioiden. Monenlaisia ratkaisuja on jo sovellettavissa, kun riskit ja haavoittuvuudet tunnistetaan.
”Luontopohjaisilla ratkaisuilla pystytään taklaamaan useita ongelmia. Esimerkkinä kaupunkivihreä auttaa rankkasateiden hallinnassa yhdessä hulevesijärjestelmien kanssa, ja samalla kaupunkien kuumarasituksen lieventämisessä. Kehotan kaikkiin tällaisiin monihyötyisiin ratkaisuihin”, toteaa ilmastoasiantuntija Tuukka Rautio MTV:n Huomenta Suomen uutislähetyksessä 21.3.2025.
- Tutustu Sateisuuden muutoksia -raporttiin verkossa
- Sateisuuden muutoksia -raportin asiantuntijakeskustelun (20.3.) tallenne

- Publiceringsdatum
- 2025-03-21
Uppdaterad: 02.04.2025