I samarbete med

Nationell klimatenhet

ilmastoyksikkö_pallo

Kosteikot, alueellinen ilmastoyhteistyö, valuma-alueet, sateet, suometsät – ilmastoyksikön keväässä 2025 tietoa, tapahtumia ja työkaluja  

Ilmastoyksikkö tarjoaa keväällä 2025 Suomen kaikille alueille ja niillä toimiville ilmastotyötä tukevaa tietoa: ennakointia tulevista kehityskuluista, vinkkejä rahoituskanavista ja mahdollisuuksia yhteistyötä rakentavaan keskusteluun. Olemme myös tuottaneet monenlaisia työkaluja hyödynnettäviksi. Tule kuulolle ja nappaa parhaat vinkit vapaasti käyttöösi!  

Maaliskuu 

  • ”Kosteikkojen superviikolla” Ruokavirasto, Maaseutuverkostoyksikkö ja ELY-keskukset järjestivät yhteistyössä kaksi webinaaria 

    • 18.3. Ilmastokosteikon suunnittelun ja perustamisen haasteet sekä hyvät käytännöt  

    • 20.3. Miten perustan kosteikon ei-tuotannollisten investointien tuella? 

  • Sateisuuden havaittuja ja ennakoituja muutoksia Suomen maakunnissa -raportti oli monialaisen asiantuntijapaneelin käsittelyssä 20.3.2025. Tallenne päivitetään ilmastoyksikön sivuille sen valmistuttua. Tietoa sateisuuden alueellisista eroista tarvitaan yhteiskunnan eri sektoreiden tarpeisiin. Ilmastoyksikön Ilmatieteen laitokselta tilaamaa raporttia voi hyödyntää alueilla ilmastoriskeihin varautumisessa ja ilmastonmuutokseen sopeutumistoimien suunnittelussa ja mitoituksessa.  

Huhtikuu 

  • Auttaako jalostus puita ja viljelykasveja selviytymään lämpenevissä oloissa -webinaari 1.4.2025. Ilmastoyksikön ja Maaseutuverkoston yhteisessä webinaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja jalostuksen roolista maa- ja metsätalouden selviytymisessä lämpenevässä ilmastossa.

  • Missä ilmastoyhteistyössä mennään eri puolilla Suomea, mitkä ovat suurimmat haasteet ja mitkä ratkaisut todella toimivat? Vuoden 2024 ELY tour -kiertueemme kokosi yhteen satoja ilmastotyön tekijöitä eri alueilta. Kiertueen tärkeimmät opit on nyt koottu kumppanimme Motivan työstämään Alueellisen ilmastoyhteistyön työkirjaan. Voit ladata työkirjan tästä:

  • Minne vesi kulkee? – valuma-aluesuunnittelun ABC -verkkokurssilla opit, miten vesi saadaan riittämään ja ohjattua oikeaan paikkaan. Miksi sillä on väliä? Vesienhallinnan perusteista keskustellaan 28.4.2025 klo 14-15 verkkokeskustelussa Teamsissa.

Toukokuu  

  • Suometsien tulevaisuudesta keskustellaan 8.5. Kokkolassa. Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin tilaisuudessa kuullaan myös Hiilestä kiinni -sisältöinen paneeli. Suometsien hoitoa koskevat ratkaisut ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan, kun ennallistaminen ja ilmastoasiat ovat nopeasti nousseet merkittäviksi ulottuvuuksiksi metsänomistamisen arjessa. Suometsien tulevaisuus -seminaarissa aihetta tarkastellaan uudenlaisesta näkökulmasta. 

  • Kevään sopeutumisaiheinen suurtapahtuma on Rovaniemellä 14.–15.5. järjestettävä NOCCA-konferenssi. Konferenssi syventyy haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita ilmastonmuutokseen sopeutuminen luo ekosysteemeille, luonnonvaroille ja niiden käytölle ja hoidolle, yhteisöille sekä elinkeinoille Pohjoismaissa. Keynote-puhujiksi ovat saapumassa professori Frans Berkhout (King’s College London), Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas ja Suomen ilmastolähettiläs Kerstin Stendahl, joka toimii ilmastoturvallisuuden erityisedustajana Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (Etyj).  

  • Voit tavata asiantuntijoitamme myös Kuntien ilmastokonferenssissa Turussa 22.5.

Kesäkuu 

  • Tänäkään kesänä vieraslajit eivät lopeta leviämistään. Webinaarit vieraskasvilajeista ja metsätuholaisista suomeksi 2.6. ja ruotsiksi 11.6. Ilmoittautumistiedot täydentyvät tuonnempana! 

 

Hiilestä kiinni -uutiskirje

Voit tilata Hiilestä kiinni -uutiskirjeen voit tilata postilaatikkoosi alla olevasta linkistä. Uutiskirjeitä julkaistaan kevään aikana kaksi (maaliskuussa ja kesäkuussa). Jos mielessäsi on kiinnostava tutkimus- tai kehittämissisältö uutiskirjeeseen, laita viestiä Hiilestä kiinni -koordinaattori Harri Hakalalle ([email protected]). Hiilestä kiinni -työ jatkuu kevään aikana myös aihekohtaisissa teemaryhmissä. 

Ilmastotyötä Suomen kaikkien alueiden hyväksi 

ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö tekee työtään Suomen kaikilla alueilla. Tapahtumien järjestäminen on meille tärkeä tapa tuoda ihmiset yhteisen pöydän ääreen, välittää ja jalkauttaa tietoa sekä auttaa alueiden toimijoita löytämään kumppaneita vaikkapa erilaisiin hankkeisiin. 

Järjestämiimme tapahtumiin voi osallistua sekä paikan päällä että etäyhteydellä. Tule oppimaan uutta, keskustelemaan ja verkostoitumaan! 

P.S. Haluatko sähköpostiisi kutsuja tuleviin tapahtumiimme? 

Uppdaterad: 24.04.2025