I samarbete med

Nationell klimatenhet

ilmastoyksikkö_pallo

Ilmastobarometri 2025: Suomalaisilta tukea maa- ja metsätalouden ilmastotyölle ja sen tekijöille

Maa- ja metsätalouden kestävyyssiirtymän kannalta on tärkeää, että yhteiskunnassa vallitsee yhteisymmärrys suurista linjoista ja luottamus eri osapuoliin. Tuore ilmastobarometri osoittaa, että tilanne on tässä suhteessa kohtuullisen hyvä: enemmistö suomalaisista kannattaa metsänomistajien ja viljelijöiden tukemista ja kannustamista ilmastotoimissa. Myös metsien hakkuumääriin ja hoitotapoihin pitäisi enemmistön mielestä kiinnittää huomiota hiilinielujen säilyttämiseksi. 

Kahden vuoden välein tehtävässä ilmastobarometrissa kysytään suomalaisilta näkemyksiä ilmastoon liittyvistä väittämistä. Tänä vuonna ilmasto- ja luontobarometri toteutettiin samaan aikaan, ja niiden tulokset julkistettiin yhdessä. 

Kaksi tutkimuksen vastaajille esitetyistä väitteistä koski näkemyksiä maankäyttösektorin ilmastotyöstä.

"Maanomistajia, kuten viljelijöitä ja metsänomistajia tulee tukea ja kannustaa aiempaa enemmän päästöjä vähentävien ja ilmastokestävien toimien käyttöönottoon" -väittämän kanssa oli täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä yhteensä 79 prosenttia vastaajista.  

Vastaajista 75 prosenttia oli ainakin jossain määrin samaa mieltä väittämän "Metsät toimivat ilmastonmuutosta hillitsevänä hiilinieluna. Metsien hakkuiden määriin ja hoitotapoihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota, jotta hiilinielut säilyvät" kanssa. 

Maaseudulla ja kaupungissa asuvien näkemyksissä paljon yhdenmukaisuutta

Maa- ja metsätalouden ilmastotoimien toteuttajien tuki näyttää kasvaneen. Edellä ensimmäisenä mainitun, tukea ja kannustusta koskevan väittämän kannatus nousi 11 prosenttia vuodesta 2023. Myös metsien hiilinielua koskevasta väittämästä oltiin hienokseltaan (5 %) enemmän samaa mieltä vuonna 2025.  

Ilmastokeskustelussa asetetaan toisinaan maaseutu vastakkain kaupungin kanssa. Maaseudulla ja kaupungissa asuvat vastasivat maanomistajien tukemista ja kannustamista koskevaan kysymykseen kuitenkin jokseenkin samalla tavalla. Tämän havainnon myötä nousee kysymys, vaikuttaako sosiaalisen ja perinteisemmänkin median tunteisiin vaikuttava näkyvyyden tavoittelu niin, että maa- ja metsätalouden ilmastokeskustelussa nähdään todellista tilannetta kärkevämpiä vastakkainasetteluita. 

Maankäyttösektorin ilmastoratkaisujen edistämisessä tarvitaan keskustelukykyä ja luottamusta eri ryhmien kesken. Esimerkiksi Hiilestä kiinni -kokonaisuuden tulokset ovat ratkaisevalta osin viljelijöiden ja metsänomistajien luottamuksen varassa. Yhteisymmärrystä tarvitaan myös siinä työssä, jossa uutta tietoa tuodaan maa- ja metsätalouden konkreettisten ilmastotoimien toteuttajien ulottuville. Hiilestä kiinni -koordinaation näkökulmasta tilanne on onneksi kiitettävän hyvä. 

Kirjoittaja: Harri Hakala, Hiilestä kiinni -koordinaattori

Kuvassa diagrammeja ilmastotoimia koskevista tutkimustuloksista
Ilmastobarometrin dia 35 (korjattu alkuperäistä vuosiluvun 2023 osalta)

 

Verianin toteuttamaan ilmastobarometriin osallistui 1026 ja luontobarometriin 1086 iältään 15 vuotta täyttänyttä vastaajaa eri puolilta Suomea lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Tutkimukset tilasivat valtionhallinnon ilmastoviestinnän ja biodiversiteettiviestinnän ohjausryhmät. Tutkimukseen osallistuivat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoministeriö, Suomen Akatemia, ELY-keskus, Luonnonvarakeskus Motiva, Business Finland, Sitra, Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus Luontopalvelut, Suomen Kuntaliitto ry, VTT, Ilmatieteen laitos ja Demos Helsinki.

Uppdaterad: 27.03.2025