Hyvä työelämä Etelä-Savossa

Tietoa työelämän laadusta, työhyvinvoinnista ja työn tuottavuudesta

Uutiset

Hyvä käytäntö: Ajatuksia ja keinoja työkyvyn johtamisesta digimaailmassa

Mitä työkyvyn johtaminen digiajassa edellyttää? Kuinka vaalia luovuutta ja edistää hyvinvointia silloin, kun pitää osata Dynastyn, Justuksen ja Webropolin käyttö, sukeltaa monenlaisille alustoille Howspacesta Miroon ja ilmaista itseä välillä Padletilla ja toisinaan Jamboardilla? Clubhousekin pitäisi ottaa haltuun ja Skillhiveen täydentää omat osaamistiedot. Projektipäällikkö Tuulevi Aschan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta väläyttää meille näkymää ja antaa käytännön vinkit työkyvyn johtamisesta digimaailmassa.

Mitkä ovat kaiken keskellä omat ja työntekijöiden kognitiivisen ergonomian taidot? Kuinka uutta aikaan saavaa luovuutta kykenee kaiken keskellä vaalimaan? Säilyykö työkyky ja saako sitä jopa kohennettua? Vaikka digitaaliset työvälineet ja -ympäristöt ovat myös luovuuden jalostamisen ja hyödyntämisen välineitä, niiden oikea käyttö edellyttää ymmärrystä aivojen hyvinvoinnista, kognitiivisesta ja informaatioergonomiasta. 

Maalaus jossa nainen maalaamassa värikästä taulua.

Aivojen hyvinvointi ja luovuus

Aloitetaan aivojen hyvinvoinnista. Riittävä uni on aivojen paras ystävä, ja sen puute heikentää niin kognitiivisia kykyjä kuin luovuuttakin. Syöminen ja liikkuminen vaikuttavat aivojen hyvinvointiin ja kognitioon. Perustekijöistä huolehtiminen vahvistaa kykyä vastaanottaa, käsitellä tietoa ja ratkaista ongelmia luovasti. Työkykyä nakertava stressi on luovuuden vihollinen, ja stressinhallintatekniikat kuten meditaatio, jooga tai luonnossa liikkuminen voivat auttaa pitämään mielen rauhallisena ja työn sujuvampana. Joskus on tarpeen rauhoittaa autonomista hermostoa, toisinaan taas virkistää aivoja.

Kognitiivinen ergonomia

Työterveyslaitoksen määritelmässä kognitiivinen ergonomia tarkoittaa työn suunnittelemista ihmisen kokoiseksi niin, että kognitiiviset eli tiedolla työskentelyn vaatimukset, työympäristö ja olot tukevat sujuvaa työntekoa. Kognitiivinen ergonomia keskittyy työssä tarvittaviin tiedollisiin prosesseihin, kuten tiedon havaitsemiseen, muistamiseen, oppimiseen, kielellisiin toimintoihin ja päätöksentekoon. Lisäksi se ottaa huomioon kognitiivisen kuormituksen ja pyrkii vähentämään sitä. Hyvin lähellä kognitiivisen ergonomian käsitettä on informaatioergonomia. Siinä kiinnostuksen kohteina ovat informaatioympäristön piirteiden ja informaatiokäyttäytymisen havainnointi. Informaatioergonomian keinoilla säädetään viestintäkanavien toimintaa, liiallisen tai turhan tiedon määrää ja omaa informaation käsittelyä.

Digitaalista ympäristöä ja toimintakulttuuria optimoimalla voi tukea myös työkykyä. Kokeile vaikka seuraavia asioita itsen johtamisessa ja sovella samaa työntekijöidesi kanssa.

  • Aseta selkeät tavoitteet päivittäiselle digityölle, jotta voit suunnitella työskentelyn tarkoituksenmukaisesti.
  • Hallinnoi digitaalista aikaasi varaamalla aikaa eri tehtäville. Varaa luovalle työlle häiriötöntä aikaa. Laita silloin kaikki tietokoneen ja puhelimen notifikaatiot kokonaan pois päältä: aivosi saavat työskennellä keskeytyksittä ja rauhassa.
  • Vältä multitaskausta, keskity yhteen tehtävään kerrallaan ja sulje tarpeettomat häiriötekijät.
  • Säädä työympäristösi myös näkö- ja kuuloergonomiseksi.
  • Pidä säännöllisiä taukoja: luovat tauot tekevät aivoille hyvää. Kuuntele tauolla lempibiisi ja pistä vaikka tanssiksi, piirtele kuvioita, lue pätkä hyvää romaania, etsi hyvän mielen valokuva ja uppoudu sen tunnelmaan. Nämä tekevät mielelle hyvää ja edistävät hyvinvointia.
  • Muista ajoittain digitaalinen detox. Vaikka digitaaliset työkalut voivat jopa tukea luovuutta ja edistää sen ilmaisua, liiallinen altistuminen digimaailmalle voi olla haitallista ja häiritä keskittymiskykyä. Digidetox-jaksot tasapainottavat ja auttavat säilyttämään terveen suhteen digitaaliseen maailmaan.

Oivallus

Luova tauko kesken työpäivän onnistuu vaikka jääkaappirunoja tekemällä. Kokeile  jääkaappirunoutta käyttämällä Peliklaani-hankkeen Jääkaappirunous-peliä osoitteessa https://xamkminna.itch.io/magneettirunous. Peli luo satunnaisen sanapilven runoksi. Jos et ole tyytyväinen tulokseen, pyydä peliä generoimaan uusi sanapilvi. Muista tallentaa suosikkirunosi ottamalla niistä kuvakaappaus!

Vauhdikas maalaus ja kuva naisesta värikkäässä ympäristössä.
 

Teksti

Tuulevi Aschan
Projektipäällikkö, Etänä ja livenä -hanke, www.xamk.fi/etanajalivena

Hyvinvoinnin koulutusasiantuntija
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu

Kuvat
Miikka-Petteri Lesonen & NightCafe AI

Uppdaterad: 04.10.2023