Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Pyräilijät Kauhanevan lankkupolulla

Suomen toinen UNESCON Global Geopark syntyi Maaseuturahaston tuella

Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark rakennettiin lähes tyhjästä kuluneen Maaseuturahaston kauden 2014-2022 aikana. Alueen kehitys ja Geopark-statuksen saavuttaminen on monien tahojen hienon yhteistyön tulos.

Lauhanvuori-Hämeenkankaan alueen kehittämistä alettiin suunnitella vuonna 2011. Sen jälkeen alueella on toteutettu 12 eri hanketta, joista kaksi on edelleen käynnissä.

”Maaseuturahaston rahoitusta on pystytty hyödyntämään Geopark-alueella tehokkaasti. Sen avulla on muun muassa kehitetty alueen infraa ja palvelurakenteita, inventoitu kohteita, sekä luotu toimintamalleja ja viestintämateriaaleja”, kertoo Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n toiminnanjohtaja Terttu Hermansson.

UNESCO:n Global Geopark-statusta haettiin syksyllä 2018. Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta, kun Lauhanvuori-Hämeenkangas saavutti statuksen toisena kohteena Suomessa kesällä 2020.

”Reitistöjen ja palveluiden kehittäminen sekä niistä onnistunut tiedottaminen on tuonut alueelle myös lisää retkeilijöitä. Kävijämäärät ovat kasvaneet viiden vuoden aikana 67 prosenttia”, Hermansson toteaa.

Katikankanjonin tunnelma vie mennessään

Geopark-alueeseen kuuluu kaksi kansallispuistoa - Lauhanvuoren kansallispuisto sekä Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto. Kauhanevan-Pohjankankaan länsilaidalta löytyy Katikankanjoni, kuusikkoinen kuru, joka liitettiin kansallispuistoon muutama vuosi sitten. Kanjoni on muodostunut eroosion seurauksena kolmen puron virratessa hiekkakankaalla ja sitä luonnehtivat suuret korkeuserot, jyrkät rinteet ja kuusikossa solisevat purot.

”Katikankanjoni on yksi Geopark-alueen hienoimmista geokohteista. Katikankierros-reitti on kävijöille näkyvä esimerkki maaseuturahaston hankkeiden aikaansaannoksista. Kaikki reitin rakenteet, kuten sillat, laavu, portaat ja opasteet on tehty hanketoimilla”, Hermansson kertoo kanjonin reitistä.

Kehittäminen Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkissa ei kuitenkaan ole loppumassa. Tällä hetkellä käynnissä olevassa Geopark pyöräilymatkailun maailmankartalle -hankkeessa kehitetään pyöräilymatkailureitistöä, joka yhdistää alueen geokohteet ja palvelut.

Maaseuturahasto, ELY-keskukset ja alueen Leader-ryhmät ovat osallistuneet merkittävästi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin kehittämisen rahoittamiseen jo usean vuoden ajan. Laaja ja monipuolinen kehitys on ollut mahdollista ainoastaan verkostojen ja yhteistyön kautta. Mukana ovat Metsähallitus, kunnat, yritykset, yhdistykset, alueen asukkaat ja muut alueelliset toimijat, ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Lue lisää: https://lhgeopark.fi/

Terttu Hermansson

Terttu Hermansson Katikankanjonin maisemissa.

Tutustu myös Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin hankematkasta kertovaan videoon alla.

 

ely-updated 31.10.2022