Genvägar

INSPECT

Internationellt samarbete mot skadliga invasiva främmande arter

Vresrosen i korthet

Vresrosen, på latin Rosa rugosa, är en robust buskros som hör hemma i Nordostasien. Vresrosen är en mycket tålig och lättodlad ros, som klarar sig bra i vårt klimat. Den har därför varit en populär prydnadsväxt både i trädgårdar, i parker och längs vägar.

Vresrosen känns igen på sina stora mörkrosa och väldoftande blommor och sina rynkiga mörkgröna blad. Det är från bladen som den har fått sitt latinska namn rugosua som betyder rynkig eller veckad. Busken blir en till två meter hög, och bestånden kan bli mycket vidsträckta. Rosen sprider sig både med utlöpare och med frön. Genom fåglar som äter rosens nypon kan den sprida sig så långt som 200 km.

Vresros på en parkeringsplats

Att vresrosen är robust och har en god spridningsförmåga har tyvärr lett till att den har blivit ett problem i områden där den inte hör hemma. Eftersom den  tål  både torka och saltstänk klarar sig vresrosen  till exempel väldigt bra på stränder. Får vresrosen fäste på en strand, sandiga såväl som steniga, breder den snabbt ut sig i stora tjocka och taggiga bestånd.

Längs Östersjöns kuster är vresrosen redan allmänt spridd. Både i Finland och i Sverige förekommer den främst längs kusten i söder och minskar successivt norrut. I Kvarken-området fanns det nästan inga förvildade vresrosor för 20 år sedan men numera börjar både små och stora bestånd bli en allt vanligare syn även här.

Vidsträckt bestånd av vresros på stranden  Vresrosblomma och nypon

Vresrosen minskar den biologiska mångfalden eftersom den stjäl livsutrymme från de naturligt förekommande växterna på stranden. Dessutom gör den det svårt att bada eller vandra längs med stränderna då den bildar nästintill ogenomträngliga taggiga buskage som kan sträcka sig kilometervis om de inte bekämpas. I Finland är det sedan 2019 olagligt att odla vresros eftersom den anses vara mycket skadlig för naturen. Det betyder att varje fastighetsägare som har vresros på sin tomt är skyldig att avlägsna rosorna, oberoende om de är planterade eller om de har spridit sig dit på egen hand. I Sverige är den inte förbjuden än så länge, men diskussionerna pågår om ett framtida förbud.

Sommarens vresrosbekämpning på Valsörarna har avslutats

Inspect-projektets vresrosbekämpning har utförts på Valsörarna i Björkö skärgård i Korsholm. Det visade sig att det verkligen var hög tid att göra något åt situationen. Ungefär 200 buskar har redan hittats på Valsörarna!

Man har redan tidigare bekämpat vresros på Valsörarna med talkokraft. Det värdefulla arbetet har ändå bara berört en liten del av den långa strandlinjen. Den här sommaren blev det klart att bekämpning är nödvändig över hela ögruppen för att få bukt med spridningen av den främmande arten vresros.

Valsörarnas huvudöar Storskär och Äbbskär har flera långsmala uddar och vikar, vilket gör att strandlinjen blir mycket lång sett till ögruppens storlek. Därför finns det också gott om lämpliga växtplatser såsom strandängar och stenstränder där vresrosen kan slå rot. På de här platserna erövrar vresrosen livsrum åt sig på bekostnad av havtorn och andra ursprungliga strandväxter.

På Valsörarna hittades också det största enskilda bestånd som hittills påträffats i Kvarken. Det var cirka 20 x 15 meter i omfattning. Sådana här stora bestånd bildar vresrosen särskilt på sandiga platser (som till exempel Örö i Skärgårdshavet och Hangö udd). På basis av tidigare observationer vet vi att det här beståndet har bildats mycket snabbt, på bara några år.

Inspect-projektets målsättning är att undersöka hur olika metoder för att ta bort vresros fungerar. På Valsörarna har vi testat olika typer av utmattning samt kemiska metoder. Vi försöker hitta de effektivaste mekaniska metoderna med avseende på resurser, kostnader och funktion och vi undersöker också kemisk bekämpning med minsta möjliga dos.

Uppdaterad: 09.09.2022