Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Myyjällä on vastaanotto- ja tiedotusvelvollisuus

Akkujen, paristojen, renkaiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden myyjien on vastaanotettava käytöstä poistetut tuotteet myyntipisteessään maksutta. Lisäksi myyjän on tiedotettava vastaanottamisesta ja luovutettava tuotteet edelleen vain sellaisille kuljettajille tai käsittelijöille, joilla on sopimus tuottajayhteisön tai tuottajan kanssa.

Myyjät vastaavat vastaanottamisen aiheuttamista kustannuksista. Tuottajat, eli maahantuojat, valmistajat ja pakkaajat, vastaavat puolestaan vastaanoton jälkeen syntyvistä kustannuksista, esimerkiksi kuljetus- ja käsittelykustannuksista.

 

Vastaanota ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta:

1) Kannettavat akut ja paristot

 • Kannettavia akkuja ja paristoja ovat mm. sormi- ja nappiparistot sekä matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, leluissa, johdottomissa työkaluissa ja sähköhammasharjoissa ja partakoneissa käytettävät akut ja paristot.
 • Kannettaviin akkuihin ja paristoihin eivät kuulu esimerkiksi sähköisissä liikkumisvälineissä käytettävät akut. Ne luokitellaan teollisuusakuiksi.

2) Pienet (alle 25 cm) kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SE-laitteet)

 • Näihin laitteisiin kuuluvat esimerkiksi energiansäästölamput, kännykät ja niiden laturit, sähköhammasharjat, hiustenkuivaajat, lelut ja sähkötyökalut.
 • Vastaanottovelvollisuus koskee päivittäistavarakauppoja, joiden myyntipinta-ala on yli 1 000 m2, sekä muita SE-laitteita myyviä kauppoja, joiden myyntipinta-ala on yli 200 m2.
 • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
 • Myyjän on vastaanotettava myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

 

Vastaanota, kun tilalle ostetaan uusi vastaava tuote:

1) Suuret kotitalouden SE-laitteet

 • Myyjän on otettava maksutta vastaan, kun tilalle ostetaan uusi vastaava laite.
 • Vastaanoton voi järjestää myös myyntipisteen välittömään läheisyyteen.
 • Myyjän on vastaanotettava myös muilta kuin kotitalouksilta tulevat laitteet, jos ne vastaavat määrältään ja laadultaan kotitalouksista tulevia laitteita.

2) Ajoneuvon renkaat

 • Myyjän on otettava vanhat renkaat maksutta vastaan, kun tilalle ostetaan lajiltaan ja määrältään vastaavat uudet renkaat.
 • Maksuton vastaanotto koskee vanteettomia renkaita.

 

Voit vastaanottaa vapaaehtoisesti:

1) Kuluttajien ajoneuvoakut (käynnistysakut)

 • Jos kuluttajille käynnistysakkuja myyvä kauppa vastaanottaa käynnistysakkuja, ne on otettava vastaan maksutta, ja ilman vaatimusta uuden tuotteen ostosta.

 

Tiedota asiakkaille ja luovuta tuotteet vain tuottajan sopimuskumppanille

Myyjän on tiedotettava asiakkaille järjestämästään vastaanotosta. Tiedotus voi tapahtua esimerkiksi myyntipisteissä olevin kilvin tai myymälän muussa markkinoinnissa. Myyjä vastaa tiedotuksen kustannuksista.

Myyjä voi luovuttaa vastaanottamansa tuotteet vain sellaisille kuljettajille tai käsittelijöille, joilla on asiasta sopimus tuottajayhteisön tai tuottajan, eli maahantuojan, valmistajan tai pakkaajan kanssa. Luovuttaminen muille tahoille on jätelain mukaan kielletty. Tuottajat vastaavat tuotteiden jätehuollosta ja sen kustannuksista kaupoista eteenpäin.

 

Muut kuin kauppojen vastaanottopaikat

Kuluttajat voivat viedä käytöstä poistetut akut, paristot, sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä renkaat maksutta myös tuottajien ja tuottajayhteisöiden järjestämiin vastaanottopaikkoihin.

Päivitetty: 08.01.2024