Pelastetaan Pirkanmaan raakut

LIFE Revives -hanke elvyttää jokihelmisimpukoiden elinympäristöjä

Ajankohtaista

Sivulla julkaistaan LIFE Revives-hankkeen ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita. 

 

15.12.2023 Vesistökunnostajien aamukahvit: Rakkaudesta raakkuun – LIFE Revives-hanke tutuksi

Tervetuloa vesistökunnostajien aamukahveille perjantai 15.12.2023 klo 8:30-10:00. Aamukahveilla tarjoillaan tietoiskuja valuma-alue- ja vesistökunnostusten ajankohtaisista aiheista. Kaikille avoimet aamukahvit järjestetään Teams-yhteydellä.

LIFE Revives -hankkeen videot on julkaistu

LIFE Revives -hankkeessa on laadittu opettavaiset videot raakun elämästä ja hankkeesta. Video on tehty suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi. 

Yhteistyöryhmät kokoontuivat lokakuussa

Jokikohtaiset yhteistyöryhmät kokoontuivat lokakuussa vko 41. Tapaamisten muistiot ja esitelmät luettavissa verkkosivuilla. 

Yhteistyöryhmät tapaavat seuraavan kerran lokakuussa

Jokikohtaisten yhteistyöryhmien seuraavat tapaamiset pidetään lokakuussa, missä pääaiheena on uomakunnostukset. Yhteistyöryhmissä esitellään jokihelmisimpukkahankkeessa suunniteltuja ja toteutettavia kunnostustoimia, tuodaan esiin erilaisia näkemyksiä ja edistetään tiedonvälitystä.

Raakkuja juhlitaan kulttuuritapahtuma Raakkujaisissa 21.9.

Jokihelmisimpukan eli raakun suojelemiseksi järjestetään kulttuuritapahtuma Hämeenkyrössä 21.9. Ilmaistapahtumassa on musiikkia, kuva- ja sanataidetta. Paikalla on mm. Finlandia-palkittu Anni Kytömäki. Tapahtuman järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Uhanalaiset jokihelmisimpukat pääsivät lemmenlomalle Konneveden tutkimusasemalle - ainutlaatuinen poikasviljely onnistui

Pinsiön-Matalusjoelta vietiin viime vuonna jokihelmisimpukoita eli raakkuja lisääntymään Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle. Raakut lisääntyivät onnistuneesti asemalla. Kyse on ensimmäisestä näin laajan mittakaavan poikasviljelyprojektista Suomessa.

Pirkanmaalla edistettiin vuonna 2022 luonnon monimuotoisuutta usein eri toimin osana Helmi-ohjelmaa

Pirkanmaalla edistettiin vuonna 2022 luonnon monimuotoisuutta useilla toimenpiteillä osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Pirkanmaan ELY-keskus mm. suojeli 80 hehtaaria suoalueita, kunnostutti ja hoiti 26 perinnebiotooppikohdetta ja kartoitti pienvesien tilaa 110 kohteella. Toimenpiteiden tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.

Jokihelmisimpukan elinoloja parannetaan miljoonarahoituksella Pirkanmaalla 

EU:n LIFE-rahastosta myönnettiin viime syksynä ennätyssuuri rahoitus uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen lohen ja taimenen elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Miljoonan jokihelmisimpukkahanke alkaa Pirkanmaalla – osallistu yleisötilaisuuteen

Pirkanmaan ELY-keskus on saanut erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun elinolojen parantamiseen yli miljoona euroa EU:lta. Yleisötilaisuus järjestetään 23.2.2022 Hämeenkyrössä sekä etäyhteydellä. Paikalla kahvitarjoilu.

Jokihelmisimpukan elinympäristöä turvataan Hämeenkyrön Turkimusojassa

Pirkanmaan ELY-keskus on rajannut luonnonsuojelulain mukaisella päätöksellä erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun esiintymispaikan Hämeenkyrön Turkimusojassa.

Päivitetty: 24.08.2023