Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Metsänomistajat saavat motit liikkeelle

Metsässä liikkuminen vaikuttaa tutkitusta hyvinvointiin, mutta oma metsä voi olla myös liiketoimintaa. Tästä ajatuksesta lähti Motit liikkeelle – hanke vuonna 2015. Nelivuotisen hankkeen aikana haluttiin saada metsänomistajat ymmärtämään oman metsän hyödyntämistä ja kannustaa yrittäjämäiseen toimintaan.

Matka eteläpohjalaiseen luontoon Outdoors Etelä-Pohjanmaa-hankkeen kanssa

Etelä-Pohjanmaalla luontomatkailussa on mahdollisuuksia, kauniita reittejä on paljon eikä alusta lähtien uusia kohteita tarvitse rakentaa. Alueemme luontokohteissa korostuvat metsät ja suot, erilaiset vesistöt järvistä puroihin sekä kulttuurimaisemana lakeus latoineen.

Yksi Suomen suurimpia maitotiloja satsaa eläinten hyvinvointiin

Viinamäen Farmi Oy:n uuden laajennusosan pinta-ala on 4 650 m2. Tila on yksi Suomen suurimpia maitotiloja, jos mittariksi otetaan yksityisen omistama osakeyhtiö. Laajennusosa mahdollistaa asteittain n. 550 lehmän ylläpidon. Tilalla on kahdeksan robottia ja varaus vielä yhdelle.

15-vuotias koululainen ja aloittava yrittäjä

15-vuotias ähtäriläinen Eetu Setälä on perustamassa yritystä, joka tekee videotuotantoja ja tarjoaa assistenttipalveluja. Alaikäinen yrittäjä on törmännyt erilaisiin haasteisiin, mutta nyt yritystoiminta on lähtemässä käyntiin 4H-yrittäjänä. Kuudestaan ry:n uusi tukimuoto, nuorille suunnattu Ensiaskel-yritystuki auttaa osaltaan alkuun.

Töysä Inn avautui korona-ajan keskellä

Töysän keskustaan avattiin kesällä 2020 uusi majatalo ja grillikahvio, joka palvelee asiakkaita ympäri vuoden. Yrittäjinä aloittivat Emmi Hautala ja Marika Kaukola. Nyt Kaukolan osuuden on ostamassa Hautalan pikkusisko Anna Heinämäki. Siskosten suunnitelmana on kehittää yritystä ja laajentaa palvelutarjontaa pikkuhiljaa. Kuudestaan ry on ollut mukana yrittäjien matkassa: kiinteistön hankinnassa hyödynnettiin Leader-tukea. Parhaillaan yritys on hakemassa tukea toiminnassa tarvittaviin koneisiin, laitteisiin ja kalusteisiin.

Suuntaa luontoon ja kiintorasteille

Matkailija voi Aisaparin alueella tutustua alueen luontoon reitistöjen ja vaelluspolkujen ohella suunnistamalla kiintorastiverkostolla. 

Verkostoitumisella volyymia nuorten äänille

Liiverin yhteistyö Skaraborgin kanssa käynnistyi jo 2015, mutta tiivistyi yhteisen hankkeen myötä vuosina 2019–2021.

Outdoor Leader – luontoon liikkumaan

Luonto on monipuolinen hyvinvoinnin ja terveyden lähde. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkumisella, ja jo pelkällä luonnossa oleskelulla, on monia positiivia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Hyvinvoinnin näkökulma on korostunut erityisesti nyt korona-aikana.  Korona avasi silmät katsomaan erityisesti lähellä olevaa luontoa ja luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia.

Päivitetty: 27.09.2021