Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Nuorisotalo Wilholan pihaan rakennettiin kesän 2021 aikana osana Liiverin Buustia goes Art -teemahanketta yhteisöllinen taideteos, joka kuvastaa nuoruutta. Teoksen valmistamista varten palkattiin taiteilija Mikki Paajanen, joka suunnitteli ja rakensi lopullisen teoksen yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa.

Projekti toteutettiin yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa.

Ajatus yhteisölliseen taideteokseen syntyi, kun Jalasjärven MLL-yhdistykselle lähdettiin suunnittelemaan uudenlaista toimintaa, jonka tavoitteena oli aktivoida myös nuoria. Vaikka taideteoksen tekohetkellä Wilholassa sai käydä koronarajoituksista johtuen vain kymmenen nuorta kerralla, saatiin projektiin mukaan innokkaita taiteilijoita ja siihen osallistuivat myös Jalasjärven Nuorten työpajan nuoret.

Jalasjärven MLL:n puheenjohtaja Marika Pihlaja kertoo, että ihmiset ovat olleet kiinnostuneita yhteisötaideteoksesta.
 

Taideteos on herättänyt kiinnostusta myös kylän asukkaissa. Monet ovat käyneet nuorisotalon pihalla katsomassa teosta, ja lapset ovat innostuneet kiipeilemään siihen kuuluvien lautojen päällä.

– Kyllä se on löytänyt paikkansa ja ihmiset ovat olleet kiinnostuneita. He ovat myös todenneet, että on kiva saada elävöitettyä nuorisotalon aluetta, kertoo Jalasjärven MLL:n puheenjohtaja Marika Pihlaja.

Jalasjärvelle nuorisotalo Wilholan pihaan rakennettiin kesän aikana osana Liiverin Buustia goes Art -teemahanketta yhteisöllinen taideteos, joka kuvastaa nuoruutta. Teoksen valmistamista varten palkattiin taiteilija Mikki Paajanen, joka suunnitteli ja rakensi lopullisen teoksen yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa.

Buustia goes ART -teemahankkeen avulla yhdistykset palkkasivat taitelijan tai nuoren kehittämään toimintaa. Teemahankkeessa rahoitettiin yhteensä seitsemän alahanketta, jotka toteutettiin vuonna 2020:

· MLL Jalasjärven palkkaamat taitelijat tekivät yhteisöllistä taidetta lasten, perheiden ja nuorten kanssa Wilholan ja Lamminjärven alueille.

· Ilmajoen 4H ry:ssä nuori palkattiin kehittämään päiväleiritoimintaa.

· Ilmajoen Rengonkyläseura ry nuori palkattiin parantamaan yhdistyksen viestintää, keräämään kyläläisiltä kehittämisideoita sekä järjestämään pilottitapahtuman.

· Ilmajoen Yrittäjät ry palkkasivat kolme taitelijaa, jotka yhdessä lasten kanssa toteuttivat tarinallisuutta ja viihtyisyyttä Ilmajoen keskustaan rakennettavaan leikkipuistoon.

· Kulttuuriyhdistys KoHo ry:n kaksi taiteilijaa keräsivät rautatieaiheisia tarinoita alueen ikäihmisiltä. Tarinoita hyödynnettiin laulunäytelmässä.

· Kyläyhdistys Kaanaa ry palkkasi taiteilijan tekemään muraalin yhdessä kyläläisten, erityisesti lasten ja nuorten, kanssa.

· Lakeuden Elämysliikunta ry:n palkkaamat kolme taiteilijaa tekivät ympäristötaidetta Jouppilan vuorelle, Lasten elämyspolulle ja Luontotalo Käpälikön yhteyteen yhdistyksen talkoolaisten kanssa.