Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Varautumalla turvallisuutta Aisaparin kyliin

 

72 -tuntia kouluttaja, kehittämissuunnittelija Päivi Kultalahti piti koulutuksen Alahärmän Kotiseututalolla pidetyssä tilaisuudessa.

Varautuminen on pieniä arkipäivän asioita, joista meidän on muistettava huolehtia. Kriisitilanteissa yhteiskunta ei välttämättä toimi normaalisti. Siksi kriisitilanteisiin pitäisi osata varautua ennakolta. Varautuminen on valmiutta.

Tällä ajatuksella Aisaparin alueella Kylille-hanke yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopiston, Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston ja Lapuan kansalaisopiston kanssa on järjestänyt Varautumalla valmiutta -iltoja. Alajärvellä, Evijärvellä, Kauhavalla, Lappajärvellä, Lapualla ja Vimpelissä järjestetään kaikkiaan 12 kahden illan tilaisuutta eli yhteensä 24 tilaisuutta. Tähän mennessä pidettyihin tilaisuuksiin on osallistunut 125 henkilöä. Varautumalla valmiutta -kierros saadaan päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Omatoimista varautumista ja kyläturvallisuutta

Vapepan Länsi-Suomen valmiuspäällikkö Aki Valonen (neljäs vasemmalta) oli mukana Varautumalla valmiutta -illassa Alahärmässä.

Omatoimisen varautumisen illassa asiasisältö painottui varautumiseen yksilön ja perheen näkökulmasta. Sähkö ja vesi ovat meille kaikkein tärkeimpiä. Sähkön tai veden katkeaminen vaikeuttaa elämäämme heti, ja pitkittyneet katkot vielä enemmän. Meillä jokaisella tulisi olla vähintään 72:n tunnin tarpeisiin kotivara eli ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, sen varalta, että kauppaan ei pääse. Yksilön tai perheen omatoimiseen varautumisessa huomioidaan myös sisälle suojautumiseen liittyvät asiat, puhutaan tartuntataudeista, viestinnän häiriöistä, tietoturvasta sekä muistutetaan yhteisöllisyyden merkityksestä.

Toinen painopiste on kylien turvallisuus ja yhteiskunnan yleinen turvallisuus ja varautuminen häiriötilanteisiin. Kylän turvallisuussuunnitelma on osa kunnan hyvinvointi- ja turvallisuussuunnittelua. Turvallisessa kylässä kyläläisetkin voivat hyvin. Illoissa tuotiin esiin myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan toimintaa sekä pelastustoimen tehtäväkenttää.

Varautumalla valmiutta -illoissa on vieraillut myös hankekoordinaattori Anne Kettula Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeesta. Annen opastuksella on perehdytty elvytykseen ja opeteltu käyttämään sydäniskuria.

Aisapari on avannut Pikkolo 5 -teemahankkeen, jossa kylillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus saada tukea hankintoihinsa. Hankkeessa voidaan tehdä yleishyödyllisiä investointeja, jolla parannetaan kylän turvallisuutta, yhteisten kokoontumistilojen varustusta ja harrastusmahdollisuuksia. Hankinnat voisivat olla muun muassa sydäniskuri, aggregaatti, lämpöpumppu, tieto- ja kokoustekniikkaan tai harrastevälieitä. Teemahankkeen hakuaika on avoinna 29. lokakuuta saakka.

Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen hankekoordinaattori Anne Kettula perehdytti elvytykseen ja opetti käyttämään sydäniskuria. Kuva Lakis Areenalta Vimpelistä.