Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Nuoret valokeilassa vuonna 2021

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät haluavat tuoda näkyväksi nuorten aktivoimiseksi tehtävää toimintaa. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksia lisätään mm. tukemalla nuorta yrittäjyyttä ja kuulemalla nuoria. Leirit ja työpajat antavat nuorille mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja saada uutta näkökulmaa. Lue nostot siitä, kuinka alueella panostetaan niin paikalliseen kuin kansainväliseen nuorisotoimintaan.

Tekoja kohti kestävää tulevaisuutta

Tekoja kohti kestävää tulevaisuutta tehdään Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamissa maaseudun hankkeissa, käyt tutustumassa Maaseutuparlamentissa esillä olleisiin vaikuttavuustarinoihin ja videoihin.

Tukea haettavissa maaseudun yritysten energia- ja resurssitehokkuuteen sekä omistajanvaihdoksiin

Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea 18.10. alkaen tukea investointeihin, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja yrityksen energia- ja resurssitehokkuutta. Investoinnit rahoitetaan EU:n elpymisvaroista, joilla helpotetaan toipumista koronakriisistä. Ensimmäinen hakujakso päättyy 15.11.2021.

Hanke-esimerkit

null LuontoOn-reppu mukaan metsäretkelle

Alajärven ja Lehtimäen kirjastoista on lainattavissa LuontoOn-reppuja, jotka sisältävät apuvälineitä luonnon tutkimiseen. 

Tiitu Korkiatupa ja Hilla Hietanen tutkivat repun varusteisiin kuuluvalla suurennuslasilla keräämiään luontonäytteitä. Kuva Mari Kaunisto.  

Alajärven 4H-yhdistyksen LuontoOn -hankkeen tavoitteena on tutustuttaa lapset luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin ja opetta heille metsäluonnon ominaispiirteitä. Hankevetäjä Mari Kaunisto kertoo, että syksynä aikana hanketta on toteutettu järjestämällä luontokerhoja kerran viikossa. Hankkeessa on toteutettu myös LuontoOn-reput. Reppu sisältää älypuhelimeen tai tablettiin kiinnitettävän makrolinssin, suurennuslasin kompassilla, kaksi ötökkäpurkkia, rasioita sekä välineiden käyttö- ja puhdistusohjeet.

– Kuka tahansa voi hyödyntää LuontoOn-reppuja lähtiessään tutkimusretkelle luontoon. Reppuja on lainattavissa kirjastoista, kertoo hankevetäjä Mari Kaunisto.

LuontoOn-reput testattiin syyslomaviikolla. Tutkijat tarvitsevat tietenkin mukaansa tutkimusapulaisia, niinpä luontoretkelle suuntasivat lapset yhdessä assistenttien tehtäviä hoitaneiden isovanhempiensa kanssa.

Teimme yhteistyötä Eläkeliiton Alajärven yhdistyksen kanssa. Jos omia isovanhempia ei ollut mukana, oli mahdollisuus ”lainaisovanhempaan”. Tekniikankin oppia tuli sekä lapsille että isovanhemmille, kun linssisettiä kiinnitettiin älylaitteisiin, ja kuvattiin luontoa.

Syyslomaviikon luontotutkimusretki suuntautui Alajärven keskustan kuntoradalle. Kuntopolulle oli rakennettu myös aistirata. Yhteisöllinen tapahtuma tarjosi osallistujille kokemuksellista oppimista.  

Tapahtumaa suosi erinomainen sää, vaikka aamulla näytti, että sataa. Eläkeläiset tarjosivat makkarat. Osallistujia oli yhteensä lähes sata, kertoo Kaunisto.  

 

LuontoOn-hankkeen vetäjä Mari Kaunisto iloitsee uusista LuontoOn-repuista. Kuva Alajärven 4H.

Reppu kirjastosta lainaan

Luontoretkellä kaikki LuontoOn-reput olivat retkeläisten käytössä. Reppuja on kaikkiaan 19, niistä 10 on lainattavissa Alajärven kirjastosta ja seitsemän Lehtimäen kirjastosta. Lisäksi on muutama varareppu. Repun laina-aika on viikko. Mari Kaunisto on käynyt esittelemässä reppua Alajärvellä ja Lehtimäellä muun muassa toimintakeskuksissa.

Joulu-tammikuun ajan luontokerho on tauolla, mutta luonnon tutkimista jatketaan taas helmikuussa. Kevään aikana luontorepun sisältöä täydennetään opas- ja tehtäväviholla.

LuontoOn-hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Hankeaikana repun sisällön toimivuutta ja kestävyyttä seurataan ja testataan, samalla repun sisältöä kehitetään edelleen. Alajärven 4H-yhdistys toteuttaa LuontoOn-hanketta Aisaparin rahoituksen turvin.

Reput ovat saaneet todella hyvän vastaanoton. Syyslomaviikolla järjestetyssä tapahtumassa todettiin, että LuontoOn-repuista pitäisi tehdä valtakunnallinen hanke, Mari Kaunisto toteaa.