Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta -tulosseminaari kokosi kauden kehittäjät yhteen

Maaseuturahaston kautta 2014-2020 siirtymäkausineen juhlistettiin Mahtisatoa Etelä-Pohjanmaalta – maaseudun kehittämistyön tulosseminaarissa 10.11.

Tervetuloa Maaseuturahaston kausi 2014-2022 Etelä-Pohjanmaalla -tulosseminaariin 10.11.

Tulosseminaarissa käydään läpi mennyttä rahoituskautta Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelmassa on ainakin rahoitettujen hankkeiden esittelyjä ja haastatteluja sekä hanketori.

Etelä-Pohjanmaan alueellista maaseudun kehittämissuunnitelmaa vuosille 2023–2027 on päivitetty

Kesällä 2021 toimitettuihin alueellisiin maaseudun kehittämissuunnitelmiin pyydetiin maa- ja metsätalousministeriön toimesta päivityksiä. Päivityksiä pyydettiin, koska toimenpiteiden mahdollisuudet ovat laajentuneet ja niihin kohdistuva rahoitus on täsmentynyt.

Hanke-esimerkit

null Lähileipää Lapualta 

Toimitusjohtaja Tuomas Mikkilä (oik.) ja leipuri Matias Mikkilä ovat tyytyväisiä uuteen pinnavaunu-uuniin. 

Tuoreen leivän tuoksu Lapuan Leivän tehtaanmyymälässä saa veden herahtamaan kielelle. Työt Härsilän teollisuusalueella sijaitsevassa leipomossa on aloitettu jo puoli kahden aikaan aamulla, kuuteen mennessä työn tohinassa ovat kaikki leipomon työntekijät. Leipää ja pullaa leivotaan viitenä päivänä viikossa.  
– Meillä on 22 vakituista työntekijää. Kesän aikana oli lisäksi töissä koululaisia ja kesäntyöntekijöitä, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Mikkilä.

Lapuan Leipä täytti pyöreitä vuosia helmikuussa. Kuntsin perheyrityksessä on leivottu jo 60 vuotta. Yrityksen perustivat Eila ja Olavi Kuntsi, töitä jatkoivat tyttäret Marjanne Kuntsi ja Marketta Mikkilä yhdessä puolisonsa Sakari Mikkilä kanssa. Nyt remmissä on kolmas sukupolvi, kun Marketan ja Sakarin pojat Tuomas ja Matias työskentelevät leipomossa, myös tytär Johanna työskentelee Lapuan Leivässä, mutta on tällä hetkellä vanhempainvapaalla. 

Tehokasta ja energiataloudellista 
Tuomas Mikkilä pitää tärkeänä, että yrityksen toiminta on toiminnallisesti tehokasta ja energiataloudellista. Toiminnassa huomioidaan myös kestävä kehitys. Aisaparin hanketuella hankittu uusi pinnavaunu-uuni on pienemmän kulutuksen myötä energiatehokas. 

–Uuden tekniikan myötä hävikki vähenee, kun paisto on tasalaatuista. Uusi uuni on helpottanut ja nopeuttanut työntekoja, koska uuni on luotettavampi paiston aikana, kertoo Tuomas Mikkilä.

Mikkilä kertoo, että kaikki tämän kaltaiset uunit toimivat öljyllä, mutta ovat muutettavissa nestekaasukäyttöiseksi.
–On seurattava tarkkaan energiahintojen kehitystä ja tehtävä ratkaisuja sen mukana. 

Leipomossa on toinenkin pinnavaunu-uuni sekä kaksi arinauunia, josta tällä hetkellä vain toinen on käytössä. Pitkän työrupeaman leipomotyössä tehnyt leipurimestari Sakari Mikkilä toteaa, että uuneja olisi mahdollista muuttaa lämpiämään muillakin energiatavoilla, vaikka puulla, mutta onko vielä väkeä, joka osaa puu-uunin lämmittämisen taidon, hän pohtii.

Sähkökulujen kurissapitämiseksi Lapuan Leipä on hankkinut aurinkopaneeleita. 

–Business Finlandin kautta toteutetussa hankkeessa asensimme aurinkopaneelit. Paneeleita on kaikkiaan 160, Tuomas Mikkilä kertoo. 

Yhteisjakelukokeilu
Lapuan Leipä toimittaa leipää, pullaa ja kakkuja maakunnan alueelle, noin sadan kilometrin säteellä. Raaka-aineiden kustannuskehitys sekä kuljetuskustannusten kehitys lisäävät paineita tuotteiden hinnoitteluun.  Yrityksellä on kolme omaa jakeluautoa. Lisäksi Lapuan Leipä on mukana yhteisjakelukokeilussa yhdessä Vaasan, Fazerin ja Pulla-Pirtin leipomoiden kanssa. 

Mikkilä kertoo, että markkina-alueen laajentaminen ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa, mutta toiminnan volyymit ovat kuitenkin viime vuosina kasvaneet, kun pienempiä toimijoita on poistunut markkinoilta. 

Lapuan Leivässä kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä, kotimaisista raaka-aineista ja ilman säilöntäaineita. Kausituotteet tuovat vaihtelua vuoden kierron tuotevalikoimiin. Lisäksi erilaiset juhlat, valmistujaiset, äitien- ja isänpäivä lisäävät tuotteiden kysyntää. 

–Karjalanpiirakka on yksi suosituimmista tuotteistamme. Olavi oli syntynyt Laatokan Karjalassa Jaakkimassa. Piirakat leivomme edelleen Olavin äidin reseptillä, kertoo Tuomas Mikkilä. 

Päivän leipomukset ovat lähteneet maakuntaan. Suvi-Tuulia Winter valmistelee jo uuden työpäivän lähetyksiä. 


 

Päivitetty: 22.08.2022