Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Löydä paikallinen Leader-ryhmäsi ja ELY-keskus

/documents/43301140/0/Pareemaaseutu-kartta.jpg/26ed004b-e302-1e31-6867-3439881b54d0?t=1618478120503&imagePreview=1

leadersuupohja.fi liiveri.net kuudestaan.net aisapari.net

Uutisjyvät (ELY)

Etelä-Pohjanmaan maaseudun ajankohtaiset uutiset Uutisjyvät-uutiskirjeessä (ely-keskus.fi)

Tilaa Uutisjyvät (kehaemail.sst.fi)

Uhoo-uutiset (Leader-ryhmät)

Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se

Haastamme eteläpohjalaisia rakentamaan yhdessä parempaa maaseutua, sillä hyviin hankkeisiin on aina tarjolla rahoitusta.

 • Voit hakea yritystukea, jos olet perustamassa yritystä tai laajentamassa ja kehittämässä yrityksen toimintaa.

  Tukea myönnetään yrityksen perustamiseen ja investointeihin.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Onko sinulla idea, jolla kehittää Etelä-Pohjanmaata tai lisätä kotiseutusi vireyttä?
  Voit saada tukea uuden luomiseen, rakentamiseen, kokeiluun tai osaamisen ja yhteistyön lisäämiseen.

  Hanketukea voi hakea esimerkiksi yhdistys, oppilaitos tai kehittämisyhtiö, kunnat tai muut yhteisöt.

  (ELY-keskus ja Leader)

 • Investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjille tuotannon tehokkuuden ja laadun kehittämiseen, esimerkiksi rakentamiseen, uuteen teknologiaan tai energiatuotantoon.

  (ELY-keskus)

 • Maataloudelle korvataan ympäristön tilan parantamiseksi ja hoitamiseksi tehtyä työtä, kohteena voi olla esim. perinnebiotoopit, luonnonlaitumet tai kosteikot. Luomutuotantoa tuetaan luomusitoumusten kautta.

  (ELY-keskus)

Ajankohtaista

Tervetuloa Maaseutuparlamenttiin 28.-30.9.2021

Tule tutustumaan tekoihin kohti kestävää tulevaisuutta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Maaseutuparlamentin kumppanitorin virtuaaliselle osastolle. Esillä otoksia maaseuturahaston ja Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman hankkeista.

Nuorilla on intoa yrittää

Kuusi nuorta, alle 30-vuotiasta yrittäjää on hakenut ja saanut hanketukea Aisaparista kuluvalla ohjelmakaudella.

Maaseuturahaston haku on auki

Löytyykö sinulta hyvä hankeidea, onko yrityksesi investoimassa? Voisiko maaseuturahasto olla mukana suunnitelmiesi toteutuksessa? Maaseudun kehittämiseen ja yritysten tueksi vuoden 2021 rahoitusta on vielä haettavana.

Hanke-esimerkit

null Kuuden tähden reitistöä laitetaan kuntoon usean hankkeen voimin

Kuuden tähden reitistöä laitetaan kuntoon usean hankkeen voimin

Alun perin vuosina 2004-2006 perustettua, yli 400 kilometrin mittaista Kuuden tähden reitistöä laitetaan kuntoon kolmen Alavuden Kehitys Oy:n hallinnoiman Leader-hankkeen voimin.  Tavoitteena on saada aikaan nykyistä kompaktimpi, hyvin ylläpidetty reitistö, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksia alueen asukkaille ja matkailijoille ympäri vuoden. Hankkeissa kunnostettavat osuudet kartoitetaan ja tehdään pohjatyöt, jotta investointihankkeita voidaan hakea ja reittejä päästään kunnostamaan käytännössä. Lisäksi huolehditaan reitistöjen markkinoinnista sekä otetaan mukaan alueen yrityksiä, jotka voivat jatkossa tarjota oheispalveluita matkailijoille.

Kuuden tähden reitistö kuntoon! -hanke päättyy elokuun loppuun. Hankkeessa on käyty läpi alkuperäisen reitistön käyttöaste ja nykyinen kunto sekä tehty suunnitelmat siitä, mitkä osuudet reitistöstä tullaan kunnostamaan. Hankkeessa ovat mukana kaikki alkuperäisen Kuuden tähden reitistön paikkakunnat Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri sekä Alajärvi Lehtimäen reittien osalta. Hankkeen projektipäällikkö Emilia Etula on tehnyt tiivistä yhteistyötä alueen yhdistysten kanssa, jotka tulevat hakemaan rahoitusta kukin omalle alueelleen reittien kunnostustoimia varten nyt, kun suunnitelmat on tehty.

-Maanomistajien luvat ovat olleet aikaa vievin osuus, niitä on tarvittu satoja, jotta suunniteltuja reittiosuuksia voidaan lähteä kunnostamaan. Nyt luvat alkavat olla kokonaisuudessaan kasassa ja tarkoitus olisi, että suunnitellut osuudet reiteistä kunnostetaan vuoden kuluessa, iso osa jo tämän vuoden puolella, Etula kertoo.

 

Kuuden tähden reitistö -hankekokonaisuus kiinnosti kävijöitä luonto- ja erämessuilla Soinissa. Projektipäällikkö Emilia Etula oli tyytyväinen messuihin. 

Retkeilyreittejä muutettava nykyistä kysyntää vastaaviksi

Kuuden tähden reitistö perustettiin vuosina 2004-2006. 15 vuoden aikana retkeilykulttuuri on muuttunut. Tänä päivänä moni arvostaa kohtuullisen mittaisia ympyräreittejä sekä selkeyttä ja helppoutta. Opasteiden on oltava kunnossa ja reittien on löydyttävä verkosta. Toisaalta uusia vaatimuksia reiteille asettaa maastopyöräilyn huimasti kasvanut suosio.

-Kuuden tähden reitistö viestii! -hanke luo perustettavalle reitistölle yhtenäisen ilmeen ja huolehtii siitä, että reitistö on helposti löydettävissä eri viestintäkanavissa ja on matkailijoille houkutteleva kokonaisuus, Etula kuvailee.

Perustettavilta verkkosivuilta löytyy niin ammattikuvaajan ottamia kuvia kuin videopätkiäkin. Lisäksi sivuille tullaan lisäämään retkeilijöiden lähettämiä kuvia, joita kerätään parhaillaan vuoden loppuun saakka jatkuvalla kuvakampanjalla. Kampanjan säännöt ja ohjeet löytyvät: www.fasadi.com/kuvakampanja.

Oheispalveluita reittien käyttäjille

Korona-aika on saanut reiteille paljon uusia kävijöitä ja intoa retkeilyyn riittää tällä hetkellä kaiken ikäisillä. Hyvät retkeilymahdollisuudet ovat aiempaa enemmän mielessä, kun mietitään kotimaan lomakohdetta. Toimiva ja hyvin verkossa esille tuotu ja tunnetuksi tehty reitistö palveleekin aluetta kokonaisuudessaan ja tarjoaa vapaa-ajanmahdollisuuksia paikallisille sekä täydentää alueen muuta monipuolista matkailutarjontaa.

Hankekokonaisuuden kolmannessa osuudessa panostetaankin alueen yritysten ja muiden oheispalveluja tarjoavien tahojen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Hankkeessa kehitetään ja tuotteistetaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa retkeilyreittejä käyttäville monipuolisesti erilaisia palveluita. Jo olemassa oleva Visit Alavus Doerz verkkokauppa-alusta toimii yhtenä myyntikanavana. Etula kannustaa pohtimaan, millaisia oheispalveluita eri toimijat voisivat matkailijoille tarjota.

-Palvelut voivat olla mitä vain retkeilyn ympärillä, esimerkiksi opastettuja eräretkiä tai kuljetus- ja eräruokapalveluita. Palveluntuottajia voivat olla niin yritykset, yhteisöt kuin yksityishenkilötkin.

Koronatilanteen salliessa hanke tulee järjestämään syksyn aikana Benchmark-matkoja kohteisiin, joissa luontomatkailua on kehitetty esimerkillisesti. Matkoilta saadaan ideota ja esimerkkejä, joita Kuuden tähden reitistö oheispalveluineen voi tarjota jatkossa kävijöilleen.