Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

SaYouth kokoaa nuoria seitsemästä eri maasta

Kansainvälinen SaYouth-projekti edistää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Projektin ensimmäinen opintovierailu Italiaan toteutui 26.–30.4.2022. Matkalle lähtivät Veera Bohjanen ja Mikko Jokipii Liiverin hallituksesta.

- Kokemuksena SaYouth-opintovierailu oli silmiä avaava ja oli mielenkiintoista tutustua paikalliseen kulttuuriin. Opin paikallisista vapaaehtoisyhdistyksistä ja niiden toiminnasta. Ne olivat hieman erilaisia kuin Suomessa, joten sieltä sai hyviä eväitä mukaan omaan toimintaan Suomessa, Bohjanen kertoo.

Bohjanen toimii Nuva ry:n Pohjanmaan piirin hallituksessa, Pohjanmaan Lukiolaisten hallituksen varapuheenjohtajana sekä Seinäjoen lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana.

Kaikki projektiin osallistuvat osallistujatahot ovat keskenään erilaisia. Mukana on niin kuntia kuin erikokoisia järjestöjä eri puolilta Eurooppaa, eri organisaatioista. Kaikilla on kuitenkin sama tavoite edistää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa. Verkostoituminen lisää nuorten ja viranomaisten vuoropuhelua paikallistasolta Euroopan tasolle, parantaa demokratiatietämystä sekä edistää kansalaisyhteiskuntaan ja vapaaehtoistyöhön osallistumista.

- Parasta oli uusien ihmisten, erityisesti paikallisten nuorten tapaaminen ja maittavat ruoat. Suosittelen lämpimästi lähtemistä SaYouth-opintovierailulle! Matka avarsi omaa ajatusmaailmaani ja sain reissusta ikimuistoisia kokemuksia, Bohjanen sanoo.

Vuodelle 2022 on suunniteltu useita kansainvälisiä tapaamisia ja opintomatkoja eri maissa.  Liiveri vastaanottaa joukon kansainvälisiä vieraita 31.8.–3.9.2022. SaYouthiin osallistuminen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia luoda kansainvälisiä kontakteja ja edistää nuorten vaikuttamisen keinoja myös meidän alueellamme.

SaYouth tarjoaa Ilmajoen, Jalasjärven ja Seinäjoen alueen nuorille ja nuorten parissa työskenteleville mahdollisuuden oppia uutta ja verkostoitua kansainvälisesti. Jos kansainvälinen yhteistyö ja nuorten vaikuttamisen keinojen edistäminen kiinnostaa, kannattaa tutustua projektiin tarkemmin ja olla rohkeasti yhteydessä Liiveriin.

 

SaYouth kokoaa nuoria ja nuorten parissa työskenteleviä seitsemästä eri maasta: Italiasta, Bulgariasta, Puolasta, Saksasta, Kreikasta, Ruotsista ja Suomesta. Projektin tarkoituksena on edistää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon.

SaYouth-projekti on saanut rahoituksen Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta. Sitä hallinnoi Alen kunta Ruotsista. Hankkeen toteutusaikaa on siirretty vuodella eteenpäin koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi. Hankkeen uusi toteutusaika on 2021–2023.