Paree maaseutu

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteinen maaseutuviestintä

Hanke-esimerkit

Maakunnan mummola on siis mummola myös heille, joilla ei ole omaa mummolaa.  Yhteisömummolaan voi tulla fiilistelemään ja kokemaan useiden sukupolvien välistä yhteisöllisyyttä.

Alasen talo on rakennettu 1700-luvun lopulla. 1800-luvun puolivälissä talon isäntänä oli Jaakko Ojala eli Ketolan Paksu, suvun kantaisä.

Jukka Ojalan omistuksessa ollut Alasen talo on ollut asumattomana viime vuosikymmenet. Niinpä omistaja päätti lahjoittaa talon sukuseuralle viime vuonna. Lahjoituksen myötä suvun kantatalo tuli suvun ja kotiseudun yhteiseen käyttöön, ja sukuseurassa virisi ajatus maakunnan mummolasta.

Maakunnan mummolaa kehitetään kahdella Aisaparin rahoittamalla hankkeella. Yleishyödyllisellä investointihankkeella, Alasen talon tarina autiotuvasta yhteisömummolaksi, sukuseura kunnostaa kulttuurihistorialtaan arvokkaan talon koko maakuntaa palvelevaksi, eläväksi kokoontumis- ja toimintapaikaksi. Alasen talon kunnostushankkeen myötä sukuseura on laajantanut sukuseuran toimintaa kaikille avoimeksi yleishyödylliseksi yhdistykseksi, jonka tarkoituksena on muun muassa vahvistaa seudun yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä, elvyttää ja vahvistaa kyläkulttuuria ja maaseudun elämänmuotoa sekä palvella erityisesti niitä pohjalaisia ja pohjalaisjuurisia ihmisiä, joilla ei enää ole suvun kokoontumispaikkana perinteistä maalaistaloa, omaa mummolaa.

Kesätohinat

Alasen kesätohinat -21 -kehittämishankkeella kehitetään yhteisömummolan toimintaa. Kuluneen kesän aikana Alasen talossa on työskennellyt kolme nuorta kesäpehtooria Pinja Taipale, Tiia Hyyryläinen ja Sara Kittilä.

Kesäpehtoorit ovat järjestäneet Alasen talossa maksuttomia työpajoja muun muassa valokuvaustyöpajan, makramee-kursseja, lastenpäiviä, leffailtoja, nuotioiltoja sekä talkoopäiviä, jolloin on kunnostettu muun muassa talon ikkunoita. Työtä kesäpehtooreilla on riittänyt myös pihapiirin ja eläinten hoidossa, aitauksessa käyskentelevät lampaat nauttivat rapsuttelusta.

Kesäpehtoorien viimeisen työviikon päätteeksi järjestetyssä nuotioillassa vedettiin yhteen kesän kokemuksia. Ihmiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita Alasen talosta ja yhteisömummolan toiminnasta. Tiia Hyyryläinen kertoo, että alkukesästä vierailijoita kävi mihin aikaan hyvänsä, siksi vierailuille jouduttiin laittamaan tietyt ajat.

Elämyksellinen Pohjanmaalla vietetty kesä on ollut myös nykyisin Helsingissä asuville nuorille, syntyisin Sara Kittilä on Mikkelistä, Tiia Hyyryläinen Lahdesta ja Pinja Taipale Jyväskylästä.

Kesäpehtoorit kertovat viihtyneensä Alasen talossa erittäin hyvin. Kesätohinoissa he ovat voineet hyödyntää omaa harrastuneisuuttaan ja ammatillisia taitojaan. Sara on koulutukseltaan media-assistentti, Pinja valokuvaaja ja valokuva-alaa opiskelee myös Tiia.