Muutosturvan kehittäminen

Yhteistyöllä muutosturvaa

Valtakunnallista vaikuttamista, vilpitöntä välittämistä.

Tämä laajan palvelumuotoilutyömme aikana syntynyt lause kuvaa erinomaisesti muutosturvan eli vähentämistilanteiden palvelujen keskeistä sanomaa TE-palvelujen asiantuntijaverkoston näkökulmasta.

Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke kehittää muutosturvaa valtakunnallisesti asiakaslähtöisemmäksi ja kokonaisvaltaisemmaksi. Kehittämisellä pyritään turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja samalla vastaamaan työvoiman kohtaannon haasteisiin siten, että työnsä menettävä henkilöstö voisi löytää uuden työpaikan tai uran mahdollisimman pian.

Kehittämistyötä tehdään valtakunnallisessa muutosturva-asiantuntijoiden verkostossa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kehittämiseen kuuluu mm. erilaisia palvelukokeiluja, toiminnan vahvuuksien ja kehittämiskohteiden tunnistamista ja muutoksen tukemista TE-toimistoissa.

 

Mitä kuuluu Yhteistyöllä muutosturvaa hankkeelle?

Viestintäkoordinaattori Hanna-Kaisa Yrjölä valottaa hankkeen kuulumisia.

"Valtakunnallista vaikuttamista, vilpitöntä välittämistä."

Kesä meni menojaan ja syksykin saapui, mutta kehittäminen ei ole tauonnut. Tässä blogitekstissä luodaan katsaus siihen mitä kaikkea hankkeessa on tapahtunut kesän ja alkaneen syksyn aikana.

Heti lomien jälkeen käynnistimme Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan kanssa Työtä työhön -pilotin, jonka tarkoituksena on vahvistaa henkilöasiakkaiden siirtymistä työstä työhön jo irtisanomisajalla. Alueiden muutosturva-asiantuntijat ovat markkinoineet palvelua sopiville pienille ja keskisuurille yrityksille. Odotamme innolla pilotoinnin ensimmäisiä tuloksia ja kokemuksia. Lisää pilotista voit lukea Taloussanomien liitteessä 23.9.2022 julkaistusta artikkelista tämän linkin kautta: https://news.calcus.com/jouhevasti-tyosta-tyohon/

Alueelliset muutosturvapilotit ovat edenneet syksyn aikana loppusuoralle. Alueet ovat edistyneet hienosti ja useilla alueilla on päästy jo jalkauttamaan pilotoinnin tuloksia. Syksyllä pilottien viestintää ja materiaaleja on työstetty yhdessä alueiden ja Ahjo Communicationsin kanssa. Alueet saavat raikasta ja visuaalista viestintämateriaalia, jonka avulla voivat markkinoida muutosturvapalveluitaan.

Osana hankkeen kehitystyötä on tehty tutkimus muutosturvan toimintamallin toteutuksesta ja vaikuttavuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymyksiin muutosturvan toimivuudesta ja kehittämistarpeista eri kohderyhmissä. Muutosturvan vaikutuksia, toimivuutta ja vaikuttavuutta, on tutkittu syvällisesti vuosien 2021–2022 aikana. Tutkimuksen tuloksena saadaan tietoa muutosturvan vaikutuksesta työnsä menettäneiden työllistymiseen sekä uusia näkökulmia toiminnan kehittämiseksi. 

Muutosturvan julkaisun työstäminen saatiin myös syksyn alussa polkaistua käyntiin Ohoi Creativen kanssa. Ensimmäiset palaverit ovat olleet erittäin antoisia ja odotamme innolla millaisen uuden ja raikkaan ilmeen julkaisumme saakaan. Julkaisusta kuulette lisää tammikuussa 2023.

Hankkeen syksyn kruunaa työkokous Oulussa 2.–4.11. Pitkän Teams elämän jälkeen kohtaamme muutosturvaverkostona kasvokkain. Tiedossa onkin kokous teemalla ”Verkoston voima” ja pääsemme kehittämään ja kehittymään verkostona Oulun kauniissa kaupungissa.

Päivitetty: 27.09.2021